Brew Monk

Re: Brew Monk

Indlægaf Truntebryg » 12. okt 2018, 10:39

Der er faktisk 2L vand under 0L stregen ☺Tror meningen er at de 2L er under hanen..

Så fylder du "10L" i BrevMonken så er der 12L !!

Jeg har desuden præcis 8,2L under mæskebunden og har lavet et lille regneark - som kan hjælpe mig med vandet.

https://onedrive.live.com/view.aspx?res ... bZsL1es17g

Det skal downloades før du kan redigere i det.

Jeg prøvede det i Søndags - og opskriften lød på 22L urt - OG = 1.052

Resultat (efficiency 85%) blev 21,75L urt - OG = 1.052

Jeg har iøvrigt udskiftet bundpladen med en Ø2mm hulplade - det giver mig en meget mindre stresset sparge process, da jeg nu kan styre hastigheden. Sparge hastigheden er sådan ca 1L / 30s - så det der sparge-pjat er overstået på 10-15 min. DEJLIGT - og jeg lader nu maltpiben hænge skråt hen over gryden under hele kogetiden.

Det er dog for tidligt at give konklution om noget, da jeg kun har lavet 2 bryg på denne plade.
Truntebryg
 
Indlæg: 5319
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: Brew Monk

Indlægaf Truntebryg » 12. okt 2018, 10:51

Per skrev:En tanke, - hvis man nu som tommelfingerregel går ud fra 2,4 - 3,0 ltr. vand pr. kg malt, - hvordan harmonerer det så med, at man i f.eks. en Brew Monk har hele 7 - 7,5 ltr. under sien og dermed ikke i direkte kontakt med malten?

Hvis man recirkulerer under udmæskningen, så sparger man vel i et eller andet omfang qua den tynde mæsk, eller ....?


Malt/ vand ratio er ikke at sammenligne med et gammeldavs setup - her var det jo bla. for enzymernes skyld. I BrewMonken kører vandet (burde) rundt og hjælper altså enzymerne med at nå stivelsen. Jeg anser det mere som et praktisk problem med omrøring under ind-mæske. Bliver det for tørt, så er det svært at lave en godt blanding.

Det er klart, at jo tyndere mæske du har + mere dead space - så bliver spargevandet mindre vigtig, da du jo "skyller" en ret så tynd sukkerurt ud af malten. Så med mine 22L mæskevand til 4,3 kg malt - ja så holder jeg knap 85% mæske efficiency. (manglede jo så lige 1/4 L urt).

Det eneste problem er at vandbehandlingen bliver ret så vigtig - da de sølle 4,3L malt skal kæmpe imod hele 22L vand !!!
Truntebryg
 
Indlæg: 5319
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: Brew Monk

Indlægaf Per » 12. okt 2018, 11:07

Truntebryg skrev:
Per skrev:En tanke, - hvis man nu som tommelfingerregel går ud fra 2,4 - 3,0 ltr. vand pr. kg malt, - hvordan harmonerer det så med, at man i f.eks. en Brew Monk har hele 7 - 7,5 ltr. under sien og dermed ikke i direkte kontakt med malten?

Hvis man recirkulerer under udmæskningen, så sparger man vel i et eller andet omfang qua den tynde mæsk, eller ....?


Malt/ vand ratio er ikke at sammenligne med et gammeldavs setup - her var det jo bla. for enzymernes skyld. I BrewMonken kører vandet (burde) rundt og hjælper altså enzymerne med at nå stivelsen. Jeg anser det mere som et praktisk problem med omrøring under ind-mæske. Bliver det for tørt, så er det svært at lave en godt blanding.

Det er klart, at jo tyndere mæske du har + mere dead space - så bliver spargevandet mindre vigtig, da du jo "skyller" en ret så tynd sukkerurt ud af malten. Så med mine 22L mæskevand til 4,3 kg malt - ja så holder jeg knap 85% mæske efficiency. (manglede jo så lige 1/4 L urt).

