Hvor kraftigt tør man carbonere?

Hvor kraftigt tør man carbonere?

Indlægaf FLN » 20. okt 2018, 14:08

Hvis ønsket er mest muligt kulsyre i en stærk/vinøs øl, hvor mange gram sukker kan man så bruge pr. liter til carbonering (20 C) uden det går galt?
FLN
 
Indlæg: 152
Tilmeldt: 15. apr 2012, 06:38
Geografisk sted: Ølstykke

Re: Hvor kraftigt tør man carbonere?

Indlægaf Knet » 20. okt 2018, 16:02

Tør? Af hensyn til flaske eller overkarboneret øl jf. Stilart?

Hvis første turde jeg ikke gå over 3, hvis det er almindelige ølflasker. Men nogle bruger champagneflasker. Under alle omstændigheder ville jeg holde det koldt - hele tiden.

Hvis andet: Der findes fine skemaer for rumfang i karbonering for stilarter. Hvilken øl er det?

Vinøs lyder som en stærk krabat. Er der styrke nok i rest gær til at karbonere hårdt?

Tror der skal mere info til :-)

Vh Kenneth
Knet
 
Indlæg: 153
Tilmeldt: 16. okt 2017, 18:58
Geografisk sted: Ballerup

Re: Hvor kraftigt tør man carbonere?

Indlægaf jandk » 20. okt 2018, 16:25

Jeg har før karboneret til 3.2 i alm. 1/2 liters flasker uden problemer med at flaskerne er gået i stykker (hvedeøl).
Øllet har dog en tendens til at skumme mere ved så høje co2 niveauer, så der skal skænkes forsigtigt.
jandk
 
Indlæg: 74
Tilmeldt: 4. jan 2018, 19:51
Geografisk sted: 7100 Vejle

Re: Hvor kraftigt tør man carbonere?

Indlægaf Slein » 20. okt 2018, 22:05

Hvor mange g/sukker pr. L kan 70cl patentprop flasker tåle?
Slein
 
Indlæg: 62
Tilmeldt: 15. apr 2016, 16:06

Re: Hvor kraftigt tør man carbonere?

Indlægaf Freund » 21. okt 2018, 07:03

Hej Slein

For at finde ud af den "sikre" CO² volumen ift flaskens styrke skal du spørge dig selv følgende:
Hvilken temperatur har din øl gæret ved?
Hvilken temperatur skal flaskerne eftergære/modne/opbevares ved?

Se mere her:
haandbryg.dk/eftergaering
haandbryg.dk/carbonering

Og nej, jeg har ikke svaret på dit spørgsmål :)
Og nej, jeg ved ikke hvilket tryk de flasker kan klare :)

Hilsen
Freund
Freund
 
Indlæg: 132
Images: 1
Tilmeldt: 16. aug 2017, 20:15
Geografisk sted: 7400 Herning

Re: Hvor kraftigt tør man carbonere?

Indlægaf Slein » 21. okt 2018, 09:51

Tak Freund, for "akademisk ikke svar"… :-P
Slein
 
Indlæg: 62
Tilmeldt: 15. apr 2016, 16:06

Re: Hvor kraftigt tør man carbonere?

Indlægaf jandk » 21. okt 2018, 13:33

Plejer at bruge denne beregner:
https://www.brewersfriend.com/beer-priming-calculator/

Amount Being Packaged: Antal liter der skal flaskes
Volumes of CO2: Ønsket CO2 niveau
Temperature of Beer: Højeste temperatur under gæring

Længere nede på siden findes en tabel over CO2 niveauer i forskellige stilarter.
Jeg plejer at ramme stilarten meget godt på denne måde.
Ud fra denne metode har jeg før lavet hvedeøl til 3.2 i alm. flasker.
jandk
 
Indlæg: 74
Tilmeldt: 4. jan 2018, 19:51
Geografisk sted: 7100 Vejle

Re: Hvor kraftigt tør man carbonere?

Indlægaf fjorgensen » 21. okt 2018, 17:26

Jeg har længe brugt 7 gram pr liter, men jeg har nu ændret det til 5-6 gram pr liter. De 7 gram virker fint for kortere tids lagring - ca ½ år, men kommer det op på 9-12 måneders lagring bliver øllet svært at styre når proppen tages af - selv ved et par døgn på 0 grader.
keep it simple !
fjorgensen
 
Indlæg: 838
Tilmeldt: 2. apr 2014, 11:57
Geografisk sted: 7451 Sunds

Re: Hvor kraftigt tør man carbonere?

Indlægaf FLN » 21. okt 2018, 17:39

Ja - her kommer lidt mere af forklaringen. Jeg har set en opskrift på en champagneøl (OG: 1080 - skal lande på ca. 10 ABV). Han skriver den skal have rigeligt med kulsyre (det er jo et vidt begreb). Jeg vi hælde den på 0.75 l Skovlystflasker.

Når I så skriver 3, så giver det for mig ingen mening. Jeg har ofte brugt 6 g/l (og bruger generelt 5 g/l)
FLN
 
Indlæg: 152
Tilmeldt: 15. apr 2012, 06:38
Geografisk sted: Ølstykke

Re: Hvor kraftigt tør man carbonere?

Indlægaf jeslan » 10. nov 2018, 13:28

Hej Finn
Du kan se udregningen CO -> til gram sukker, på brewersfriend. Søg på det.

Jeg har været helt oppe på 10 gram/liter (3.0 CO) for mine hvedeøl, med de bliver også drukket inden for 6-9 måneder.
Jeg bruger normalt 6-7 gram til mine belgiske kloner.
Jeg har dog desværre lige været udsat for en ølbombe i kælderen, da et bryg havde stået lidt for lang tid ved 20 grader.

Mvh jesper

FLN skrev:Ja - her kommer lidt mere af forklaringen. Jeg har set en opskrift på en champagneøl (OG: 1080 - skal lande på ca. 10 ABV). Han skriver den skal have rigeligt med kulsyre (det er jo et vidt begreb). Jeg vi hælde den på 0.75 l Skovlystflasker.

Når I så skriver 3, så giver det for mig ingen mening. Jeg har ofte brugt 6 g/l (og bruger generelt 5 g/l)
jeslan
 
Indlæg: 38
Tilmeldt: 15. feb 2018, 11:08
Geografisk sted: Hillerød


Tilbage til Generelt om brygning

Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen tilmeldte og 7 gæster