Side 1 af 1

Hjemmebryg i Gærup

: 11. apr 2018, 23:16
af ChristianDP
Hej allesammen

Så har jeg netop i dag overstået mit andet hjemmebryg her på det gamle nedlagte landbrug i Gærup i Thy (ja, det hedder faktisk Gærup) :).

Jeg er en gut på 41 år der har fået interesse for kunsten at brygge øl. Fra interesse til handling er der ikke langt for mig. Fik et starter sæt i fødselsdagsgave, købte mig en gryde i biltema og fik naboen til at bukke en chiller i kobberrør. Og så en masse timer på nettet og ikke mindst dette forum. Mit første bryg var et allgrain kit fra brygladen der blev til en undergæret tjekkisk lager, hvilket jeg nok har fortrudt lidt. Der er simpelthen alt for længe til det bliver til noget.

Det kit jeg har brygget i dag er også fra brygladen. Denne gang en Kölsch som er overgæret. Jeg studsede lidt over opskriften der sagde jeg skulle starte med 18 liter vand i gryden. Der var 4650 g malt og hvis det jeg har læst er rigtigt, skal der ca 3 l vand til 1 kg malt. Nå, men det gik nu fint alligevel. Her er lige et par billeder af mit ydmyge køkkensetup.
30582091_10156285901058582_2567844552664678400_o.jpg
30726145_10156285900703582_5971726849095499776_o.jpg
Mæskningen gik fint. Jeg varmede vandet op til 72 grader og puttede malten i. Temperaturen faldt til ca 68 grader og i løbet af den time det tog, måtte jeg faktisk kun tænde for gassen en enkelt gang ca 5 min for lige at få varmen lidt op igen. Malt holder åbenbart godt på varmen.
30623665_10156285901178582_118372416824016896_o.jpg
30594134_10156285901273582_5566510385663574016_o.jpg
Da jeg skulle sparge måtte jeg ud i en lille Storm P løsning. Mæskeposen var lidt stor, så når den lå på risten ville den "flyde" ud over kanten. Storm P løsningen blev et gammelt bælte fra skabet til at holde lidt på formerne (det skulle jo koges senere). Det virkede ok, men til næste gang får jeg nok lige fat i en spand og skærer bunden ud. Så kan den stå på risten og holde tingene lidt på plads. Spargevandet varmede jeg op på min gamle kogeplade, som til min store forundring stadigvæk virkede på trods af en del år på bagen. Der var jo fyldt godt op på gaskomfuret.
30656954_10156285901133582_7560823577059000320_o.jpg
30652353_10156285901478582_3145460522321707008_o.jpg
30652249_10156285901328582_4601540743033520128_o.jpg
I mit første bryg erfarede jeg, at der jo godt nok forsvinder en del væske under kogningen. Derfor havde jeg min "spargetønde" ved siden af så jeg kunne spæde lidt ekstra til under kogningen. Det blev dog kun til 2 liter som kom i 20 minutter inde i kogningen. Så var jeg sikker på det hele havde kogt med min. 40 minutter.
30689282_10156285901373582_2704137046221389824_o.jpg
Så skulle der køles, hvilket tog ca 10-15 minutter for at nå ned på ca 27-28 grader. Min OG var her på 1057 hvor den i følge opskriften skulle være på 1049 (har taget højde for den lidt varmere urt). Jeg tilførte 2 liter vand fra den kolde hane, hvilket jeg efterhånden har hørt flere steder fra at man godt kan med det rene vand vi har her i DK. Det gav 22 liter urt med en OG på 1052, hvilket jeg accepterede.
30623974_10156285901548582_5466249442199863296_o.jpg
I min lade er der et lille rum og et lille badeværelse som er lavet af en tidligere beboer. Vi bruger ikke badeværelset, men det er perfekt til ølgæring :). Der er lidt køligt selvom der er varme på. Alligevel er der ikke længere op fra 14-15 grader til 20 grader end at en lille varmeblæser kan klare det. Jeg har også snedkereret en flamingoforet kasse, der lige præcis kan indeholde to gærspande. Den holder godt på den varme, der allerede er, så det er begrænset hvor meget der skal tilføres.
30629857_10156285901653582_7952248621330595840_o.jpg
30656403_10156285901773582_6474011669361065984_o.jpg
Og så er det jo bare at vente. Men jeg har blod på tanden og er næsten sikker på, at næste bryg bliver en hvedeøl fra brygladen. Det har jeg lige et par spørgsmål til, men dem tager vi i en anden tråd.

