Grainfather med lav effektivitet

Re: Grainfather med lav effektivitet

Indlægaf Truntebryg » 17. jan 2018, 21:51

Har intet erfaring med disse små vidunder ..

Men forestiller mig, at et stort flow må give bedre varmefordeling. Har du en stor del urt/ vand både over og under malten - så må det være nemmere at holde en konstant temperatur imellem. Et temperatur drop vil hurtigere blive detekteret (via overløbet) da væsken løber hurtigere rundt = hurtigere reaktion.

Jeg ved ikke hvor nemt det er at rører luften ud af malten i disse setup - men alt luft skal jo ud af kagen for at få bedst mulig efficiency
Brugeravatar
Truntebryg
 
Indlæg: 5154
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Geografisk sted: 4370 - Midt Sjælland

Re: Grainfather med lav effektivitet

Indlægaf Jens H » 17. jan 2018, 22:04

Dalmoseosebryg skrev:jeg er enig med dig i at man kan slukke pumpen og se hastigheden urten siver ned med, men det giver stadig ikke mening at ikke justere pumpetrykket så der intet ryger i overløbet, for mig er overløbet der kun som en sikkerhed i tilfælde af stuck mash

Det giver fint mening, idet der intet er at vinde ved at skrue op eller ned for pumpehastigheden. Uagtet hvor meget pumpen spytter ud, vil gennemstrømningen i maltpiben være den samme. Dermed må man da få den samme mæskeeffektivitet.
Jens H
 
Indlæg: 53
Tilmeldt: 21. maj 2015, 07:38
Geografisk sted: Odense SØ

Re: Grainfather med lav effektivitet

Indlægaf Dalmoseosebryg » 18. jan 2018, 23:43

Jens H skrev:
Dalmoseosebryg skrev:jeg er enig med dig i at man kan slukke pumpen og se hastigheden urten siver ned med, men det giver stadig ikke mening at ikke justere pumpetrykket så der intet ryger i overløbet, for mig er overløbet der kun som en sikkerhed i tilfælde af stuck mash

Det giver fint mening, idet der intet er at vinde ved at skrue op eller ned for pumpehastigheden. Uagtet hvor meget pumpen spytter ud, vil gennemstrømningen i maltpiben være den samme. Dermed må man da få den samme mæskeeffektivitet.

Vædske løber unægtelig den nemmeste vej
Dalmoseosebryg
 
Indlæg: 872
Tilmeldt: 16. nov 2015, 20:44
Geografisk sted: Højelse 4623

Re: Grainfather med lav effektivitet

Indlægaf DaHanz » 23. jan 2018, 15:59

Nu har jeg selv en Brew Monk. Jeg har lagt mærke til, at udover at kværne malten lidt finere, fik min effektivitet også et nyk opad, da jeg begyndte at røre rundt i maltpiben 3-4 gange under mæskningen. Det kræver dog, at man lige fjerner låget og pumpen, og tager den øverste mæskeplade af. Det har ødelagt de her "væsketunneller" der kan danne sig i malten. Det ødelægger dog også den naturlige filterbund. Derfor rører jeg ikke rundt de sidste 15-20 minutter, for at lade den samle sig lidt igen.
Mvh Hans Damgaard
DaHanz
 
Indlæg: 31
Tilmeldt: 27. mar 2014, 17:38
Geografisk sted: Ballerup

Re: Grainfather med lav effektivitet

Indlægaf odenselunde » 1. feb 2018, 11:28

9colai skrev:
odenselunde skrev:Jeg vil næste gang justere min kværn, sådan at malten ikke bliver for fin. Jeg håber meget at det hjælper på overflowet. Jeg har efter 9colais råd givet gærtanken en ordentlig rystetur og minsandten om ikke gæren vågnede op til dåd igen. Her til morgen er den målt til 1.018 og jeg tænker at omstikke den til sekundær (jeg formoder at den kommer lidt længere ned der også).


Fedt at høre! Mit bryg gik 0,003 længere ned, så du er nok ved at være der nu
:-).


