Måling af IBU ved 2 x fermentering

Besvar
Matias B
Indlæg: 4
Tilmeldt: 17. dec 2018, 22:31

Måling af IBU ved 2 x fermentering

Indlæg af Matias B »

Hej medbryggere,

Jeg har et spørgsmål som jeg ikke kan finde et svar på på det store internet...

Jeg har brygget en russian imperial Stout med en OG på 1.110. IBU 90.

Efter gæring er næsten slut (SG 1.044) tilsættes rørsukker svarende til en ny SG 1.060 (OG 1.126).

Ved OG på 1.126, ville IBU i stedet være 67.

Hvilken IBU mener i er den rigtige at bruge?

Bryggende hilsner
Matias
jandk
Indlæg: 155
Tilmeldt: 4. jan 2018, 19:51
Geografisk sted: 7100 Vejle

Re: Måling af IBU ved 2 x fermentering

Indlæg af jandk »

Hej Matias,

Når du skriver IBU, tænker du så på bitterhed (international bittering units)?
Hvis du kun tilsætter sukker og ikke ekstra vand bør IBU vel være tæt på ens?

Mvh, Jan
Matias B
Indlæg: 4
Tilmeldt: 17. dec 2018, 22:31

Re: Måling af IBU ved 2 x fermentering

Indlæg af Matias B »

Hej Jan,

Ja tænker på bitterhed.
Som jeg har forstået det afhænger IBU også tildels af vægtfylden i øllen ved kogning iflg. Tinseth metoden som vist er den rigtigste udregning.
Hvis jeg ikke havde dette med i betragtning ville IBU i stedet hedde 138.

Hvis jeg har fået det forkert ind må nogen meget gerne lære mig lidt nyt :).

Venlig hilsen
Matias
Freund
Indlæg: 377
Tilmeldt: 16. aug 2017, 21:15
Geografisk sted: 7400 Herning

Re: Måling af IBU ved 2 x fermentering

Indlæg af Freund »

Korrekt, der er en sammenhæng mellem sukkerindhold og IBU under kogning.

Jeg kan ikke forstå hvis tilsætning af sukker til gærspanden påvirker de alfasyrer der allerede er udtrukket.

Den første IBU må være den korrekte.

Hilsen
Freund
Brugeravatar
admin
Site Admin
Indlæg: 4754
Tilmeldt: 4. dec 2005, 16:25
Geografisk sted: 7080 Børkop

Re: Måling af IBU ved 2 x fermentering

Indlæg af admin »

Freund skrev:Korrekt, der er en sammenhæng mellem sukkerindhold og IBU under kogning.

Jeg kan ikke forstå hvis tilsætning af sukker til gærspanden påvirker de alfasyrer der allerede er udtrukket.

Den første IBU må være den korrekte.

Hilsen
Freund
Kun hvis man fortynder den efterfølgende.

Sendt fra min ONEPLUS A5010 med Tapatalk
Mvh.
Jens
Øl og sol er livet....

http://www.fribryg.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.dk/fribryg" onclick="window.open(this.href);return false;
Matias B
Indlæg: 4
Tilmeldt: 17. dec 2018, 22:31

Re: Måling af IBU ved 2 x fermentering

Indlæg af Matias B »

Tak for inputtene Freund og Jens.

Jeg er dog ikke helt sikker på om jeg er kommet i mål ift. mit spørgsmål.
Sukker er blevet blandet med vand svarende til 5% af ølmængden så ja det er fortyndet en smule.

Men vil det rigtige så mons tro være at tage og udregne IBU ud fra vandmængde inkl. De 5% tilsat ekstra og udelade sukkerets påvirkning af massefylden?

Vh Matias
Gert.p
Indlæg: 184
Tilmeldt: 15. dec 2013, 13:19
Geografisk sted: Skårup-Fyn
Kontakt:

Re: Måling af IBU ved 2 x fermentering

Indlæg af Gert.p »

De 90 IBU er den korrekte beregning.

Den tilsatte mængde af humlebitterhed vil være konstant da øllet ikke fortyndes under gæringen.

Tror der hvor "fejlen" opstår er når når man anvender diverse ølopskriftsprogrammer som BeerCalc, Beersmith osv.
Når du nu forhøjer OG (lad os kalde den OG-2) med den sene tilsætning sukker vil beregningsprogrammet gå udfra din "bryg OG" (Las os kalde den OG-1).
Jo højere OG (OG-1) man har desto ringere udnyttelsegrad af humlens bitterhed har man og det giver derfor den lave IBU i din efterkalkulation (OG-2). Denne forringelse er medtaget i beregningsprgrammet. Årsagen er at humlens bittehed har svære ved at hæfte sig til urten under urtkogningen jo højere sukkerindholdet er.

Håber det giver mening, hvis jeg altså har ramt rigtigt
Matias B
Indlæg: 4
Tilmeldt: 17. dec 2018, 22:31

Re: Måling af IBU ved 2 x fermentering

Indlæg af Matias B »

Hej Gert,

Mange tak for svaret, det var just det jeg manglede.
God weekend til alle.

Vh. Matias
Besvar

Tilbage til "Generelt om brygning"