Side 1 af 2

Methanol destilation / fryse destillering

: 2. jan 2018, 14:34
af promunch
Mit spørgsmål lægger op til en masse debat og indlæg som slet ikke er min tanke, så derfor vil jeg godt starte med at sige at jeg ikke har gang, eller vil igang med noget ulovlig.
Grunden til mit spørgsmål er simpelhen bare for at udvide min viden og forståelse for hvad det er vi har med at gøre, både med øl og vin.

Spørgsmålet.
Jeg har siddet og læst en del om fremstillinge af whiskey og hvordan destilation foregår.
Og ved destilation kommer der noget methanol som er meget giftig, så de første 100ml pr20L Øl bliver fjernet.
Så har jeg også læst om fryse destilation....
Her bruger man ikke varme, og derved kan man ikke skelne mellem ethanol og methanol, så her er det altså farligt.
Men hvis det er farligt at drikke 2cl 40% fryse destilleret øl(whisky) hvorfor er det så ikke farligt at drikke 16cl øl på 5% ?? Vi kan jo godt dikke et par liter øl uden vi dør af det.

På nogle forum skriver de at man kan bruge alt hjemmelavet uden man skal være nervøs for at der kommer methanol i gærrings processen.
Andre skriver at hvis du køber blad selv saft og æblejuice og destillere så kan der komme methanol.

Andre steder siger de at det farligste er hvis du ikke bruger kobber, rustfritstål, godkendt plastik og glas.

Hvornår bliver methanol dannet og hvornår skal man være bange for at destillere /fryse destillere.?
(Igen jeg ved det er ulovlig og derfor er det ikke noget jeg tør eller vil gøre)

Methanol destilation / fryse destillering

: 2. jan 2018, 15:16
af grøntoft
Methanols kogepunkt ligger ved 64,7 grader. Hvis du har en væske hvori der både er ethanol og methanol samt vand, så vil du ved at opvarme væsken til små 65 grader få methanolen til at fordampe. Den fordampede væske vil man kunne få til at fortætte i et kølerør, f.eks en modstrømskøler hvorefter det kommer ud i ren form. Dette produkt er giftigt for mennesket i de rette mængder og derfor noget man ikke skal indtage i koncentrerede mængder. Det næste der udfældes er ethanol der har et kogepunkt på 78,37, og som er den alkohol vi ynder at forgifte os med.

Mht frysedestillation, så kan man ikke i f.eks et køkken fryse væsken så langt ned, at man kan fraktionere ethanol og methanol. Ethanol har et frysepunkt på 114,1 og methanol har et frysepunkt 97,6. Derfor vil man ved frysedestillation - i princippet - få begge dele med i sin rene alkohol. Den vil naturligvis ikke blive så ren som ved varm destillation.


Sent from my iPad using Tapatalk

Re: Methanol destilation / fryse destillering

: 2. jan 2018, 17:09
af promunch
Tak, det er også det jeg er kommet frem til.
Det jeg nok mere spørger om er hvordan det opstår/ eller hvor i processen det sker?
For hvis jeg drikker en 1l øl på 10% sker der jo intet, men hvis hvis jeg fryse destillere den 2 gange får jeg jo 250ml ~35% det smager sikkert forfærdeligt, men vil det så være mere giftigt???

Og når folk så på andre (og dette forum) skriver at der sker intet ved destillering og fryse destillering, hvis du bare selv har lavet øllet, mjøden, vinen, portvinen.

Er det uvished at de skriver det?

Re: Methanol destilation / fryse destillering

: 2. jan 2018, 18:23
af fjorgensen
Når man gærer sukkerholdig væske dannes der ethanol (alkohol) og methanol (giftstof). Det er uden betydning om det er saft fra frugt, urt fra mæsk eller færdigkøbt saft. Når man drikker produktet er methanolens mængde meget lille i forhold til ethanol og derfor skader den ikke.
Hvis man opkoncentrerer brygget, hvilket ikke er lovligt i Danmark, risikerer man at opkoncentrere methanolen også og så bliver det farligt.

Fra Wikipedia:
"Giftvirkningen indtræder først nogle timer efter indtagelse, så det er vigtigt ved formodet forgiftning at kontakte lægen hurtigst muligt: En af behandlingsmetoderne er indtagelse af ethanol i rigelige mængder. Behandlingen holder populært sagt leveren travlt beskæftiget med at nedbryde ethanol, så tempoet for nedbrydningen af methanol sænkes. Derved holdes koncentrationerne af de giftige nedbrydningsprodukter nede under de faretruende niveauer."
https://da.wikipedia.org/wiki/Metanol

Re: Methanol destilation / fryse destillering

: 2. jan 2018, 18:43
af grøntoft
Jeg vil antage at mængden af methanol er meget lille i øl.


Sent from my iPad using Tapatalk

Re: Methanol destilation / fryse destillering

: 2. jan 2018, 19:00
af promunch
@fjogensen
Tak for svaret,
Og igen, jeg ved det ikke er lovligt og skal ikke lave det, det er bare min hjerne der hader at lærer lidt om noget der er spændene og så ikke forstå det hele... jeg er måske en mini-nørd på nogle punkter.

