Effekten af oxidering ved lyse humlede øl

Effekten af oxidering ved lyse humlede øl

Indlægaf 9colai » 2. jul 2018, 16:45

Hej folkens

Jeg ville bare lige dele min oplevelse med en af mine seneste bryg.

Jeg har brygget en NEIPA baseret øl, som jeg kalder "biksemad" fordi jeg har ryddet fryseren for humle.

Når jeg overfører til fad/flaske, ender jeg altid med en "skod øl", hvor jeg får det sidste ud af tappespanden, den øl bliver altid oxideret og jeg får som regel ikke fyldt flasken helt ud. Den plejer at være fin til en tidlig smagsprøve, men denne gang var det ikke lige gået så godt, prøv at se.

Det er hhv. før og efter flaskning:
Billede
Billede

Jeg har godt hørt/læst at oxidering kunne ændre farven på NEIPA'er, men jeg havde ikke lige oplevet det selv før, med nogen af mine andre "skod øl" flasker.

Jeg har prøvet en god flaske og der var farven helt fin.

Øllen smager dog helt fint, måske med lidt mindre humle aroma, men ikke nogen bismage som man får ved oxidering.
Senest rettet af 9colai 2. jul 2018, 17:33, rettet i alt 2 gange.
9colai
 
Indlæg: 85
Tilmeldt: 2. apr 2017, 11:34

Re: Effekten af oxidering ved lyse humlede øl

Indlægaf mage » 2. jul 2018, 16:51

Dine links virker ikke....


Mage

HERMS in the making.....
I'd rather have a bottle in front of me, than a frontal lobotomy.
--Tom Waits

Man må ALDRIG ALDRIG ALDRIG gå ned på udstyret!!!

hyggemedhumle.dk <----- NY HJEMMESIDE - NU MED BILLEDER!!!
Brugeravatar
mage
 
Indlæg: 675
Tilmeldt: 31. maj 2011, 12:16
Geografisk sted: 6818 Årre

Re: Effekten af oxidering ved lyse humlede øl

Indlægaf 9colai » 2. jul 2018, 17:26

mage skrev:Dine links virker ikke....


Mage

HERMS in the making.....


Sorry, det skulle gerne virke nu
9colai
 
Indlæg: 85
Tilmeldt: 2. apr 2017, 11:34

Re: Effekten af oxidering ved lyse humlede øl

Indlægaf kbaggen » 2. jul 2018, 17:47

ET eksempel herfra hvor flakse fylder drillede med kraftig sprutteri! Samme megt humlede (150g Citra til 10L) hvedeøl, og den "mørke" smagte af våd pap!
Vedhæftede filer
20170813_173145236_iOS.jpg
20170813_173145236_iOS.jpg (32.4 KiB) Vist 440 gange
kbaggen
 
Indlæg: 408
Tilmeldt: 9. nov 2007, 21:09

Re: Effekten af oxidering ved lyse humlede øl

Indlægaf 9colai » 2. jul 2018, 18:07

kbaggen skrev:ET eksempel herfra hvor flakse fylder drillede med kraftig sprutteri! Samme megt humlede (150g Citra til 10L) hvedeøl, og den "mørke" smagte af våd pap!


Den har godt nok også ændret farve, hvordan fordelte du mængderne ad citra? Tørhumling som det meste?
9colai
 
Indlæg: 85
Tilmeldt: 2. apr 2017, 11:34

Re: Effekten af oxidering ved lyse humlede øl

Indlægaf kbaggen » 2. jul 2018, 19:28

Chekket lige efter, 120g dirkte i spand!
kbaggen
 
Indlæg: 408
Tilmeldt: 9. nov 2007, 21:09

Re: Effekten af oxidering ved lyse humlede øl

Indlægaf 9colai » 2. jul 2018, 20:55

kbaggen skrev:Chekket lige efter, 120g dirkte i spand!


Det var også en god sjat!
9colai
 
Indlæg: 85
Tilmeldt: 2. apr 2017, 11:34

Re: Effekten af oxidering ved lyse humlede øl

Indlægaf søreno » 2. jul 2018, 22:46

Havde en neipa for nylig, som jeg blev nødt til at overføre til ny fustage fordi humlerester havde blokeret udgangen.
Den var karboneret, så jeg kunne ikke bruge hævert, og udgangen var blokeret, så jeg kunne heller ikke overføre lukket.
Den skulle drikkes samme aften, så det endte med at jeg bare hældte den fra en fustage til den anden. Jeg regnede med at den ikke ville nå at blive ødelagt.
På de 2-3 timer, der gik til den blev drukket, nåede den at lave et markant farveskift. Ligesom et æble, der bliver brunt af ilten. Smagen nåede dog ikke at blive påvirket, tror jeg ikke.

