Hjemmebryg i Gærup
: 11. apr 2018, 23:16
Hej allesammen
Så har jeg netop i dag overstået mit andet hjemmebryg her på det gamle nedlagte landbrug i Gærup i Thy (ja, det hedder faktisk Gærup) :).
Jeg er en gut på 41 år der har fået interesse for kunsten at brygge øl. Fra interesse til handling er der ikke langt for mig. Fik et starter sæt i fødselsdagsgave, købte mig en gryde i biltema og fik naboen til at bukke en chiller i kobberrør. Og så en masse timer på nettet og ikke mindst dette forum. Mit første bryg var et allgrain kit fra brygladen der blev til en undergæret tjekkisk lager, hvilket jeg nok har fortrudt lidt. Der er simpelthen alt for længe til det bliver til noget.
Det kit jeg har brygget i dag er også fra brygladen. Denne gang en Kölsch som er overgæret. Jeg studsede lidt over opskriften der sagde jeg skulle starte med 18 liter vand i gryden. Der var 4650 g malt og hvis det jeg har læst er rigtigt, skal der ca 3 l vand til 1 kg malt. Nå, men det gik nu fint alligevel. Her er lige et par billeder af mit ydmyge køkkensetup.
Mæskningen gik fint. Jeg varmede vandet op til 72 grader og puttede malten i. Temperaturen faldt til ca 68 grader og i løbet af den time det tog, måtte jeg faktisk kun tænde for gassen en enkelt gang ca 5 min for lige at få varmen lidt op igen. Malt holder åbenbart godt på varmen.
Da jeg skulle sparge måtte jeg ud i en lille Storm P løsning. Mæskeposen var lidt stor, så når den lå på risten ville den "flyde" ud over kanten. Storm P løsningen blev et gammelt bælte fra skabet til at holde lidt på formerne (det skulle jo koges senere). Det virkede ok, men til næste gang får jeg nok lige fat i en spand og skærer bunden ud. Så kan den stå på risten og holde tingene lidt på plads. Spargevandet varmede jeg op på min gamle kogeplade, som til min store forundring stadigvæk virkede på trods af en del år på bagen. Der var jo fyldt godt op på gaskomfuret.
I mit første bryg erfarede jeg, at der jo godt nok forsvinder en del væske under kogningen. Derfor havde jeg min "spargetønde" ved siden af så jeg kunne spæde lidt ekstra til under kogningen. Det blev dog kun til 2 liter som kom i 20 minutter inde i kogningen. Så var jeg sikker på det hele havde kogt med min. 40 minutter.
Så skulle der køles, hvilket tog ca 10-15 minutter for at nå ned på ca 27-28 grader. Min OG var her på 1057 hvor den i følge opskriften skulle være på 1049 (har taget højde for den lidt varmere urt). Jeg tilførte 2 liter vand fra den kolde hane, hvilket jeg efterhånden har hørt flere steder fra at man godt kan med det rene vand vi har her i DK. Det gav 22 liter urt med en OG på 1052, hvilket jeg accepterede.
I min lade er der et lille rum og et lille badeværelse som er lavet af en tidligere beboer. Vi bruger ikke badeværelset, men det er perfekt til ølgæring :). Der er lidt køligt selvom der er varme på. Alligevel er der ikke længere op fra 14-15 grader til 20 grader end at en lille varmeblæser kan klare det. Jeg har også snedkereret en flamingoforet kasse, der lige præcis kan indeholde to gærspande. Den holder godt på den varme, der allerede er, så det er begrænset hvor meget der skal tilføres.
Og så er det jo bare at vente. Men jeg har blod på tanden og er næsten sikker på, at næste bryg bliver en hvedeøl fra brygladen. Det har jeg lige et par spørgsmål til, men dem tager vi i en anden tråd.
