Brew Monk

Re: Brew Monk

Indlægaf Truntebryg » 12. okt 2018, 10:39

Der er faktisk 2L vand under 0L stregen ☺Tror meningen er at de 2L er under hanen..

Så fylder du "10L" i BrevMonken så er der 12L !!

Jeg har desuden præcis 8,2L under mæskebunden og har lavet et lille regneark - som kan hjælpe mig med vandet.

https://onedrive.live.com/view.aspx?res ... bZsL1es17g

Det skal downloades før du kan redigere i det.

Jeg prøvede det i Søndags - og opskriften lød på 22L urt - OG = 1.052

Resultat (efficiency 85%) blev 21,75L urt - OG = 1.052

Jeg har iøvrigt udskiftet bundpladen med en Ø2mm hulplade - det giver mig en meget mindre stresset sparge process, da jeg nu kan styre hastigheden. Sparge hastigheden er sådan ca 1L / 30s - så det der sparge-pjat er overstået på 10-15 min. DEJLIGT - og jeg lader nu maltpiben hænge skråt hen over gryden under hele kogetiden.

Det er dog for tidligt at give konklution om noget, da jeg kun har lavet 2 bryg på denne plade.
Truntebryg
 
Indlæg: 5319
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: Brew Monk

Indlægaf Truntebryg » 12. okt 2018, 10:51

Per skrev:En tanke, - hvis man nu som tommelfingerregel går ud fra 2,4 - 3,0 ltr. vand pr. kg malt, - hvordan harmonerer det så med, at man i f.eks. en Brew Monk har hele 7 - 7,5 ltr. under sien og dermed ikke i direkte kontakt med malten?

Hvis man recirkulerer under udmæskningen, så sparger man vel i et eller andet omfang qua den tynde mæsk, eller ....?


Malt/ vand ratio er ikke at sammenligne med et gammeldavs setup - her var det jo bla. for enzymernes skyld. I BrewMonken kører vandet (burde) rundt og hjælper altså enzymerne med at nå stivelsen. Jeg anser det mere som et praktisk problem med omrøring under ind-mæske. Bliver det for tørt, så er det svært at lave en godt blanding.

Det er klart, at jo tyndere mæske du har + mere dead space - så bliver spargevandet mindre vigtig, da du jo "skyller" en ret så tynd sukkerurt ud af malten. Så med mine 22L mæskevand til 4,3 kg malt - ja så holder jeg knap 85% mæske efficiency. (manglede jo så lige 1/4 L urt).

Det eneste problem er at vandbehandlingen bliver ret så vigtig - da de sølle 4,3L malt skal kæmpe imod hele 22L vand !!!
Truntebryg
 
Indlæg: 5319
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: Brew Monk

Indlægaf Per » 12. okt 2018, 11:07

Truntebryg skrev:
Per skrev:En tanke, - hvis man nu som tommelfingerregel går ud fra 2,4 - 3,0 ltr. vand pr. kg malt, - hvordan harmonerer det så med, at man i f.eks. en Brew Monk har hele 7 - 7,5 ltr. under sien og dermed ikke i direkte kontakt med malten?

Hvis man recirkulerer under udmæskningen, så sparger man vel i et eller andet omfang qua den tynde mæsk, eller ....?


Malt/ vand ratio er ikke at sammenligne med et gammeldavs setup - her var det jo bla. for enzymernes skyld. I BrewMonken kører vandet (burde) rundt og hjælper altså enzymerne med at nå stivelsen. Jeg anser det mere som et praktisk problem med omrøring under ind-mæske. Bliver det for tørt, så er det svært at lave en godt blanding.

Det er klart, at jo tyndere mæske du har + mere dead space - så bliver spargevandet mindre vigtig, da du jo "skyller" en ret så tynd sukkerurt ud af malten. Så med mine 22L mæskevand til 4,3 kg malt - ja så holder jeg knap 85% mæske efficiency. (manglede jo så lige 1/4 L urt).

Det eneste problem er at vandbehandlingen bliver ret så vigtig - da de sølle 4,3L malt skal kæmpe imod hele 22L vand !!!


Ok, tak for god info.

Når jeg brygger måler jeg også på temperaturen i mæsken. Jeg kan se at den varierer en del i gennem processen. F.eks. hvis indstillingen i styringen er 65° og med 500 W effekt, så er der en del "overkøring" i temperaturen, måske op til 68° når jeg samtidig recirkulerer. Sidste gang forsøgte jeg mig med at holde den ønskede temperatur, ved kun at recirkulere (under indmæskning) når temperaturen i mæsken begyndte at falde. Så ser det ud til at man kan holde den ønskede temperatur. Men ideen er vel at man recirkulerer i hele processen, og spørgsmålet er vel også hvad den "overkøring" reelt betyder.

Jeg skal brygge igen på søndag og vil der igen forsøge at ramme temperaturen via recirkuleringen.

Tilføjelse: Det er selvfølgelig vigtigt at malten er dækket af væske hele tiden, dvs. at man ud over at holde øje med temperaturen, og skal sikre sig at der er væske over malten hele tiden.
Per
 
Indlæg: 94
Tilmeldt: 29. jan 2018, 20:06
Geografisk sted: Rønnede

Foregående

Tilbage til Generelt om brygning

Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Google [Bot] og 9 gæster

cron