Brew Monk

Truntebryg
Indlæg: 5319
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: Brew Monk

Indlæg af Truntebryg »

Yeps - brygske de første 3-4 minuter, skal jo også lige have fisket humleposerne op ☺

Efter 4-5 min så er urten så kold at jeg starter pumpen for at ilte urten.

Jeg kan ikke se det giver nogen mening at køre med pumpe under kogning, der er jo et dejligt rolling boil i min gryde.

Iltning af varm urt - er et meget diskuteret emne - men jeg prøver bestemt IKKE at opsøge problemerne så derfor er pumpen slukket.

Hvis jeg skal brygge 10L så skal jeg kun bruge 2,5kg malt -
  • 10L urt til fustage.
    7,5L under bund
    2,5L i malten
    3L til afkog (ikke 100 her endnu)
    2,5L spargevand
    2,5L bundfald ved aftap
Så et bud på ialt 18L vand - sparge = 15,5L i gryden !!!
Under sparge tilsættes 2,5L og når malten fjerne tager den 2,5L med = 0
De 15,5L bliver kogt ind til 12,5L
Når du tapper ud af gryden mister du 2,5L = 10L urt.

HVIS ikke du filtrere bundfaldet og tager det med over, så mister du hele 20% Brewhouse Efficiency - og opskriften skal derfor være til 12,5L

Det så lige de tal jeg har i hovedet til mit testbryg ☺
Mikle
Indlæg: 360
Tilmeldt: 16. jul 2017, 15:09
Geografisk sted: Hørsholm

Re: Brew Monk

Indlæg af Mikle »

Hej
Jeg har fundet en opskrift der siger jeg skal bruge 8,3 kg malt til at lave 20 liter
Jeg har 7 liter under sien på min brewster beacon.
Så som jeg regner det ud ser det sådan ud
8,3x2,7=22,41+7=29,41 liter mæskevand
Hvis jeg så mister 1 liter pr kg malt så efter mæskning skulle jeg have 21,11 liter?
Hvis jeg så mister 1,5 liter på at koge en time skal jeg så kun Sparge med 0,39 liter vand?
Syntes det lyder forkert hvad er jeres bud?
Mikle
Indlæg: 360
Tilmeldt: 16. jul 2017, 15:09
Geografisk sted: Hørsholm

Re: Brew Monk

Indlæg af Mikle »

Glemte lige at skrive at det er en Imperial IPA på lige godt 10% derfor den store malt mængde
Per
Indlæg: 338
Tilmeldt: 29. jan 2018, 20:06
Geografisk sted: Rønnede

Re: Brew Monk

Indlæg af Per »

Mikle skrev:Hej
Jeg har fundet en opskrift der siger jeg skal bruge 8,3 kg malt til at lave 20 liter
Jeg har 7 liter under sien på min brewster beacon.
Så som jeg regner det ud ser det sådan ud
8,3x2,7=22,41+7=29,41 liter mæskevand
Hvis jeg så mister 1 liter pr kg malt så efter mæskning skulle jeg have 21,11 liter?
Hvis jeg så mister 1,5 liter på at koge en time skal jeg så kun Sparge med 0,39 liter vand?
Syntes det lyder forkert hvad er jeres bud?
Hej Mikle.
Jeg ville bruge 28 ltr. vand til mæskning. Det giver så følgende:
28 — 8,3 — 2,5(snask, trub mv. under taphanen) — 3 ltr. (afkog) — 1 ltr. (Krympning ved køling) = 13,2 ltr. Der så ca. 8 ltr. at sparge med.
Det er mit bud. Måske andre vil komme med deres input.
Mvh. Per.

Sendt fra min HUAWEI VNS-L31 med Tapatalk
Mikle
Indlæg: 360
Tilmeldt: 16. jul 2017, 15:09
Geografisk sted: Hørsholm

Re: Brew Monk

Indlæg af Mikle »

Okay tak for dit indput;)
Lyder som den vej jeg skal gå;)
Mikle
Indlæg: 360
Tilmeldt: 16. jul 2017, 15:09
Geografisk sted: Hørsholm

Re: Brew Monk

Indlæg af Mikle »

Har valgt at lave opskriften om så den bliver på 23 liter i stedet for 20.
Per
Indlæg: 338
Tilmeldt: 29. jan 2018, 20:06
Geografisk sted: Rønnede

Re: Brew Monk

Indlæg af Per »

