Tør Gær....UPS, måske

Tør Gær....UPS, måske

Indlægaf Photografen » 28. sep 2018, 17:16

Hej i kloge mennesker

Jeg har lavet et lille bryg i dag, men er "kommet til" at komme tør gæren direkte i...altså ikke lavet en "starter" eller hvad det hedder?

Er det et problem, eller kommer min øl til at gære fint nok?

Hilsen Per
Photografen
 
Indlæg: 78
Tilmeldt: 11. sep 2017, 19:50

Re: Tør Gær....UPS, måske

Indlægaf mhn » 28. sep 2018, 17:19

Det er vel ikke noget problem?

Vi rehydrerer altid, men jeg har læst her på forum et sted, at det ikke er nødvendigt.

Mvh
Morten
mhn
 
Indlæg: 213
Tilmeldt: 22. feb 2017, 16:58

Re: Tør Gær....UPS, måske

Indlægaf Knet » 28. sep 2018, 18:30

Jeg har aldrig rehydreret tørgær. Det kommer med så mange gærceller at jeg med succes hver gang har sprinklet det ud over urten.

Starter bruger jeg kun til at opformere og gøre cellerne i vådgær vitale. I vådgær henfalder cellerne.
Knet
 
Indlæg: 128
Tilmeldt: 16. okt 2017, 18:58
Geografisk sted: Ballerup

Re: Tør Gær....UPS, måske

Indlægaf Thor » 28. sep 2018, 18:40

Der sker ikke andet end at din øl begynder at gære selv om du ikke har rehydreret gæren...
Så ingen søvnløse nætter. :-)
Brugeravatar
Thor
 
Indlæg: 228
Tilmeldt: 7. nov 2010, 19:37
Geografisk sted: 5881 Skårup

Re: Tør Gær....UPS, måske

Indlægaf Photografen » 28. sep 2018, 23:22

Py ha....det er jeg glad for at høre. Undre mig blot over, at det ikke er begyndt at boble endnu....efter 7 timer?.....men det er måske meget normalt - men hvornår kan jeg da forvente, at det gør et? (ja ja...jeg ved nybegynder) :-)
Photografen
 
Indlæg: 78
Tilmeldt: 11. sep 2017, 19:50

Re: Tør Gær....UPS, måske

Indlægaf JAFU » 29. sep 2018, 06:52

Der kan gå op til 24 timer, inden gæringen går i gang.
Jeg har selv prøvet en enkelt gang, at der gik op til 36 timer, inden der skete noget. De længste 36 timer i mit liv ;-)
Den kom dog i gang, og øllet blev fint ...
Mvh Jakob
JAFU
 
Indlæg: 44
Tilmeldt: 21. jul 2017, 11:13
Geografisk sted: Falster

Re: Tør Gær....UPS, måske

Indlægaf kbh36 » 29. sep 2018, 22:07

Du kan læse lidt her om for eller imod rehydrering http://brulosophy.com/2014/09/15/sprinkled-vs-rehydrated-dry-yeast-exbeeriment-results/
I det tilhørende podcast bliver der også nævnt at et af firmaerne (Fermentis?) bag tørgær anbefaler at gæren bliver drysset direkte i, og man IKKE skal ryste gærspanden bagefter.
/Klaus
23L mørk Belgisk strong ale flasket, og de sidste 23L er tilsat en pakke muscovado og står og bobler videre i kælderen.
Cenosillicaphobia is the fear of an empty beer glass. Jeg har ikke et alkoholproblem, jeg har en hobby.
kbh36
 
Indlæg: 319
Tilmeldt: 27. dec 2014, 19:43
Geografisk sted: 4060 Kr. Såby

Re: Tør Gær....UPS, måske

Indlægaf Photografen » 30. sep 2018, 23:32

Så lykke det...her til aften begyndte det at boble, dejligt

Tusind tak for alle gode råd og indspark samt beroligende kommentare

Photografen
Photografen
 
Indlæg: 78
Tilmeldt: 11. sep 2017, 19:50

Re: Tør Gær....UPS, måske

Indlægaf Ousen » 1. okt 2018, 08:41

Det er jo ikke fordi, at Hr. Frederiksen fra Amager er en forfærdelig øl.

