Høst af gær fra Blå Chimay

Høst af gær fra Blå Chimay

Indlægaf peos » 17. apr 2018, 20:36

Jeg har tidligere haft god succes med at opformere gær fra en Blå Chimay og brygge på gæren. Sidst gik det så godt, at min Mørk stærk Belgisk Ale vandt guld ved DM i håndbryg.

Det kalder jo på en gentagelse, og jeg har siden 5-6 gange forsøgt igen at opformere gær fra Blå Chimay - men uden held. Ingen gæraktivitet, og efter en uges tid dannes der mug på overfladen på trods af omhyggelig desinfektion af alt (undtagen ølslatten naturligvis).

Er der nogen der ved, om Chimay har ændret på karboneringsmetoden eller andet, så der ikke længere er levende gær i øllet (på flaskerne står, at øllet ikke er filtreret eller pasteuriseret)?
peos
 
Indlæg: 606
Tilmeldt: 1. dec 2011, 22:09

Re: Høst af gær fra Blå Chimay

Indlægaf peos » 19. apr 2018, 21:01

Prøver lige med en lidt anden vinkel.

Er der nogen, der har haft succes med opformering af gær fra en Blå Chimay årgang 2017?
peos
 
Indlæg: 606
Tilmeldt: 1. dec 2011, 22:09

Re: Høst af gær fra Blå Chimay

Indlægaf Truntebryg » 21. apr 2018, 07:08

Der er jo ingen tvivl om, at du jo nok skal have fat i en forholdsvis frisk flaske ☺

Er der ikke en "best before" dato på flasken ?
Truntebryg
 
Indlæg: 5309
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: Høst af gær fra Blå Chimay

Indlægaf peos » 22. apr 2018, 07:40

Den årgang 2017, som jeg nød i går aftes, var holdbar til december 2022 (hvis ikke jeg havde drukket den :-))
peos
 
Indlæg: 606
Tilmeldt: 1. dec 2011, 22:09

Re: Høst af gær fra Blå Chimay

Indlægaf Truntebryg » 22. apr 2018, 08:35

Ellers må du hører ølhandleren, om du kan få besked når har får en ny sending hjem ☺

Der er ingen tvivl om, at 1 års tid på flaske = 0 gær. Med mindre den er opbevaret 110% korrekt.
Truntebryg
 
Indlæg: 5309
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: Høst af gær fra Blå Chimay

Indlægaf tfantonsen » 23. apr 2018, 19:59

Truntebryg skrev:Der er ingen tvivl om, at 1 års tid på flaske = 0 gær. Med mindre den er opbevaret 110% korrekt.


Ikke helt enig..

Gær og andre småorganismer er hårdføre og kan overleve længe f.eks. 100+ år i en kælder i Valby (https://carlsbergdanmark.dk/newsroom/ca ... -fra-1883/) eller næsten 200 år på bunden af den engelske kanal (https://www.ratebeer.com/beer/flag-port ... inal/4095/).

Er enig i at problemet er at længere tids opbevaring betyder, at der er færre levende gærceller og deres vitalitet er stærkt reduceret. Det betyder at de er længere tid om at starte og bliver "overhalet indenom" af mug. Selvom mug generelt er en bedre overlever en gær, burde miljøet i Chimay Bley (surt og alkoholisk) favorisere vitaliteten af gær over mug. Derfor er min hypotese, at muggen i dette tilfælde sandsynligvis stammer fra processen (sandsynligvis luften når du har været omhyggelig med alt andet) og ikke fra ølslatten.

Mine anbefalinger:
1. Tricket fra Yeast med en åben flamme: Hvis man arbejder på bordet i et trækfrit, desinficeret område med en kraftig, åben flamme (bunsen-, fondue-, creme brulée-brænder), vil der tæt på brænderen være renere luft og dermed mindre infektionsrisiko.
2. Hvis du har en af dine gamle bryg, kan du prøve at opformere fra en af dem. Min egen erfaring er at håndbryggere ofte får lidt mere gær i bunden af flasken :-S
3. Brug WLP500 eller Wyeast1214, som burde være samme Chimay-gæren: http://www.mrmalty.com/yeast.htm

Hvis det lykkedes dig at få en gær etableret kan du overveje at overbygge din starter og fryse et par portioner ned: https://www.homebrewtalk.com/maintainin ... -term.html
Det gør jeg selv med alle mine gær, det er en naturlig forlængelse af ølbrygningen :)

[Edit] Btw. har jeg hvis det haster en anden-generation (dvs. den er opsamlet efter bryg 2 gange; 2*julebelgier (jul '16&'17)) mix af WLP500&530 i fryseren i Næstved, hvis det er har interesse.
Nybrygger

Flasket: Brown ale, ESB
På fad: Oktoberfest, Pilzner
I gærtanken: Hyldemjød med eg, JuleMjød med eg, Maibock, Guderup humle (Thy Humle klon), Schwartzbier
Næste bryg: Brown ale
tfantonsen
 
Indlæg: 35
Tilmeldt: 5. aug 2016, 17:33

Re: Høst af gær fra Blå Chimay

Indlægaf peos » 24. apr 2018, 21:08

Tak for gode tips og en rigtig spændende artikel.
peos
 
Indlæg: 606
Tilmeldt: 1. dec 2011, 22:09


Tilbage til Generelt om brygning

Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen tilmeldte og 4 gæster

cron