Ro vand/postevand

Ro vand/postevand

Indlægaf Knet » 9. feb 2018, 07:59

Hej,

Har haft stor gavn af indlæg om RO vand/postevand, men er lidt uafklaret på, hvorvidt jer der blander (Eks. 70/30), bruger samme ”vandprofil” til både mash og sparge?
Som jeg forstår det er det væsentlige at ramme 5,2 PH under mash og dér tænker jeg, at blandingen vil give fordel (da hårdhed her i Ballerup er 18). Omvendt læser jeg også, at man hvertfald ikke kan brygge på rent RO, da der så mangler vigtige mineraler til gæringsproces. Er der nok mineraler med, hvis jeg i både mash og batchsparge bruger 70/30 eller bør jeg bruge 70/30 i mash og 100 postevand i batchsparge?

Brygget bliver i øvrigt en SMASH APA på maris otter, da jeg tidligere har brygget en sådan, som blev helt fantastisk, omend en smule astringent. Så det er sidstnævnte jeg prøver at gøre op med.

Vh. Kenneth
Knet
 
Indlæg: 47
Tilmeldt: 16. okt 2017, 18:58
Geografisk sted: Ballerup

Re: Ro vand/postevand

Indlægaf airborn » 10. feb 2018, 12:52

Hej

For at vide noget præcist om dit bryggevand er du nødt til at kende dit vands indhold og downloade f.ex Bru’n water. Så kan du vælge hvordan du vil have dit vand og se hvilke tilsætninger du skal bruge


Sent from my iPhone using Tapatalk
airborn
 
Indlæg: 345
Images: 1
Tilmeldt: 15. nov 2014, 18:59
Geografisk sted: Horsens

Re: Ro vand/postevand

Indlægaf Knet » 10. feb 2018, 15:31

Hej Airborn,

Tal for dit svar. Jeg hentede faktisk brunwater og tastede profilen fra mit vandværk ind til at starte med. Jeg er ikke kemiker, men kunne fint finde alle tal, på nær carbonat, der så også kun er relevant ved PH > 9. Men lige meget hvad, så meldte arket “water profile unbalanced”. Og så tænkte jeg, at jeg herinde havde læst, at nogle folk på lyse øl anvendte 70/30, uden tilsætninger i øvrigt - blot for at sikre, at vandet var blødere, men stadig næringsrigt. Det var få dette jeg ville prøve, men kom i tvivl om alt mit vand så skulle være blandet ro/poste.

På et tidspunkt søger jeg nok lidt assistance på kemi delen af forum til brunwater, hvis ikke jeg selv får nørklet den på plads. Men indtil da går jeg efter 70/30. Så må vi se om ikke smagen falder mindre astringent ud og øllen får bedre mundfylde.

Ro anlægget står og arbejder lige nu, inden brygdagen i morgen :-)
Knet
 
Indlæg: 47
Tilmeldt: 16. okt 2017, 18:58
Geografisk sted: Ballerup

Re: Ro vand/postevand

Indlægaf Thage » 10. feb 2018, 17:10

Jeg kører med samme fordeling på begge... primært da mundføling med lav kalk er bedre imo.
Har hårdhed på 14 fra hanen


Sent from my iPhone using Tapatalk
Thage
 
Indlæg: 1445
Tilmeldt: 3. okt 2015, 09:37
Geografisk sted: Allerød

Re: Ro vand/postevand

Indlægaf Knet » 10. feb 2018, 17:36

Hej Thage,

Det med mundfylde/føling glæder jeg mig til at prøve. Har netop lavet en kop kaffe på RO vand, og det er helt anderledes godt, end det plejer at være!

Hvad er dit blandingsforhold på lyse øl (altså lav ebc)?
Knet
 
Indlæg: 47
Tilmeldt: 16. okt 2017, 18:58
Geografisk sted: Ballerup

Re: Ro vand/postevand

Indlægaf Broder Jacob » 10. feb 2018, 19:53

Jeg bruger også Bru´n Water
Prøvwer at finde typen og går så efter at fjerne så mange ppm som muligt uden at kompromittere calciumværdien, der skal være over 40 og helst mellem 50-200 mmol.
Det er ret simpelt at indtaste forskellige fortyndindsprocenter af RO-vand og så se hvilke felter der går i grøn/gul/rød.
Øl= en masse i en energisk fart
Omregnet
En masse øl i en fart= energi
Brugeravatar
Broder Jacob
 
Indlæg: 453
Tilmeldt: 4. okt 2013, 18:33
Geografisk sted: Holbækvej 173, 4440 Mørkøv

Re: Ro vand/postevand

Indlægaf Thage » 11. feb 2018, 03:20

Knet skrev:Hej Thage,

Det med mundfylde/føling glæder jeg mig til at prøve. Har netop lavet en kop kaffe på RO vand, og det er helt anderledes godt, end det plejer at være!

Hvad er dit blandingsforhold på lyse øl (altså lav ebc)?


Som du skriver, 70/30 - men tjek med din egen rapport om det giver mening og ved hvilken ebc du bør skifte, tror jeg skifter ved 30-40 ebc til 60/40.

Det fede ved tommelfinger regler er det er nemt ;)


Sent from my iPhone using Tapatalk
Thage
 
Indlæg: 1445
Tilmeldt: 3. okt 2015, 09:37
Geografisk sted: Allerød

Re: Ro vand/postevand

Indlægaf Truntebryg » 23. feb 2018, 10:49

Det ikke nemt med det vand....

Nogle siger at Calsium SKAL være over 40ppm - alligevel er mange tjekiske øl lavet på 10 ppm ☺

Calsium > 40 ppm er godt for ale og flokulering.

Nogle undergær arbejder bedst med lav Ca.

Så er der nogle der siger at Mg skal være HØJERE i værdi end Ca = så går det da helt galt - men det kan gæren ellers godt lide ☺ (hvis Ca er for høj, så kan cellerne ikke optage Mg = langsom produktivitet)

I øvrigt tilfører malten, den Ca og Mg der er nødvendig for en god gæring. Enzymerne skal også bruge Ca og Mg...

Forviret - glem det hele og og bland RO vand som Thage, så det går ikke helt galt.
Brugeravatar
Truntebryg
 
Indlæg: 5162
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Geografisk sted: 4370 - Midt Sjælland


Tilbage til Generelt om brygning

Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen tilmeldte og 7 gæster