FG på 1030

Besvar
alla2168
Indlæg: 9
Tilmeldt: 1. apr 2019, 15:34

FG på 1030

Indlæg af alla2168 »

Hejsa

Jeg har et bryg hvor OG var 1060, der var stor aktivitet under gærring og efter 10 dage var er ikke nogen aktivitet. Stak om på en ren beholder og målte FG til 1030. Nu er der så gået yderligere 14 dage og min FG er stadig på 1030. Har forsøgt at skvulpe gæren op og der kommer et par blop cirka hver 10 min. FG har været konstant på 1030 de sidste mange dage.

Ville I flaske den eller hvad kan jeg ellers gøre ?

På forhånd tak
Allan
jandk
Indlæg: 155
Tilmeldt: 4. jan 2018, 19:51
Geografisk sted: 7100 Vejle

Re: FG på 1030

Indlæg af jandk »

Måler du med hydrometer eller refraktometer?
Med refraktometer skal man tage forbehold for alkohol.

1030 lyder meget højt, hvilken gær har du brugt og ved hvilken temperatur har den gæret ved?
alla2168
Indlæg: 9
Tilmeldt: 1. apr 2019, 15:34

Re: FG på 1030

Indlæg af alla2168 »

Jeg brugte "Juice" fra Imperial Yeast og gæring ved 21 grader. Måler med oechslevægt.
Per
Indlæg: 338
Tilmeldt: 29. jan 2018, 20:06
Geografisk sted: Rønnede

Re: FG på 1030

Indlæg af Per »

Hej Allan.

Jeg har brugt denne gær i 2 bryg, - Neipa. Første bryg OG 1053 - FG 1012. Andet bryg OG 1056 - FG 1015. Begge gæret ved 20°. Første bryg normal gæring, andet bryg med noget stormgæring. Ingen umiddelbare problemer, men du skal være lidt mere opmærksom på iltning af din urt. Se noten fra Imperial Yeast nedenfor. Måske har din iltning af urten ikke været tilstrækkelig.

"This strain has demonstrated the need for higher wort dissolved oxygen (DO) levels than most ale strains. Target 20-25 ppm DO or set the oxygen regulator flow to 50% higher than normal."

Mvh. Per.
alla2168
Indlæg: 9
Tilmeldt: 1. apr 2019, 15:34

Re: FG på 1030

Indlæg af alla2168 »

Er der nogle forslag til hvad jeg kan gøre, altså udover at hælde det i vasken?
Per
Indlæg: 338
Tilmeldt: 29. jan 2018, 20:06
Geografisk sted: Rønnede

Re: FG på 1030

Indlæg af Per »

alla2168 skrev:Er der nogle forslag til hvad jeg kan gøre, altså udover at hælde det i vasken?
Hej Allan.

Rolig nu. Der må findes løsninger. A38 Juice har en forgæringsevne på 72 - 76%. Med en OG på 1060 er potentialet for FG 1014 - 1017, så lidt vej endnu.

Jeg synes at have læst her på Forum et sted, at man kan tilsætte et brev tørgær, f.eks. S-05. Men det er ikke noget jeg er sikker på. Her må der de mere erfarne brygger til.

Jeg kan forstå at du har rystet spanden uden den store virkning, prøv evt. at hæve din temperatur lidt. Gærens arbejdsområde angives til 18 - 23°

Mvh. Per.
jandk
Indlæg: 155
Tilmeldt: 4. jan 2018, 19:51
Geografisk sted: 7100 Vejle

Re: FG på 1030

Indlæg af jandk »

Alternativt kunne du prøve at ilte den igen, det lader til at denne type gær kræver meget ilt ud fra tidligere svar.
Som Per skriver:
"This strain has demonstrated the need for higher wort dissolved oxygen (DO) levels than most ale strains. Target 20-25 ppm DO or set the oxygen regulator flow to 50% higher than normal."