Men jeg forstår stadig ikke helt svaret. Lad os antage jeg har 10l hjemmebryg på 5% der er en hvis mængde methanol, ethanol osv. Hvis jeg fryser og halvere massen 4gange har jeg i teori(ikke praksis) 1.25l på 40%. Vil der ikke stadig være sammen mængde methanol og ethanol som ved10l?
Og hvorfor er det så farligere? Man drikker (eller jeg gør ikke) 1l whisky ad gangen så snakker vi max 4-6cl ad gangen.
Jeg kan bare ikke se hvor faren er ift. 5cl destilleret øl eller vin kontra 0.5l??

Re: Methanol destilation / fryse destillering

: 2. jan 2018, 19:29
af grøntoft
Hvis du destillerer øl vil mængden af methanol være meget lille. Der vil altså ikke være så meget methanol at du vil blive syg af det. Mængden af methanol vil være det samme som i whiskey

Sendt fra min ONEPLUS A5000 med Tapatalk

Re: Methanol destilation / fryse destillering

: 3. jan 2018, 08:00
af promunch
Okay. Men hvis ikke øl giver noget farligt udslag af Methanol, hvad er det så der skaber det. Og hvornår skal man være opmærksom?
Er det så gæren og dens kvalitet der afgør mængden af methanol, eller hva?
For nogle portvins gær og champagne gær kan jo godt komme op på 15-18% det er vel heller ikke farligt at drikke, eller destillere

Re: Methanol destilation / fryse destillering

: 3. jan 2018, 09:12
af kbh36
http://homedistiller.org/intro/methanol/methanol
Her står der bla.:
The methanol comes from the pectin, which mainly composed of methyl esters of galactose. When pectin breaks down, by enzymes introduced by microorganisms, or deliberately introduced, the methyl esters combine with water to produce methanol, so the aim should be to leave the pectin well alone if you can.

I think Jack would agree that what he means is that fermenting at a high temperature, or adding pectin enzyme, or trying for an abv higher than 12% all increase the risk of methanol being produced, so his advice about low temperature fermentation, adding no exra enzymes, and a target lower than 12%abv is all good stuff.

Og meget mere.

Re: Methanol destilation / fryse destillering

: 3. jan 2018, 09:46
af grøntoft
Citeret fra siden:

“...the maximum advisory intake of 600 mg per day for a 60 kg adult, recommended by the Department of Health.

So if we stay under 600 mg per day we are safe, that's the same as 200 liters of mash per day or about 70 liters of 40% alcohol per day if you weight is 60 kg. “

Det er en pænt stor brandert :)


Sent from my iPad using Tapatalk

Re: Methanol destilation / fryse destillering

: 3. jan 2018, 14:51
af promunch
@kbh36
Så risikoen for methanol bliver stører jo længere du kommer over 12% og hvis du tilsætter enzymer fx. Fra gærnæring, og hvis du gærer ved en høj temperatur????
Det er Sådan jeg forstår det... er det rigtig??

Hvis ja, hvorfor er hjemmelavet “portvin” eller andet “vin” som er på 15-20% bare fra alm gæring.... så må det pr. Definition jo og blive mere risky... måske ikke dødeligt men der vil der været mere methanol til stede...korrekt ???

Re: Methanol destilation / fryse destillering

: 3. jan 2018, 15:18
af grøntoft
Uden at have nogen eksakt viden på området, så vil jeg mene at forholdet mellem methanol og ethanol er nogenlunde konstant i øl som i whiskey og portvin. Men det er så forsvindende lidt methanol man indtager ved at drikke en øl, eller et glas portvin eller whiskey.

Så risikoen for forgiftning fra methanol er langt mindre end for eksempel risikoen for at dø ved en trafikulykke.

Sendt fra min ONEPLUS A5000 med Tapatalk

Re: Methanol destilation / fryse destillering

: 3. jan 2018, 19:26
af skidemajet-inc
Som generel info, så er der et særligt højt indhold af methanol (ikke skadeligt) i Tequila og det er blandt andet det der giver den karakteristiske Tequila-smag :)

Re: Methanol destilation / fryse destillering

: 3. jan 2018, 21:10
af fjorgensen
Citat
"Træsprit hedder også methanol og er en særdeles giftig alkohol, der fremkommer ved at mæsken er fremstillet vha. cellulose fra fx. træ og efterfølgende er destilleret. Methanol fremstilles typisk ved tørdestillation og fejlen kan opstå når producenter blander methanol i ethanol, der er den almindelige alkohol der anvendes i drikkevarer. Indtagelse af methanol kan medføre blindhed og 0,3 dl methanol er dødelig dosis. "

Måske sker der en sammenblanding af begreberne ?

http://aigis.dk/mix/dest.html

Re: Methanol destilation / fryse destillering

: 3. jan 2018, 21:28
af grøntoft
fjorgensen skrev:Citat
"Træsprit hedder også methanol og er en særdeles giftig alkohol, der fremkommer ved at mæsken er fremstillet vha. cellulose fra fx. træ og efterfølgende er destilleret. Methanol fremstilles typisk ved tørdestillation og fejlen kan opstå når producenter blander methanol i ethanol, der er den almindelige alkohol der anvendes i drikkevarer. Indtagelse af methanol kan medføre blindhed og 0,3 dl methanol er dødelig dosis. "

Måske sker der en sammenblanding af begreberne ?

http://aigis.dk/mix/dest.html
Hvad mener du med sammenblanding af begreberne?

Sendt fra min ONEPLUS A5000 med Tapatalk