Kig ca 3.20 inde i denne video. https://youtu.be/OLdj7jlgvrg
Brugeravatar
Ousen
Co-Admin
 
Indlæg: 355
Tilmeldt: 7. jun 2009, 07:41
Geografisk sted: Fredericia

Re: Tør Gær....UPS, måske

Indlægaf Photografen » 2. okt 2018, 12:59

HJÆLP HJÆLPE gæringsprocessen er gået Helt i stå, efter blot 2 dage....Hvad sker der og hvad gør jeg????
Photografen
 
Indlæg: 78
Tilmeldt: 11. sep 2017, 19:50

Re: Tør Gær....UPS, måske

Indlægaf NyTilBryg » 2. okt 2018, 13:07

Hvad er gravity?

Det kan være at den mere eller mindre allerede er færdig. Jeg har selv oplevet at der ikke er noget synlig aktivitet efter 2 dage.
NyTilBryg
 
Indlæg: 7
Tilmeldt: 28. jun 2018, 18:31

Re: Tør Gær....UPS, måske

Indlægaf jandk » 2. okt 2018, 13:46

NyTilBryg skrev:Hvad er gravity?


Prøv at tjekke denne gratis e-bog omkring måling af gravity og begreberne OG/FG:
https://bryggerbog.dk/

Din øl kan godt være gæret færdig efter 2 dage, men normalvis går der flere dage.
Du er nødt til at måle med et hydrometer og tjekke forventet FG (Final Gravity) i opskriften.

Hvis der er i opskriften står at FG skal ende på eks. 1015 måler du med et hydrometer hvad din aktuelle værdi er.
Hvis den nu eks. er 1017 så venter du 2-3 dage og måler igen.
Hvis den stadig står på 1017 så er din gæring færdig. Hvis værdien er faldet, skal du give gæringen mere tid.
Der er flere faktorer der spiller ind omkring hvad din FG ender på eks. mæsketemperatur og gær-type.
Hvis du flasker for tidligt kan du ende med flaskebomber (for højt co2 niveau).

Så anskaf et hydrometer, hvis du ikke har det, det er uundværligt når man brygger :-).
jandk
 
Indlæg: 67
Tilmeldt: 4. jan 2018, 19:51
Geografisk sted: 7100 Vejle

Re: Tør Gær....UPS, måske

Indlægaf søreno » 2. okt 2018, 16:00

Der sker bare det, at din stormgæring er færdig. Det er lige som det skal være. Giv den 2-3 uger i alt inden du flasker. Der sker en masse i spanden selv om det ikke bobler mere.
Vh Søren

Sendt fra min ONEPLUS A3003 med Tapatalk
søreno
 
Indlæg: 1683
Tilmeldt: 13. nov 2010, 14:18
Geografisk sted: Thisted

Re: Tør Gær....UPS, måske

Indlægaf Thor » 2. okt 2018, 17:57

Nu skriver du ikke hvilken tørgær du har brugt.
F.eks. vil en S 04 starte som skidt ud af en kanin og efter 2 døgn tror man så det er slut.
Men det er det ikke... Så jeg går med jandk og søreno.
Brugeravatar
Thor
 
Indlæg: 228
Tilmeldt: 7. nov 2010, 19:37
Geografisk sted: 5881 Skårup

Re: Tør Gær....UPS, måske

Indlægaf Photografen » 5. okt 2018, 15:55

Det tørgær jeg har brugt er:

Mangrove Jack's - Craft Series - M44 US West Coast
Photografen
 
Indlæg: 78
Tilmeldt: 11. sep 2017, 19:50


Tilbage til Generelt om brygning

Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Nedergaard og 8 gæster