Det blev lidt langt og sikkert lidt kedeligt for alle jer "proffer". Men jeg måtte bare lige dele min begejstring for at være kommet godt igang :)
Så har jeg netop i dag overstået mit andet hjemmebryg her på det gamle nedlagte landbrug i Gærup i Thy (ja, det hedder faktisk Gærup) :).
Jeg er en gut på 41 år der har fået interesse for kunsten at brygge øl. Fra interesse til handling er der ikke langt for mig. Fik et starter sæt i fødselsdagsgave, købte mig en gryde i biltema og fik naboen til at bukke en chiller i kobberrør. Og så en masse timer på nettet og ikke mindst dette forum. Mit første bryg var et allgrain kit fra brygladen der blev til en undergæret tjekkisk lager, hvilket jeg nok har fortrudt lidt. Der er simpelthen alt for længe til det bliver til noget.
Det kit jeg har brygget i dag er også fra brygladen. Denne gang en Kölsch som er overgæret. Jeg studsede lidt over opskriften der sagde jeg skulle starte med 18 liter vand i gryden. Der var 4650 g malt og hvis det jeg har læst er rigtigt, skal der ca 3 l vand til 1 kg malt. Nå, men det gik nu fint alligevel. Her er lige et par billeder af mit ydmyge køkkensetup.
Mæskningen gik fint. Jeg varmede vandet op til 72 grader og puttede malten i. Temperaturen faldt til ca 68 grader og i løbet af den time det tog, måtte jeg faktisk kun tænde for gassen en enkelt gang ca 5 min for lige at få varmen lidt op igen. Malt holder åbenbart godt på varmen.
Da jeg skulle sparge måtte jeg ud i en lille Storm P løsning. Mæskeposen var lidt stor, så når den lå på risten ville den "flyde" ud over kanten. Storm P løsningen blev et gammelt bælte fra skabet til at holde lidt på formerne (det skulle jo koges senere). Det virkede ok, men til næste gang får jeg nok lige fat i en spand og skærer bunden ud. Så kan den stå på risten og holde tingene lidt på plads. Spargevandet varmede jeg op på min gamle kogeplade, som til min store forundring stadigvæk virkede på trods af en del år på bagen. Der var jo fyldt godt op på gaskomfuret.
I mit første bryg erfarede jeg, at der jo godt nok forsvinder en del væske under kogningen. Derfor havde jeg min "spargetønde" ved siden af så jeg kunne spæde lidt ekstra til under kogningen. Det blev dog kun til 2 liter som kom i 20 minutter inde i kogningen. Så var jeg sikker på det hele havde kogt med min. 40 minutter.
Så skulle der køles, hvilket tog ca 10-15 minutter for at nå ned på ca 27-28 grader. Min OG var her på 1057 hvor den i følge opskriften skulle være på 1049 (har taget højde for den lidt varmere urt). Jeg tilførte 2 liter vand fra den kolde hane, hvilket jeg efterhånden har hørt flere steder fra at man godt kan med det rene vand vi har her i DK. Det gav 22 liter urt med en OG på 1052, hvilket jeg accepterede.
I min lade er der et lille rum og et lille badeværelse som er lavet af en tidligere beboer. Vi bruger ikke badeværelset, men det er perfekt til ølgæring :). Der er lidt køligt selvom der er varme på. Alligevel er der ikke længere op fra 14-15 grader til 20 grader end at en lille varmeblæser kan klare det. Jeg har også snedkereret en flamingoforet kasse, der lige præcis kan indeholde to gærspande. Den holder godt på den varme, der allerede er, så det er begrænset hvor meget der skal tilføres.
Og så er det jo bare at vente. Men jeg har blod på tanden og er næsten sikker på, at næste bryg bliver en hvedeøl fra brygladen. Det har jeg lige et par spørgsmål til, men dem tager vi i en anden tråd.
Det blev lidt langt og sikkert lidt kedeligt for alle jer "proffer". Men jeg måtte bare lige dele min begejstring for at være kommet godt igang :)