Bryg til fad

Bryg til fad

Indlægaf YodaVonBeck » 23. sep 2018, 01:23

Jeg har lavet en del bryg til flaske, men står nu med en opgave med at brygge til fad.

Hvordan foregår det og hvordan adskiller det sig fra at brygge til flaske?
YodaVonBeck
 
Indlæg: 41
Tilmeldt: 8. feb 2018, 22:30

Re: Bryg til fad

Indlægaf Broder Jacob » 23. sep 2018, 15:57

Hvis du med fad mener fustage af rustfri stål el. lign. så er processen den samme.
Du får en anelse mindre alkoholstyrke i den sidste ende, fordi du ikke skal flaskekarbonere.
Du tapper fra den nedkølede gærspand og direkte i en ren fustage. Efter denne er fyldt lufter du ilten ud med et par skud co2.
Hvis øllet stadig er koldt, så kan du tvangskarbonere dvs. trykke CO2 ind i øllet. Det gør du ved at tilslutte din CO2-flaske, hvor den er indstiller på f.eks. 4-5 bar (eller hvad du har) jo højere tryk fra CO2 flasken, des hurtigere karbonering.
Læg faddet på gulvet med en co2 slange tilslutte ølrøret. CO2 er tændt før du tilslutter den (ellers pumper øllet op i CO2-slangen) nu ruller du fustagen frem og tilbage med en fod. Du vil kunne høre klukke/boble-lyde fra fustagen, det er CO2 der bliver pumpet ind i øllet. Efter et antal minutter har du tvangskarboneret din fustage og den er klar til brug, når øllet er modnet.
Øl= en masse i en energisk fart
Omregnet
En masse øl i en fart= energi
Brugeravatar
Broder Jacob
 
Indlæg: 466
Tilmeldt: 4. okt 2013, 18:33
Geografisk sted: Holbækvej 173, 4440 Mørkøv

Re: Bryg til fad

Indlægaf YodaVonBeck » 23. sep 2018, 18:43

Broder Jacob skrev:Hvis du med fad mener fustage af rustfri stål el. lign. så er processen den samme.
Du får en anelse mindre alkoholstyrke i den sidste ende, fordi du ikke skal flaskekarbonere.
Du tapper fra den nedkølede gærspand og direkte i en ren fustage. Efter denne er fyldt lufter du ilten ud med et par skud co2.
Hvis øllet stadig er koldt, så kan du tvangskarbonere dvs. trykke CO2 ind i øllet. Det gør du ved at tilslutte din CO2-flaske, hvor den er indstiller på f.eks. 4-5 bar (eller hvad du har) jo højere tryk fra CO2 flasken, des hurtigere karbonering.
Læg faddet på gulvet med en co2 slange tilslutte ølrøret. CO2 er tændt før du tilslutter den (ellers pumper øllet op i CO2-slangen) nu ruller du fustagen frem og tilbage med en fod. Du vil kunne høre klukke/boble-lyde fra fustagen, det er CO2 der bliver pumpet ind i øllet. Efter et antal minutter har du tvangskarboneret din fustage og den er klar til brug, når øllet er modnet.

Hejsa

Tak for svar. Kan man ikke bruge samme process som med flasker, hvor man tilføjer en bestemt mængde sukker opløsning?
YodaVonBeck
 
Indlæg: 41
Tilmeldt: 8. feb 2018, 22:30

Re: Bryg til fad

Indlægaf fjorgensen » 23. sep 2018, 19:30

Du kan sagtens sukkerkarbonere på et fad, det er samme procedure som når du flasker.
keep it simple !
fjorgensen
 
Indlæg: 833
Tilmeldt: 2. apr 2014, 11:57
Geografisk sted: 7451 Sunds

Re: Bryg til fad

Indlægaf Knet » 23. sep 2018, 22:02

Du skal dog stadig have CO2 for at skyde øllet ud af fadet, selvom du sukkerkarbonerer.

Når der er tryk på fra sukkerkarboneringe kan du reeltgodt skyde noget karboneret øl ud, men trykket falder og øllen bliver flad over tid, da øllet frigiver CO2 til headspace (rummet over øllen) indtil trykket er ens i øl og headspace. Derfor skal øllet skubbes ud med CO2 ved samme tryk, så karboneringen forbliver i øllet.
Knet
 
Indlæg: 128
Tilmeldt: 16. okt 2017, 18:58
Geografisk sted: Ballerup

Re: Bryg til fad

Indlægaf k.larsen » 24. sep 2018, 04:13

Husk at fadet skal være desinficeret.
Og øllet behøver ikke at være kølet ned, ligesom du kan nøjes med at lade øllet karbonere under tryk i en lille uges tid. Kig i en tabel omkring temperatur og tryk i forhold til CO2 volumen.
Se her:
Vedhæftede filer
953E0614-E96E-401E-A792-89E6240160B7.jpeg
Brugeravatar
k.larsen
 
Indlæg: 700
Tilmeldt: 29. sep 2008, 19:47
Geografisk sted: nr.snede

Re: Bryg til fad

Indlægaf YodaVonBeck » 24. sep 2018, 09:54

Knet skrev:Du skal dog stadig have CO2 for at skyde øllet ud af fadet, selvom du sukkerkarbonerer.

Når der er tryk på fra sukkerkarboneringe kan du reeltgodt skyde noget karboneret øl ud, men trykket falder og øllen bliver flad over tid, da øllet frigiver CO2 til headspace (rummet over øllen) indtil trykket er ens i øl og headspace. Derfor skal øllet skubbes ud med CO2 ved samme tryk, så karboneringen forbliver i øllet.