Det nytter ikke noget blot at ryste spanden, den indeholder kun co2 og ingen ilt, hvis låget ikke har været fjernet.
Jeg bruger en akvariepumpe med hepa filter til iltning som denne:
https://www.brygladen.com/urtilter.html

Så kan du lette låget let og få urten iltet uden større risiko for infektion.

Mvh, Jan
Knet
Indlæg: 497
Tilmeldt: 16. okt 2017, 19:58
Geografisk sted: Ballerup

Re: FG på 1030

Indlæg af Knet »

Du skal aldrig hælde det ud i min optik. Selvom det ikke er øllen du har tænkt dig, kan det da være, at det bliver en god øl. Er den for sød kan tørhumling måske imødegå noget af sødmen.

Dette er ikke løsninger på nuværende problem, men søgen efter årsag, så det kan undgås for eftertiden: Har du mæsket ved for høj temperatur? Evt. Ikke fået rørt ordentlig rundt, så du har haft forskellig temperatur? Mæsker du over varmekilde, uden cirkulation, så top og bund har haft forskellig temperatur? Jo højere temperatur der mæsker ved, desto mindre forgærbare vil sukkerarterne der fremkommer være. Og så kan gæren ikke omsætte dem til CO2 og alkohol.

Prøv evt med us05 som foreslået. Evt på en lille prøv først. Har det ingen effekt, så på flaske med den. Mange succeser bygger på hvad man først betragtede som en fejl :-)

Vh. Kenneth
søreno
Indlæg: 1705
Tilmeldt: 13. nov 2010, 14:18
Geografisk sted: Thisted

Re: FG på 1030

Indlæg af søreno »

Hvis du tilsætter en ny gær, så lav en starter på den. Når der så er aller mest gang i gæren (high kraussen) smider du hele baduljen i spanden. Så er gæren godt i gang, når du tilsætter den, og så kan du være heldig at starte gæringen op igen.
VH
Søren
kbh36
Indlæg: 377
Tilmeldt: 27. dec 2014, 19:43
Geografisk sted: 4060 Kr. Såby

Re: FG på 1030

Indlæg af kbh36 »

Og du kan med fordel bruge en lager gær, den skulle kunne omsætte nogle sukkerstrenge som en Alegær ikke kan tage.
Og bare lad den gære ved 18-20 grader.
/Klaus
Cenosillicaphobia is the fear of an empty beer glass. Jeg har ikke et alkoholproblem, jeg har en hobby.
alla2168
Indlæg: 9
Tilmeldt: 1. apr 2019, 15:34

Re: FG på 1030

Indlæg af alla2168 »

Så er der gået en uge med ny gær tilsat ( S-05 )- der er aktivitet ca. hver 7. - 8. minut i gærlåsen FG stadig på 1030
FG er konstant på 1030 ( oechslevægt ) så der omsættes sikkert ingen sukker men hvad er det så der omsættes?
Hvis den flaskes ville I så tilsætte sukker eller ville I da der er aktivitet lade være?
HoegildBryghus
Indlæg: 94
Tilmeldt: 8. jan 2017, 23:10
Geografisk sted: 7400 Herning

Re: FG på 1030

Indlæg af HoegildBryghus »

Aktiviteten i gærlås stammer sikkert fra frigivet co2, under gæringen optager brygget co2, den frigives langsomt, hvis brygget ikke står under tryk, jeg ville smage på brygget og hvis det smager ok (når man husker at det vil virke fladt ingen co2) så vil jeg flaske det med sukker tilsætning ca 7 g pr l, høj mæske temperatur og mørke malte giver masser af sukker, der ikke kan forgæres, men giver sødme til øllet, hvis det er årsagen kan du næppe ændre på det
MVH
Uffe Brun
alla2168
Indlæg: 9
Tilmeldt: 1. apr 2019, 15:34

Re: FG på 1030

Indlæg af alla2168 »

Tak for hjælpen herinde. Brygget er nu flasket og det tegner indtil videre godt.
Besvar

Tilbage til "Generelt om brygning"