Lyder jo rigtigt, hvad med RO vand?Per skrev:Ja, 3 - 4 dage ved ca. 18°, og derefter et par dage ved 3°, - akklimatisering til ca. 20° - sukkerkarbonering og flaskning - 14 dage ved stuetemperatur og nu lagring ved ca. 20°Dalmoseosebryg skrev:Har du husket at hæve temperaturen til 18 grader i slutningen af gæringen?
Lyder det helt forkert?
Mvh. Per.
Første bryg færdigt...! Næsten...
-
- Indlæg: 1167
- Tilmeldt: 16. nov 2015, 20:44
- Geografisk sted: Højelse 4623
Re: Første bryg færdigt...! Næsten...
-
- Indlæg: 53
- Tilmeldt: 15. dec 2017, 12:02
Re: Første bryg færdigt...! Næsten...
Fedt at høre om Per. Og det kunne virkelig være sjovt at sammenligne bryg- en skam vi bor så langt væk fra hinanden.
Jeg har ikke været helt så god til det der med tålmodigheden. Min blev flasket efter 14 dage ved 12 grader. Ikke noget med 3-4 dage ved 18 grader og så 3-4 dage ved 3 grader og derefter lade den gå op til stuetemperatur igen. Men det var selvfølgelig også min allerførste, så det gik jo hurtigt (tøhø). Efter 14 dage på flaske satte jeg én i køleskabet 6 timer og smagte derefter på den.
Dommen: En god grundsmag af en fyldig velhumlet øl (der blev også kun 16 liter, hvor der skulle have været 20). Men meget gærsmag. Ikke grim, men tydelig. Karboneringen var lidt til den vage side. På det område havde jeg fulgt opskriften og givet den 4,5g pr liter.
Siden har den stået yderligere 2-3 uger hvilket tydeligt har gavnet den rigtig meget - har netop delt et par stykker med naboen ;). Det er efterhånden en virkelig velsmagende lagerøl som minder meget om en meget fyldig classic. Lidt mere bitter, men faktisk rigtig velsmagende. Jeg har også pga den lave volumen (som sagt 16 liter i stedet for 20) fået en højere alkohol% på 6,4 kontra de 5,2 der skulle have været. Måske er det også med til at give den fyldige smag.
Jeg overvejer kraftigt at give det her kit et skud mere nu, hvor jeg har et par bryg mere inde under huden. Så vil jeg forhåbentlig være bedre til denne gang at holde mig til opskriften, og ramme noget der ligner de 5,2% og få 20 liter i stedet for 16.
Jeg har ikke været helt så god til det der med tålmodigheden. Min blev flasket efter 14 dage ved 12 grader. Ikke noget med 3-4 dage ved 18 grader og så 3-4 dage ved 3 grader og derefter lade den gå op til stuetemperatur igen. Men det var selvfølgelig også min allerførste, så det gik jo hurtigt (tøhø). Efter 14 dage på flaske satte jeg én i køleskabet 6 timer og smagte derefter på den.
Dommen: En god grundsmag af en fyldig velhumlet øl (der blev også kun 16 liter, hvor der skulle have været 20). Men meget gærsmag. Ikke grim, men tydelig. Karboneringen var lidt til den vage side. På det område havde jeg fulgt opskriften og givet den 4,5g pr liter.
Siden har den stået yderligere 2-3 uger hvilket tydeligt har gavnet den rigtig meget - har netop delt et par stykker med naboen ;). Det er efterhånden en virkelig velsmagende lagerøl som minder meget om en meget fyldig classic. Lidt mere bitter, men faktisk rigtig velsmagende. Jeg har også pga den lave volumen (som sagt 16 liter i stedet for 20) fået en højere alkohol% på 6,4 kontra de 5,2 der skulle have været. Måske er det også med til at give den fyldige smag.
Jeg overvejer kraftigt at give det her kit et skud mere nu, hvor jeg har et par bryg mere inde under huden. Så vil jeg forhåbentlig være bedre til denne gang at holde mig til opskriften, og ramme noget der ligner de 5,2% og få 20 liter i stedet for 16.
Re: Første bryg færdigt...! Næsten...
Tak. Nej ingen RO vand, har dog lagt værdierne fra min vandanalyse ind i BrunWater skemaet og ph-justeret som det eneste. Jeg har rigeligt med udfordringer i forhold til mæskning (finde den rette mængde vand, spargning) samt ikke mindst korrekt gæring.Dalmoseosebryg skrev:Lyder jo rigtigt, hvad med RO vand?Per skrev:Ja, 3 - 4 dage ved ca. 18°, og derefter et par dage ved 3°, - akklimatisering til ca. 20° - sukkerkarbonering og flaskning - 14 dage ved stuetemperatur og nu lagring ved ca. 20°Dalmoseosebryg skrev:Har du husket at hæve temperaturen til 18 grader i slutningen af gæringen?
Lyder det helt forkert?
Mvh. Per.