Du har helt ret - den havde jeg ikke overvejet.
Det er ikke mig der har et anlæg, men jeg har fået en forespørgelse om jeg ikke vil levere øllen.

Så lad os sige man har et anlæg og er vandt til at købe fustager fra Carlsberg - hvad er der så i fustagerne? Bare øl uden brus?
YodaVonBeck
 
Indlæg: 41
Tilmeldt: 8. feb 2018, 22:30

Re: Bryg til fad

Indlægaf YodaVonBeck » 24. sep 2018, 10:56

Nu har jeg talt med ham som har anlægget.
Han bruger ganske rigtigt CO2 til at give øllet brus når der tappes, så jeg skal bare levere en fustage med flad øl.

Jeg har dog et par yderligere spørgsmål:
1) Kan jeg levere en halv fyldt fustage?
2) Kan jeg bare hældet øllet på en desinficeret fustage og lukke den?
YodaVonBeck
 
Indlæg: 41
Tilmeldt: 8. feb 2018, 22:30

Re: Bryg til fad

Indlægaf Fromm » 24. sep 2018, 18:28

YodaVonBeck skrev:Nu har jeg talt med ham som har anlægget.
Han bruger ganske rigtigt CO2 til at give øllet brus når der tappes, så jeg skal bare levere en fustage med flad øl.


Et normalt fadølsanlæg karbonerer ikke øllet når det serveres. Der bruges CO2 for at trykke øllen ud af fustagen. Enten har han et anlæg ingen andre har, eller han tager fejl.....
Fromm
 
Indlæg: 17
Tilmeldt: 1. mar 2018, 12:59
Geografisk sted: Lystrup

Re: Bryg til fad

Indlægaf mhn » 24. sep 2018, 18:47

Med mindre han får øllet meget hurtigt, skal du have et lag CO2 over øllet. Du har ingen gærring til at lave det, så du får nok brug for et skud fra en flaske.
mhn
 
Indlæg: 213
Tilmeldt: 22. feb 2017, 16:58

Re: Bryg til fad

Indlægaf YodaVonBeck » 25. sep 2018, 07:25

Fromm skrev:
YodaVonBeck skrev:Nu har jeg talt med ham som har anlægget.
Han bruger ganske rigtigt CO2 til at give øllet brus når der tappes, så jeg skal bare levere en fustage med flad øl.


Et normalt fadølsanlæg karbonerer ikke øllet når det serveres. Der bruges CO2 for at trykke øllen ud af fustagen. Enten har han et anlæg ingen andre har, eller han tager fejl.....

Okay, det giver god mening :) Han tager nok fejl. Han har fået anlægget der ellers skulle smides ud, så han har måske ikke helt sat sig ind i det.
YodaVonBeck
 
Indlæg: 41
Tilmeldt: 8. feb 2018, 22:30

Re: Bryg til fad

Indlægaf YodaVonBeck » 25. sep 2018, 07:26

mhn skrev:Med mindre han får øllet meget hurtigt, skal du have et lag CO2 over øllet. Du har ingen gærring til at lave det, så du får nok brug for et skud fra en flaske.

Heller ikke hvis jeg gør det på samme måde som med flasker hvor jeg giver det en sukkeropløsning efter jeg har hældt det på fad?
YodaVonBeck
 
Indlæg: 41
Tilmeldt: 8. feb 2018, 22:30

Re: Bryg til fad

Indlægaf YodaVonBeck » 25. sep 2018, 07:44

Tak for alle svarene indtil videre. Som i sikkert kan gætte er vi begge nye i dette område :)
YodaVonBeck
 
Indlæg: 41
Tilmeldt: 8. feb 2018, 22:30

Re: Bryg til fad

Indlægaf mhn » 25. sep 2018, 08:02

YodaVonBeck skrev:
mhn skrev:Med mindre han får øllet meget hurtigt, skal du have et lag CO2 over øllet. Du har ingen gærring til at lave det, så du får nok brug for et skud fra en flaske.

Heller ikke hvis jeg gør det på samme måde som med flasker hvor jeg giver det en sukkeropløsning efter jeg har hældt det på fad?


Hvis du giver det sukker, får du noget CO2, som ligger sig ovenpå øllet. (Jeg er selv begynder på fade. :-) )

Jeg giver fadet lidt CO2, selvom jeg bruger sukker. Det er for at skabe tryk nok til at lukke fadet tæt i låget.
mhn
 
Indlæg: 213
Tilmeldt: 22. feb 2017, 16:58

Re: Bryg til fad

Indlægaf YodaVonBeck » 25. sep 2018, 13:56

mhn skrev:
YodaVonBeck skrev:
mhn skrev:Med mindre han får øllet meget hurtigt, skal du have et lag CO2 over øllet. Du har ingen gærring til at lave det, så du får nok brug for et skud fra en flaske.

Heller ikke hvis jeg gør det på samme måde som med flasker hvor jeg giver det en sukkeropløsning efter jeg har hældt det på fad?


Hvis du giver det sukker, får du noget CO2, som ligger sig ovenpå øllet. (Jeg er selv begynder på fade. :-) )

Jeg giver fadet lidt CO2, selvom jeg bruger sukker. Det er for at skabe tryk nok til at lukke fadet tæt i låget.

Tak for svar...det betyder vel også at hvis jeg kun fylder fadet ½ og bruger samme mængde sukker og ikke CO2, så får jeg vel el rimelig flad øl? Med andre ord : Det deadspace der proportionelt er i toppen af en flaske, skal matches i et fad?
YodaVonBeck
 
Indlæg: 41
Tilmeldt: 8. feb 2018, 22:30

Næste

Tilbage til Generelt om brygning

Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen tilmeldte og 9 gæster

cron