Truntebryg skrev:Der er ingen tvivl om, at 1 års tid på flaske = 0 gær. Med mindre den er opbevaret 110% korrekt.
Ikke helt enig..
Gær og andre småorganismer er hårdføre og kan overleve længe f.eks. 100+ år i en kælder i Valby (
https://carlsbergdanmark.dk/newsroom/ca ... -fra-1883/) eller næsten 200 år på bunden af den engelske kanal (
https://www.ratebeer.com/beer/flag-port ... inal/4095/).
Er enig i at problemet er at længere tids opbevaring betyder, at der er færre levende gærceller og deres vitalitet er stærkt reduceret. Det betyder at de er længere tid om at starte og bliver "overhalet indenom" af mug. Selvom mug generelt er en bedre overlever en gær, burde miljøet i Chimay Bley (surt og alkoholisk) favorisere vitaliteten af gær over mug. Derfor er min hypotese, at muggen i dette tilfælde sandsynligvis stammer fra processen (sandsynligvis luften når du har været omhyggelig med alt andet) og ikke fra ølslatten.
Mine anbefalinger:
1. Tricket fra Yeast med en åben flamme: Hvis man arbejder på bordet i et trækfrit, desinficeret område med en kraftig, åben flamme (bunsen-, fondue-, creme brulée-brænder), vil der tæt på brænderen være renere luft og dermed mindre infektionsrisiko.
2. Hvis du har en af dine gamle bryg, kan du prøve at opformere fra en af dem. Min egen erfaring er at håndbryggere ofte får lidt mere gær i bunden af flasken :-S
3. Brug WLP500 eller Wyeast1214, som burde være samme Chimay-gæren:
http://www.mrmalty.com/yeast.htmHvis det lykkedes dig at få en gær etableret kan du overveje at overbygge din starter og fryse et par portioner ned:
https://www.homebrewtalk.com/maintainin ... -term.htmlDet gør jeg selv med alle mine gær, det er en naturlig forlængelse af ølbrygningen :)
[Edit] Btw. har jeg hvis det haster en anden-generation (dvs. den er opsamlet efter bryg 2 gange; 2*julebelgier (jul '16&'17)) mix af WLP500&530 i fryseren i Næstved, hvis det er har interesse.