Det eneste problem er at vandbehandlingen bliver ret så vigtig - da de sølle 4,3L malt skal kæmpe imod hele 22L vand !!!


Ok, tak for god info.

Når jeg brygger måler jeg også på temperaturen i mæsken. Jeg kan se at den varierer en del i gennem processen. F.eks. hvis indstillingen i styringen er 65° og med 500 W effekt, så er der en del "overkøring" i temperaturen, måske op til 68° når jeg samtidig recirkulerer. Sidste gang forsøgte jeg mig med at holde den ønskede temperatur, ved kun at recirkulere (under indmæskning) når temperaturen i mæsken begyndte at falde. Så ser det ud til at man kan holde den ønskede temperatur. Men ideen er vel at man recirkulerer i hele processen, og spørgsmålet er vel også hvad den "overkøring" reelt betyder.

Jeg skal brygge igen på søndag og vil der igen forsøge at ramme temperaturen via recirkuleringen.

Tilføjelse: Det er selvfølgelig vigtigt at malten er dækket af væske hele tiden, dvs. at man ud over at holde øje med temperaturen, og skal sikre sig at der er væske over malten hele tiden.
Per
 
Indlæg: 121
Tilmeldt: 29. jan 2018, 20:06
Geografisk sted: Rønnede

Re: Brew Monk

Indlægaf Efel » 20. okt 2018, 18:07

Jeg har nu brygget 10 bryg på min brewster beacon. Jeg har tænk på om de ekstra ca 7-8l ekstra mæskevand ikke har en indflydelse på pH således at man ved ved lysere malt typer får fortyndet aciditeten. Har nogle erfaringer med at tilsætte syre til pale ales og andre lysere typer på disse anlæg. Jeg synes at jeg får den rigtige effektivitet når jeg brygger stout og porter. Desværre kan jeg endnu ikke måle pH i mit mæskevand.
Er der nogen der kan anvise en god og økonomisk attraktiv metodetil pHmåling.
Efel
 
Indlæg: 22
Tilmeldt: 4. mar 2018, 09:40
Geografisk sted: Ringsted

Re: Brew Monk

Indlægaf Per » 28. okt 2018, 15:17

Efter at have haft en del udfordringer med at ramme de rigtige vandmængder til henholdsvis mæskning og spargning, har jeg lavet nogle forsøg.

Først og fremmest kontrol af skalaer på gærspande og i brygkedlen. Det har jeg så styr på nu. Til brygkedlen (Brew Monk) har jeg lavet en simpel målepind med inddelinger for hver 1 ltr. Vandet er afmålt præcist med et litermål af god kvalitet, og som udgangspunkt er det min reference. For resultatet af disse målinger vil jeg sige, - glem skalaen i brygkedlen, den passer ikke ret godt.

Gærspandene er også "kalibreret" nu.

Jeg har så lavet et forsøg, hvor jeg ville finde ud af hvor stort afkoget/fordampningen er. Resultatet har overrasket mig en del. Udgangspunktet har været flg:

- Rumtemperatur ca. 6°
- 15 liter vand i brygkedel (starttemperatur ca. 20°)
- Effekt 2500 W. (På trods af udluftningen og den lave rumtemperatur kunne jeg holde 100° i hele kogetiden)
- Kogetid 60 min.
- Diameter på kogekar Ø36 cm.
- Udluftning via gennemtræk fra udendørs.

Resultatet blev at der var 9,75 liter tilbage. (målt ved ca. 20°)

Mine spørgsmål er:

- er der forskel på fordampningen i forhold til vand eller urt?
- i hvor høj grad vil fordampningen være påvirket af rumtemperatur og udluftning?

Håber at der er nogle kloge hoveder, der kan hjælpe mig lidt på vej.

Mange hilsner fra Per.
Per
 
Indlæg: 121
Tilmeldt: 29. jan 2018, 20:06
Geografisk sted: Rønnede

Foregående

Tilbage til Generelt om brygning

Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen tilmeldte og 6 gæster