Godt nytår og tak for 2017.

Besvar
Brugeravatar
Roadrunner
Indlæg: 16
Tilmeldt: 16. feb 2017, 20:51

Godt nytår og tak for 2017.

Indlæg af Roadrunner »

På denne årets sidste dag vil jeg gerne sige tak for et godt og hjælpsomt forum.

Talrige er de gange man har søgt og fundet hjælp på disse sider. Alle er hjælpsomme og tonen er god - tak for det.

Og nu året sidste spørgsmål fra mig: Hvor meget haster det med at køle urten ned?

Jeg har efterhånden mange bryg bag mig, men én ting jeg aldrig har fået helt styr på, er hvor meget det haster med at få urten kølet ned, når kogningen er overstået.
Det seneste årstid har jeg brygget på en Grainfather, som jo har en fortræffelig modstrømskøler, som uden problemer kan får urten fra kogende til 20° med fuld fart på pumpen.
Dét jeg tænker specifikt på, er humletilsætninger som skal give smag og aroma, og hvor det er vigtigt at olierne ikke fordamper. Hvis en humle kun skal koge med i fem eller sågar ét minut, har en flame-out på to-tre minutter jo aligevel betydning.

Jeg plejer at starte recirkulering af køleren (uden køling) når kogning er slut, for at få desinficeret køleren, og det bringer jo alligevel temperaturen ned på 94-96 grader på et par minutter, menn skulle man heller sætte køl på med det samme?

De sidste par bryg, har jeg besluttet at lave whirlpool for at samle bundfaldet i midten, inden jeg overfører til gærspand, men i hast og iver grundet ovenstående, er det alligevel gået i "glemmebogen", måske også fordi køler og låg så skal fjernes for at komme til at lave whirlpool, hvilket er lidt besværligt på en Grainfather.

Godt nytår til alle og må bryg-kraften være med jer :-)
Vedhæftede filer
Et billede af "bryggeriet" fra i går, hvor mæskningen af min "Alsisk Forår" er i fuld gang:
Et billede af "bryggeriet" fra i går, hvor mæskningen af min "Alsisk Forår" er i fuld gang:
En lunken øl er stadig koldere end ingen øl :-)
Brugeravatar
krogsager
Indlæg: 280
Tilmeldt: 7. dec 2005, 12:27
Geografisk sted: 8960, Randers SØ

Re: Godt nytår og tak for 2017.

Indlæg af krogsager »

Godt Nytår


Sent from my iPhone using Tapatalk
Brugeravatar
k.larsen
Indlæg: 710
Tilmeldt: 29. sep 2008, 19:47
Geografisk sted: nr.snede

Re: Godt nytår og tak for 2017.

Indlæg af k.larsen »

Godt nytår - jeg har også altid elsket dette forum.

Mht nedkøling af urten, og hvor lang tid der går, er du inde på en pointe mht aromatiske humler tilsat til sidst i kogningen. Der er det væsentligt at de ikke får for meget varme.

Man skal køre kogende urt gennem en modstrøms- eller pladekøler for at sikre desinfektion.
Du kunne gøre det i de sidste 5-10 min af kogningen.
Og med aromatisk humle i gryden, kunne du med den første nedkølet urt tilbageføre nogle liter til kogegryden så du kommer ned på 80-85 grader. Når man sænker urtens temperatur 10 grader nedsættes humleudtrækket med faktor 10; hvilket vil sige at humle kogt i 2 minutter giver det samme bitterudtræk som "kogt" ved 90 grader i 20 minutter, eller 80 grader i 40 minutter.

Hvis du laver en øl der ikke har sen humletilsætning er nedkølings hastigheden mindre væsentlig.
Dog er der jo andre gevinster ved hurtig nedkøling - og hurtig tilsætning af gæren;
Coldbreak giver klarere urt, man minimere risikoen for konterminering, man kan tilsætte gæren til en iltet urt hvis den afkølede urt plasker ned i gærtanken.

Det er nogle af de aspekter jeg tænker på - her dagen derpå - i denne sammenhæng.
HumlepraXis - håndbryg i praksis - http://www.humlepraxis.dk" onclick="window.open(this.href);return false;

https://www.facebook.com/humlepraxis?ref=hl" onclick="window.open(this.href);return false;
peos
Indlæg: 727
Tilmeldt: 1. dec 2011, 22:09

Re: Godt nytår og tak for 2017.

Indlæg af peos »

Kunne man egentlig ikke vente med at tilsætte den sidste araomahumle, til urten er kølet ned til 80-90 grader - eller får man så heller ikke aromaen ud af humlen?
Brugeravatar
k.larsen
Indlæg: 710
Tilmeldt: 29. sep 2008, 19:47
Geografisk sted: nr.snede

Re: Godt nytår og tak for 2017.

Indlæg af k.larsen »

Man kan fint tilsætte aromahumlen ved 80-90 grader, måske med en kontakttid på 10-20 minutter
HumlepraXis - håndbryg i praksis - http://www.humlepraxis.dk" onclick="window.open(this.href);return false;

https://www.facebook.com/humlepraxis?ref=hl" onclick="window.open(this.href);return false;
peos
Indlæg: 727
Tilmeldt: 1. dec 2011, 22:09

Re: Godt nytår og tak for 2017.

Indlæg af peos »

....og det er jo nogenlunde den tid, det tager for urten at løbe gennem modstrømskøleren. Det tror jeg da skal prøves, næste gang der skal laves en IPA.
Brugeravatar
admin
Site Admin
Indlæg: 4754
Tilmeldt: 4. dec 2005, 16:25
Geografisk sted: 7080 Børkop

Re: Godt nytår og tak for 2017.

Indlæg af admin »

Også godt nytår herfra, og tak for året der er gået :-)
Mvh.
Jens
Øl og sol er livet....

http://www.fribryg.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.dk/fribryg" onclick="window.open(this.href);return false;
Besvar

Tilbage til "Generelt om brygning"