Per skrev:
Mikle skrev:Hej
Jeg har fundet en opskrift der siger jeg skal bruge 8,3 kg malt til at lave 20 liter
Jeg har 7 liter under sien på min brewster beacon.
Så som jeg regner det ud ser det sådan ud
8,3x2,7=22,41+7=29,41 liter mæskevand
Hvis jeg så mister 1 liter pr kg malt så efter mæskning skulle jeg have 21,11 liter?
Hvis jeg så mister 1,5 liter på at koge en time skal jeg så kun Sparge med 0,39 liter vand?
Syntes det lyder forkert hvad er jeres bud?
Hej Mikle.
Jeg ville bruge 28 ltr. vand til mæskning. Det giver så følgende:
28 — 8,3 — 2,5(snask, trub mv. under taphanen) — 3 ltr. (afkog) — 1 ltr. (Krympning ved køling) = 13,2 ltr. Der så ca. 8 ltr. at sparge med.
Det er mit bud. Måske andre vil komme med deres input.
Mvh. Per.

Sendt fra min HUAWEI VNS-L31 med Tapatalk
Der skulle have stået 6 ltr. til spargning, ikke 8 ltr. Beklager.

Sendt fra min HUAWEI VNS-L31 med Tapatalk
Mikle
Indlæg: 360
Tilmeldt: 16. jul 2017, 15:09
Geografisk sted: Hørsholm

Re: Brew Monk

Indlæg af Mikle »

Helt iorden;)
Jeg regner lidt på det;)
Har du virkelig 3 liter afkog på din Brew monk?
Per
Indlæg: 338
Tilmeldt: 29. jan 2018, 20:06
Geografisk sted: Rønnede

Re: Brew Monk

Indlæg af Per »

Mikle skrev:Helt iorden;)
Jeg regner lidt på det;)
Har du virkelig 3 liter afkog på din Brew monk?
Ikke helt sikker. Synes det varierer noget fra gang til gang, men et sted mellem 2 og 3 ltr. passer vist meget godt.
Jeg skal have lidt mere erfaring med min Brew Monk.
Mvh. Per.

Sendt fra min HUAWEI VNS-L31 med Tapatalk
Mikle
Indlæg: 360
Tilmeldt: 16. jul 2017, 15:09
Geografisk sted: Hørsholm

Re: Brew Monk

Indlæg af Mikle »

Okay;)
Jeg skal brygge min Imperial IPA her i weekenden det er første bryg på min brewster beacon.
Per
Indlæg: 338
Tilmeldt: 29. jan 2018, 20:06
Geografisk sted: Rønnede

Re: Brew Monk

Indlæg af Per »

Mikle skrev:Okay;)
Jeg skal brygge min Imperial IPA her i weekenden det er første bryg på min brewster beacon.
God fornøjelse :-) Jeg synes det er lettere med maltmængde på 5 — 6 kilo. Har prøvet med 7,5 kg. Det gik ok, men er nok lidt på grænsen for mit udstyr.

Sendt fra min HUAWEI VNS-L31 med Tapatalk
Brugeravatar
voneitzen
Indlæg: 76
Tilmeldt: 21. nov 2017, 13:21

Re: Brew Monk

Indlæg af voneitzen »

Per skrev:
Mikle skrev:Hej
Jeg har fundet en opskrift der siger jeg skal bruge 8,3 kg malt til at lave 20 liter
Jeg har 7 liter under sien på min brewster beacon.
Så som jeg regner det ud ser det sådan ud
8,3x2,7=22,41+7=29,41 liter mæskevand
Hvis jeg så mister 1 liter pr kg malt så efter mæskning skulle jeg have 21,11 liter?
Hvis jeg så mister 1,5 liter på at koge en time skal jeg så kun Sparge med 0,39 liter vand?
Syntes det lyder forkert hvad er jeres bud?
Hej Mikle.
Jeg ville bruge 28 ltr. vand til mæskning. Det giver så følgende:
28 — 8,3 — 2,5(snask, trub mv. under taphanen) — 3 ltr. (afkog) — 1 ltr. (Krympning ved køling) = 13,2 ltr. Der så ca. 8 ltr. at sparge med.
Det er mit bud. Måske andre vil komme med deres input.
Mvh. Per.

Sendt fra min HUAWEI VNS-L31 med Tapatalk
Hej Per
Hvordan når du frem til 8 liter at sparre med ?
Jeg lavede et bryg sidst hvor jeg sagde
2,7 x malt kg + de 7 L under sien.
Det resulterede i at da jeg var færdig med at mæske og hævede sien havde jeg den mængde urt jeg skulle bruge
Så jeg fik ikke sparret.
Tænker jeg har mistet en del der
Med Venlig Hilsen Jan


Sent from my iPhone using Tapatalk
Per
Indlæg: 338
Tilmeldt: 29. jan 2018, 20:06
Geografisk sted: Rønnede