Det blev lidt langt og sikkert lidt kedeligt for alle jer "proffer". Men jeg måtte bare lige dele min begejstring for at være kommet godt igang :)

Re: Hjemmebryg i Gærup

: 12. apr 2018, 05:43
af Humlejægeren
Mega fedt, og en super god beskrivelse af din bryggedag.
Tak fordi du delte

Re: Hjemmebryg i Gærup

: 12. apr 2018, 07:24
af RuneV
Hvorfor også et kit 3. Gang? Det er forholdsvist nemt at finde en opskrift på en hvedeøl og så kan du komme ned i halv pris.

Jeg bryggede allgrain kit i mit første bryg og ekstraktbryg som nr. 2. Efterfølgende 45 bryg har været allgrain hjemmestrikket/brewdog opskrifter/lånt lidt hist og her.

Re: Hjemmebryg i Gærup

: 12. apr 2018, 08:00
af Dalmoseosebryg
Pils og Kölsch er jo begge øl der har godt af lagring, hvis du vil have noget der er forholdsvis hurtigt færdigt bør du vælge APA eller Ale, har ikke lige styr på hvede da det ik er noget jeg drikker, men det virker da til du har fået det op under neglene

Re: Hjemmebryg i Gærup

: 12. apr 2018, 09:23
af ChristianDP
RuneV skrev:Hvorfor også et kit 3. Gang? Det er forholdsvist nemt at finde en opskrift på en hvedeøl og så kan du komme ned i halv pris.

Jeg bryggede allgrain kit i mit første bryg og ekstraktbryg som nr. 2. Efterfølgende 45 bryg har været allgrain hjemmestrikket/brewdog opskrifter/lånt lidt hist og her.
Jamen det er jeg heller ikke afvisende overfor overhovedet. Det er bare så dejligt nemt at købe en pakke med det hele i så det er lige til at gå til. Men jo, jeg skal helt sikkert bare igang med at finde opskrifterne og så købe de enkelte dele ind til dem.

Jeg har været igang med at lure lidt rundt på beercalc, men synes ærligt talt det virker lidt uoverskueligt endnu. Men det er da absolut et godt værktøj når man forstår at bruge det, tænker jeg.

Re: Hjemmebryg i Gærup

: 12. apr 2018, 09:34
af jandk
Det er et super godt indlæg og giver god inspiration :-).

Den hurtigste øl jeg nogensinde har lavet var en hvedeøl.
Den gærede færdig på 3 dage (23-24 grader) og kom på flaske efter 1½ uge.
Efter en uge på flaske var der nok co2 til, at den var drikkelig og den smagte fantastisk.
Efter yderligere lagring, er den blevet endnu bedre :-).

Re: Hjemmebryg i Gærup

: 12. apr 2018, 10:02
af søreno
Et godt tip til beercalc er at man kan sortere de præmierede øl først. Så kan man se de opskrifter indenfor hver kategori, som har vundet DM. Det er et godt sted at starte.
Enig i at hvede og IPA er hurtige øl, men du kan altså sagtens begynde at drikke din pilsner, så snart den er karboneret. Så kan du følge udviklingen og lære af det.
Sig til, hvis du er i tvivl om noget. Jeg bor i Thisted.
Vh Søren

Sendt fra min ONEPLUS A3003 med Tapatalk

Re: Hjemmebryg i Gærup

: 12. apr 2018, 11:32
af ChristianDP
søreno skrev:Et godt tip til beercalc er at man kan sortere de præmierede øl først. Så kan man se de opskrifter indenfor hver kategori, som har vundet DM. Det er et godt sted at starte.
Enig i at hvede og IPA er hurtige øl, men du kan altså sagtens begynde at drikke din pilsner, så snart den er karboneret. Så kan du følge udviklingen og lære af det.
Sig til, hvis du er i tvivl om noget. Jeg bor i Thisted.
Vh Søren

Sendt fra min ONEPLUS A3003 med Tapatalk
Tak for det, Søren.

De præmierede, er det dem med en stjerne ved? Og hvad betyder den lille røde cirkel med et udråbstegn?

EDIT: Tror jeg fandt ud af det. Det er selvfølgelig dem med en pokal ved ;)

Re: Hjemmebryg i Gærup

: 12. apr 2018, 16:44
af søreno
Jep ;)

Sendt fra min ONEPLUS A3003 med Tapatalk