Men, undskyld min uvidenhed, hvad er det lige med det der RO-vand? Nogen der kan forklare (lidt lavpraktisk tak), hvilken betydning det har.
Mvh. Per.
Re: Første bryg færdigt...! Næsten...
Akklimatisering til stuetemperatur (20 grader) kan sagtens vente til efter flaskningen.Per skrev:Ja, 3 - 4 dage ved ca. 18°, og derefter et par dage ved 3°, - akklimatisering til ca. 20° - sukkerkarbonering og flaskning - 14 dage ved stuetemperatur og nu lagring ved ca. 20°Dalmoseosebryg skrev:Har du husket at hæve temperaturen til 18 grader i slutningen af gæringen?
Lyder det helt forkert?
Mvh. Per.
Lagringen til sidst skal gerne ske ved 3-5 grader.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Indlæg: 1167
- Tilmeldt: 16. nov 2015, 20:44
- Geografisk sted: Højelse 4623
Re: Første bryg færdigt...! Næsten...
Meget lavpraktiske så fjerner dy stort set alt fra vandet, det kommer bla. herefter til at "fylde" meget mindre i munden og minde mere om det vand der bruges i Tjekkiet, når jeg brygger pils bruger jeg 2/3 RO vand og 1/3 postevand det gør en stor stor forskel på den færdige bryg, kik hos rent postevand, det nu ik så dyrt igen.
Mæske vand, antal kilo malt X 2,8 + evt. dead space, sparge til du har nok at tabe til kog, husk det ikke behøver at bulderkoge, du lære hurtigt hvor meget du mister ved kogningen
Mæske vand, antal kilo malt X 2,8 + evt. dead space, sparge til du har nok at tabe til kog, husk det ikke behøver at bulderkoge, du lære hurtigt hvor meget du mister ved kogningen
Re: Første bryg færdigt...! Næsten...
Ok, tak. Der skulle have stået ca. 10° ved lagringen, - ikke 20°. Jeg må prøve at finde et sted hvor jeg kan komme ned på 3 - 5°. Der bliver svært her om sommeren, men det må være muligt.Borg skrev:Akklimatisering til stuetemperatur (20 grader) kan sagtens vente til efter flaskningen.Per skrev:Ja, 3 - 4 dage ved ca. 18°, og derefter et par dage ved 3°, - akklimatisering til ca. 20° - sukkerkarbonering og flaskning - 14 dage ved stuetemperatur og nu lagring ved ca. 20°Dalmoseosebryg skrev:Har du husket at hæve temperaturen til 18 grader i slutningen af gæringen?
Lyder det helt forkert?
Mvh. Per.
Lagringen til sidst skal gerne ske ved 3-5 grader.
Re: Første bryg færdigt...! Næsten...
Mange tak for info. Justerer du så det rene vand, f.eks. efter BrunWater skemaet?Dalmoseosebryg skrev:Meget lavpraktiske så fjerner dy stort set alt fra vandet, det kommer bla. herefter til at "fylde" meget mindre i munden og minde mere om det vand der bruges i Tjekkiet, når jeg brygger pils bruger jeg 2/3 RO vand og 1/3 postevand det gør en stor stor forskel på den færdige bryg, kik hos rent postevand, det nu ik så dyrt igen.
Mæske vand, antal kilo malt X 2,8 + evt. dead space, sparge til du har nok at tabe til kog, husk det ikke behøver at bulderkoge, du lære hurtigt hvor meget du mister ved kogningen
Mvh. Per.
-
- Indlæg: 1167
- Tilmeldt: 16. nov 2015, 20:44
- Geografisk sted: Højelse 4623
Re: Første bryg færdigt...! Næsten...
Nej overhoved ikke, jeg jo ikke ude på at lave en exact kopi
Re: Første bryg færdigt...! Næsten...
Ok. Så i princippet er det primært for at få noget "rent" vand. Det vil jeg prøve på et tidspunkt.Dalmoseosebryg skrev:Nej overhoved ikke, jeg jo ikke ude på at lave en exact kopi
Re: Første bryg færdigt...! Næsten...
10 grader er også bedre end 20 :-)Per skrev:Ok, tak. Der skulle have stået ca. 10° ved lagringen, - ikke 20°. Jeg må prøve at finde et sted hvor jeg kan komme ned på 3 - 5°. Der bliver svært her om sommeren, men det må være muligt.Borg skrev:Akklimatisering til stuetemperatur (20 grader) kan sagtens vente til efter flaskningen.Per skrev: Ja, 3 - 4 dage ved ca. 18°, og derefter et par dage ved 3°, - akklimatisering til ca. 20° - sukkerkarbonering og flaskning - 14 dage ved stuetemperatur og nu lagring ved ca. 20°
Lyder det helt forkert?
Mvh. Per.
Lagringen til sidst skal gerne ske ved 3-5 grader.
Alle kemiske processer går hurtigere, des højere temperatur. Såvel de gode som de dårlige.
Derfor er lagring ved lav temperatur at foretrække.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;