Re: Brew Monk

Indlæg af Per »

voneitzen skrev:
Per skrev:
Mikle skrev:Hej
Jeg har fundet en opskrift der siger jeg skal bruge 8,3 kg malt til at lave 20 liter
Jeg har 7 liter under sien på min brewster beacon.
Så som jeg regner det ud ser det sådan ud
8,3x2,7=22,41+7=29,41 liter mæskevand
Hvis jeg så mister 1 liter pr kg malt så efter mæskning skulle jeg have 21,11 liter?
Hvis jeg så mister 1,5 liter på at koge en time skal jeg så kun Sparge med 0,39 liter vand?
Syntes det lyder forkert hvad er jeres bud?
Hej Mikle.
Jeg ville bruge 28 ltr. vand til mæskning. Det giver så følgende:
28 — 8,3 — 2,5(snask, trub mv. under taphanen) — 3 ltr. (afkog) — 1 ltr. (Krympning ved køling) = 13,2 ltr. Der så ca. 8 ltr. at sparge med.
Det er mit bud. Måske andre vil komme med deres input.
Mvh. Per.

Sendt fra min HUAWEI VNS-L31 med Tapatalk
Hej Per
Hvordan når du frem til 8 liter at sparre med ?
Jeg lavede et bryg sidst hvor jeg sagde
2,7 x malt kg + de 7 L under sien.
Det resulterede i at da jeg var færdig med at mæske og hævede sien havde jeg den mængde urt jeg skulle bruge
Så jeg fik ikke sparret.
Tænker jeg har mistet en del der
Med Venlig Hilsen Jan


Sent from my iPhone using Tapatalk
Hej Jan.
En trykfejl. Der skulle have stået 5—6 ltr.
Se evt. min udregning ovenfor.
Det er den teoretiske beregning. Jeg tror man skal prøve sig frem. Men det var et bud som udgangspunkt.
Mvh. Per.

Sendt fra min HUAWEI VNS-L31 med Tapatalk
Brugeravatar
voneitzen
Indlæg: 76
Tilmeldt: 21. nov 2017, 13:21

Re: Brew Monk

Indlæg af voneitzen »

Per skrev:
voneitzen skrev:
Per skrev:Hej Mikle.
Jeg ville bruge 28 ltr. vand til mæskning. Det giver så følgende:
28 — 8,3 — 2,5(snask, trub mv. under taphanen) — 3 ltr. (afkog) — 1 ltr. (Krympning ved køling) = 13,2 ltr. Der så ca. 8 ltr. at sparge med.
Det er mit bud. Måske andre vil komme med deres input.
Mvh. Per.

Sendt fra min HUAWEI VNS-L31 med Tapatalk
Hej Per
Hvordan når du frem til 8 liter at sparre med ?
Jeg lavede et bryg sidst hvor jeg sagde
2,7 x malt kg + de 7 L under sien.
Det resulterede i at da jeg var færdig med at mæske og hævede sien havde jeg den mængde urt jeg skulle bruge
Så jeg fik ikke sparret.
Tænker jeg har mistet en del der
Med Venlig Hilsen Jan


Sent from my iPhone using Tapatalk
Hej Jan.
En trykfejl. Der skulle have stået 5—6 ltr.
Se evt. min udregning ovenfor.
Det er den teoretiske beregning. Jeg tror man skal prøve sig frem. Men det var et bud som udgangspunkt.
Mvh. Per.

Sendt fra min HUAWEI VNS-L31 med Tapatalk
Jeg har set din udregning og er helt med på det med de 28 liter , jan bare ikke helt gennemskuer hvordan jeg finder ud af hvor meget af de 28 der skal bruges til at sparre med.
Hvis jeg nu vil lave et lille bryg på 10 litter med 3,5 kg malt , så plejer jeg at sige 3,5 x 2,8 + de 7 L under piben
Det er 16,8 L
Hvis jeg mæsker i 16,8 L , så skal jeg jo ikke sparre , da jeg så har ca 12 L urt når jeg løfter piben.
Kan jeg så nøjes med at mæske i 12,8 og gemme 4 L til at sparre med for at få det sidste sukker med , eller bliver det det samme ? Og hvordan finder jeg ud af hvor meget der skal gemmes til at sparre med.
Kan godt være mine spørgsmål lyder lidt dumt , men vil jo vare gære det så optimalt som muligt.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Per
Indlæg: 338
Tilmeldt: 29. jan 2018, 20:06
Geografisk sted: Rønnede

Re: Brew Monk

Indlæg af Per »

Hej Jan.

Prøv at se "Truntebrygs" forklaring længere oppe (på side 6) Det virker som en god plan.

Mange hilsner fra Per.
Besvar

Tilbage til "Generelt om brygning"