Kendt sukker opløsning

Kendt sukker opløsning

Indlægaf jvels » 3. feb 2018, 10:29

Hej

Jeg er ved at kalibrere mit indkøbte refraktometer, og skal derfor ha en kendt opløsning.

100g sukker i 1 liter vand er 1050 Oe? Eller?

/Jesper
jvels
 
Indlæg: 9
Tilmeldt: 3. maj 2006, 21:25
Geografisk sted: Hobro

Re: Kendt sukker opløsning

Indlægaf fjorgensen » 3. feb 2018, 11:39

Bare alm. postevand vil være nok :-)
keep it simple !
fjorgensen
 
Indlæg: 803
Tilmeldt: 2. apr 2014, 11:57
Geografisk sted: 7451 Sunds

Re: Kendt sukker opløsning

Indlægaf jvels » 3. feb 2018, 11:43

Hej

Nu har jeg prøvet at lave 1L alm. vand med 100g sukker, det har jeg læst mig til skulle være 1035-1036 (det viser hydrometeret også ca.) (kan man regne sig frem til det, evt hvordan?)

Så jeg har justeret refraktometeret til ca. 1036 med den opløsning.

Når jeg så efterfølgende så tager ren vand, så ser det altså ikke helt rigtig ud...
Billede

Så er den blå langt under 0 på Oe skalaen??

/Jesper
jvels
 
Indlæg: 9
Tilmeldt: 3. maj 2006, 21:25
Geografisk sted: Hobro

Re: Kendt sukker opløsning

Indlægaf Borg » 3. feb 2018, 12:15

Hvad er det for et refraktometer du har, der skal to-punkts kalibreres? Mit kalibreres kun ved rent vand.
Brugeravatar
Borg
 
Indlæg: 4427
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: Kendt sukker opløsning

Indlægaf jvels » 3. feb 2018, 13:03

Hej

Nu har jeg prøvet at gøre som kina manden skriver i vejledningen.

Vand fra Mariagerfjord vandforsyning, som får lov at få noget temperatur. Skruer det blå ned på 0.

Her efter prøver jeg tage sukker opløsningen som er ca. de der 1036 på hydrometeret, så viser refraktometeret 1058.

Kan jeg bare konstatere jeg har købt noget kina knald der kun kan bruges som røre pind i kaffen eller?
Billede
https://www.aliexpress.com/item/New-3-in-1-Handheld-0-44-Brix-0-190-Oe-Oechsle-0-38-KMW-Refractometer/32823664281.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.UiOxy8

/Jesper
jvels
 
Indlæg: 9
Tilmeldt: 3. maj 2006, 21:25
Geografisk sted: Hobro

Re: Kendt sukker opløsning

Indlægaf søreno » 3. feb 2018, 13:51

Jeg troede 100 gram gav 1040. Det må være 10 plato. Men det kan være, jeg husker galt.

Under alle omstændigheder:
Hvis du skal topunktskalibrere refraktometret, skal du kalibrere det til 0 med rent vand (i princippet demineraliseret men mon ikke rent vand er fint).
Så måler du gravity på en kendt opløsning. Forholdet mellem målingen og den rigtige gravity er den faktor, som du skal gange dine fremtidige målinger med. Beersmith kan regne det ud for dig og der kan du også indtaste korrektionsfaktoren sådan at programmet altid bruger den.
Vh Søren

Sendt fra min ONEPLUS A3003 med Tapatalk
søreno
 
Indlæg: 1669
Tilmeldt: 13. nov 2010, 14:18
Geografisk sted: Thisted

Re: Kendt sukker opløsning

Indlægaf jvels » 3. feb 2018, 14:11

Ahh okay, det må jeg lige prøve.

Jeg troede man direkte kunne aflæse uden at skulle omregne med en faktor på et refraktometer.

/Jesper

søreno skrev:Jeg troede 100 gram gav 1040. Det må være 10 plato. Men det kan være, jeg husker galt.

Under alle omstændigheder:
Hvis du skal topunktskalibrere refraktometret, skal du kalibrere det til 0 med rent vand (i princippet demineraliseret men mon ikke rent vand er fint).
Så måler du gravity på en kendt opløsning. Forholdet mellem målingen og den rigtige gravity er den faktor, som du skal gange dine fremtidige målinger med. Beersmith kan regne det ud for dig og der kan du også indtaste korrektionsfaktoren sådan at programmet altid bruger den.
Vh Søren

Sendt fra min ONEPLUS A3003 med Tapatalk
jvels
 
Indlæg: 9
Tilmeldt: 3. maj 2006, 21:25
Geografisk sted: Hobro

Re: Kendt sukker opløsning

Indlægaf Freund » 3. feb 2018, 16:56

2,7 g roesukker giver 1 oe i 1 liter vand.
1040 bliver ifølge den beregning til ved 108 g sukker.

Hilsen
Freund
Freund
 
Indlæg: 103
Images: 1
Tilmeldt: 16. aug 2017, 20:15
Geografisk sted: 7400 Herning

Re: Kendt sukker opløsning

Indlægaf søreno » 3. feb 2018, 22:04

Freund skrev:2,7 g roesukker giver 1 oe i 1 liter vand.
1040 bliver ifølge den beregning til ved 108 g sukker.

Hilsen
Freund
Det er bare mig der ikke huskede korrekt

Sendt fra min ONEPLUS A3003 med Tapatalk
søreno
 
Indlæg: 1669
Tilmeldt: 13. nov 2010, 14:18
Geografisk sted: Thisted

Re: Kendt sukker opløsning

Indlægaf malloc » 5. feb 2018, 16:38

Afhængigt af hvilket mål og hvilken vægt du bruger, så er de ikke præcise, så det er nok smartest kun at bruge vægtenheder. For yderligere at eliminere usikkerheden på vægten er det en god ide at veje den samme mængde vand som sukker af, f.eks. 50 g sukker og 200 g vand (afmålt som 4 x 50g). Så har man en opløsning med 20% sukker hvilket er det samme som 20 Plato som så kan konverteres til SG hvor det er 1.083.

Med nævnte metode vil det være præcist selvom vægten ikke er præcis - bare den viser det samme hver gang ved den samme vægt.
malloc
 
Indlæg: 16
Tilmeldt: 30. jan 2018, 11:32

Re: Kendt sukker opløsning

Indlægaf Borg » 5. feb 2018, 19:10

En lille tilføjelse til mallocs glimrende beskrivelse.
Brug kun almindelig hvidt raffineret sukker.
Alle (stort set) andre sukkertyper har en vis mængde stof i sig, der ikke er sukker, og som vil påvirke resultatet negativt.
Brugeravatar
Borg
 
Indlæg: 4427
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning


Tilbage til Generelt om brygning

Hvem er online

Brugere der læser dette forum: tue og 7 gæster