Den endte ud med at ende på 1.014, så det er jeg ganske tilfreds med :-)
odenselunde
 
Indlæg: 67
Tilmeldt: 8. jan 2016, 13:33
Geografisk sted: 4621 Gadstrup

Re: Grainfather med lav effektivitet

Indlægaf Mads A. » 3. feb 2018, 12:45

odenselunde skrev:Kære forum

Jeg har nu brygget fem bryg på min Grainfather og jeg kan simpelthen ikke få sukker nok ud af malten. Jeg kværner malten samme dag som jeg brygger og laver ikke for store batches, men alligevel virker det som om, at mæskningen er for sløj. Hvis der er fuld gennemløb, så ryger utroligt meget af urten igennem overløbet og dermed, formoder jeg, bliver sukkeret ikke udvundet nok. Ved seneste bryg havde jeg således en effektivitet på 60%. Da jeg kørte mæskningen i spand var effektiviteten ofte i nærheden af 80%. Er der nogen der har et forslag til hvad jeg kan gøre for at opnå en væsentlig højere effektivitet?



Jeg har et tilsvarende problem med GF. Min mistanke går i retning af min malt - at den er kværnet for...kert. jeg er nok for bange for at kværne for fint - så resultatet bliver for groft...
Anyway: Forsøgte at lave en Weizenbock i går. Min OG skød totalt forbi. Skulle have ramt 1.069 - ramte 1.039! Det var kun mit 3. GF-bryg og denne gang var der 10 cm fra maltens overkant til vandkanten - og så var jeg helt i vildrede: hvor skulle jeg placere mæskerørets topfilter? Hvis jeg skubbede det ned til malten ville overflow-røret være 5 cm under vand fra begyndelsen, hvis jeg lagde det i vandkanten ville det være 10 cm fra maltens overkant.
Hvad gør den erfarne GF-bruger?

/Mads A.
Mads A.
 
Indlæg: 4
Tilmeldt: 26. jul 2017, 20:07

Re: Grainfather med lav effektivitet

Indlægaf Jens H » 4. feb 2018, 17:46

Mads A. skrev:Jeg har et tilsvarende problem med GF. Min mistanke går i retning af min malt - at den er kværnet for...kert. jeg er nok for bange for at kværne for fint - så resultatet bliver for groft...
Anyway: Forsøgte at lave en Weizenbock i går. Min OG skød totalt forbi. Skulle have ramt 1.069 - ramte 1.039! Det var kun mit 3. GF-bryg og denne gang var der 10 cm fra maltens overkant til vandkanten - og så var jeg helt i vildrede: hvor skulle jeg placere mæskerørets topfilter? Hvis jeg skubbede det ned til malten ville overflow-røret være 5 cm under vand fra begyndelsen, hvis jeg lagde det i vandkanten ville det være 10 cm fra maltens overkant.
Hvad gør den erfarne GF-bruger?

/Mads A.


Bruger du formlen til rette mængde mæskevand, som står i manualen? Bruger du den rette mængde vand, bør det ikke være dette, som giver dig problemer. Jeg tror dog heller ikke, at ekstra mæskevand skulle give dig lavere væsentlig lavere effektivitet.
Når jeg brygger, fylder jeg den af formlen angivne mængde vand i gryden og tilføjer så malten. Derefter sætter jeg topsien på i maltpiben og skubber den ned indtil der kommer væske op igennem hullerne. Det vil sige den skal ned til væskeniveau. På den måde kommer dit overløbsrør aldrig under.
Når mæskningen så er færdig, hæver du maltpiben og skubber sien længere ned, så den ligger på malten. Så er du klar til at eftergyde.
Angående valsningen af malten tror jeg ikke, du bør være bekymret. Jeg bruger fineste indstilling, og jeg har fint gennemløb gennem malten. Jeg tror ikke, det er så vigtigt, at væsken fiser igennem malten med 100 km/t. Der skal bare løbe noget igennem. Det kan du altid tjekke ved at slukke pumpen og se, om væskeniveauet i din maltpibe daler.
Forskellige øltyper kan dog give problemer. Det kunne f. eks. være en hvedeøl med meget hvedemalt. Der bruger jeg havreskaller, som jeg blander i malten, efter denne er valset. Det giver den nødvendige mængde skaldele, som sikrer god gennemstrømning.
Jens H
 
Indlæg: 53
Tilmeldt: 21. maj 2015, 07:38
Geografisk sted: Odense SØ

Foregående

Tilbage til Generelt om brygning

Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Google [Bot] og 11 gæster