Sendt fra min ONEPLUS A3003 med Tapatalk
søreno
 
Indlæg: 1670
Tilmeldt: 13. nov 2010, 14:18
Geografisk sted: Thisted

Re: Effekten af oxidering ved lyse humlede øl

Indlægaf inzide » 3. jul 2018, 09:10

Har oplevet det samme med en NEIPA. Den smager fabelagtigt, men farven burde være mere lys. Er gæret i normal 30-liters spand og kun omstukket én gang før flaskning.

Ville man med fordel kunne gære i en mere tæt beholder evt. under tryk?
inzide
 
Indlæg: 47
Tilmeldt: 18. feb 2016, 13:10

Re: Effekten af oxidering ved lyse humlede øl

Indlægaf admin » 3. jul 2018, 10:48

Bruger du pellets til at tørhumle med?

Sendt fra min ONEPLUS A5010 med Tapatalk
Mvh.
Jens
Øl og sol er livet....

www.fribryg.dk
www.facebook.dk/fribryg
Brugeravatar
admin
Site Admin
 
Indlæg: 4614
Images: 447
Tilmeldt: 4. dec 2005, 16:25
Geografisk sted: 7080 Børkop

Re: Effekten af oxidering ved lyse humlede øl

Indlægaf 9colai » 3. jul 2018, 13:13

inzide skrev:Har oplevet det samme med en NEIPA. Den smager fabelagtigt, men farven burde være mere lys. Er gæret i normal 30-liters spand og kun omstukket én gang før flaskning.

Ville man med fordel kunne gære i en mere tæt beholder evt. under tryk?


For at undgå oxidering mest muligt, har jeg overført direkte fra primær spanden, med et filter på slangen (Boumcer inline filter). Det virker udemærket, men nok bedst til fad.

admin skrev:Bruger du pellets til at tørhumle med?

Sendt fra min ONEPLUS A5010 med Tapatalk


Ja jeg brugte pellets, er det bedre med andet?
9colai
 
Indlæg: 85
Tilmeldt: 2. apr 2017, 11:34

Re: Effekten af oxidering ved lyse humlede øl

Indlægaf admin » 3. jul 2018, 13:27

Nej det er bedst med pellets, det var bare lige for at se om det kunne være det.

Sendt fra min ONEPLUS A5010 med Tapatalk
Mvh.
Jens
Øl og sol er livet....

www.fribryg.dk
www.facebook.dk/fribryg
Brugeravatar
admin
Site Admin
 
Indlæg: 4614
Images: 447
Tilmeldt: 4. dec 2005, 16:25
Geografisk sted: 7080 Børkop

Re: Effekten af oxidering ved lyse humlede øl

Indlægaf 9colai » 3. jul 2018, 13:48

admin skrev:Nej det er bedst med pellets, det var bare lige for at se om det kunne være det.

Sendt fra min ONEPLUS A5010 med Tapatalk


Det var også min opfattelse. De sidste pellets ryger i, et par point før FG og så håber jeg at den smule oxygen, der følger med, bliver drevet ud på den måde:-).
9colai
 
Indlæg: 85
Tilmeldt: 2. apr 2017, 11:34

Re: Effekten af oxidering ved lyse humlede øl

Indlægaf KimJohansen » 3. jul 2018, 17:41

Flush tør humlen med Co2 inden den rammer øllet og sørg for tilføre den i et lukket kredsløb.

Man kan med fordel bruge en dry hopper som denne:

https://conical-fermenter.com/SP-DRY-HOPPER-13L.html
Brugeravatar
KimJohansen
 
Indlæg: 579
Tilmeldt: 9. jan 2014, 11:04
Geografisk sted: Frederiksberg

Re: Effekten af oxidering ved lyse humlede øl

Indlægaf 9colai » 3. jul 2018, 18:21

Det ville nok ikke hjælpe særlig meget, nu hvor oxidering skete ved flaskning af en enkelt flaske. Første billede er af øllen efter tørhumling.
9colai
 
Indlæg: 85
Tilmeldt: 2. apr 2017, 11:34

Næste

Tilbage til Generelt om brygning

Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen tilmeldte og 7 gæster