Side 1 af 1

Gæring stoppet

: 11. apr 2018, 07:40
af inzide
Hej,

Brygger en brown ale med Wyeast 1335 (British Ale II), og gæringen er desværre tilsyneladende stoppet. OG lå på 1052. Mæsketemperatur 65-67 grader. Den gik sådan set i gang, og så helt normal ud efter ca. 1½ døgn. Nu et par døgn senere virker den fuldstændig død uden at have været sådan *rigtig* i gang. Den har stået i "død" tilstand i lidt over et døgn nu. Jeg har givet spanden en rystetur et par gange uden held.

Hvad ville I gøre? Et brev tørgær ned i spanden? Eller bare vente spændt?

Har endnu ikke målt aktuel gravity.

Re: Gæring stoppet

: 11. apr 2018, 07:44
af voneitzen
Prøv at tage en måling og se hvor langt ned den er kommet , den er sikkert færdig ,men lad den stå 2 uger inden du flasker den.

Re: Gæring stoppet

: 11. apr 2018, 15:44
af Mit
Det er helt normalt at hovedgæringen tager et par dage. Mål sukker indholdet. Lad den stå ca. 2 uger samlet. Selvom den ikke gære længere ned så omdanner gæren nogle andre ting, så du får en ren smag.


Sent from my iPhone using Tapatalk

Re: Gæring stoppet

: 14. apr 2018, 15:38
af inzide
Jeg har nu fået taget en måling, og min fornemmelse var desværre korrekt. Her efter seks dages gæring, er gravity kun nået ned på ca. 1031, svarende til ca. 2,5% alkohol.

Jeg overvejer defor at omstikke til ny tank og tilføre et brev tørgær (british ale).

Hvad ville I gøre?

Re: Gæring stoppet

: 14. apr 2018, 15:56
af inzide
Det skal tilføjes, at smagen er ganske fin! Som en lidt stærk hvidtøl.

Re: Gæring stoppet

: 14. apr 2018, 23:01
af fjorgensen
Det giver ingen mening at omstikke og tilsætte ny gær. Der er masser af gær tilbage og ved hver omstikning risikerer du at få infektion i øllet. Gærlåsen kan du ikke bruge som indukator. Lad øllet stå i min. 3 uger og mål så gravity med 3 dages mellemrum indtil du måler samme værdi. Først der kan du være sikker på at øllet er færdigt.

Re: Gæring stoppet

: 15. apr 2018, 07:56
af Borg
Hvad bruger du til at måle graviteten med?
Hvis det er et refraktometer, skal du korrigere for den alkohol det er til stede.
Er det tilfældet, vil din korrigerede måling sige 1.018.

Re: Gæring stoppet

: 15. apr 2018, 09:14
af Dalmoseosebryg
Borg skrev:Hvad bruger du til at måle graviteten med?
Hvis det er et refraktometer, skal du korrigere for den alkohol det er til stede.
Er det tilfældet, vil din korrigerede måling sige 1.018.
Efterhånden en klassiker

Re: Gæring stoppet

: 15. apr 2018, 13:36
af Borg
Dalmoseosebryg skrev:
Borg skrev:Hvad bruger du til at måle graviteten med?
Hvis det er et refraktometer, skal du korrigere for den alkohol det er til stede.
Er det tilfældet, vil din korrigerede måling sige 1.018.
Efterhånden en klassiker
Ja, netop :-)
Men ganske væsentlig at vide, for at kunne give brugbare svar.

Re: Gæring stoppet

: 15. apr 2018, 14:35
af inzide
Målingen er foretaget med simpelt hydrometer, dvs. vægtfylde.

I har også ret i, at der var masser af arbejdsivrig gær til rådighed.

Jeg satser derfor hele butikken, og peger på mit nye temperatur-setup som synderen. Jeg er ganske enkelt kommet til at mæske ved alt for høj temperatur. Jeg skulle ligge på 67 grader, men pga fejl har den sikkert været væsentligt højere periodevis. Det er mit første bryg på en semiautomatisk styring af temperaturen, og det har jeg sgu nok ikke fået kørt ordentligt ind. Point til lærebogen.

MEN ... jeg besluttede mig for at lave det her til et forsøgsbryg i stedet for bare at acceptere den stærke hvidtøl. Så en masse brun sukker. sirup og vand kogt op med nogle friske passionsfrugter til en velsmagende sirup. I spanden med det. Det skal blive spændende!

Re: Gæring stoppet

: 15. apr 2018, 14:36
af inzide
Det bobler forøvrigt lystigt nu.