Brygvand og pH
Brygvand og pH
Jeg skal igang med et par bryg her sidst på ugen og mit fokuspunkt denne gang er pH.
Jeg brygger et par IPA.
På bla byo.com har jeg læst, at især calcium og carbonat/bicarbonat har stor betydning for maltens bufferevne.
Værdierne skulle gerne ligge på 50-150 ppm for Ca og ca 50 ppm for CO3/HCO3.
Iflg mit vandværk ligger Ca på 110, hvilket er fint, men HCO3 ligger på 348, hvilket er meget højt.
Hårdhed: 19 dH og pH: 7,4.
Byo.com foreslår at bundfælde CO3 ved at koge brygvandet med gips (CaSO4) og dekantere CaCO3'en fra. De foreslår en teskefuld gips til 19L vand.
Hvad har I af erfaringer?
Mvh Henrik
Jeg brygger et par IPA.
På bla byo.com har jeg læst, at især calcium og carbonat/bicarbonat har stor betydning for maltens bufferevne.
Værdierne skulle gerne ligge på 50-150 ppm for Ca og ca 50 ppm for CO3/HCO3.
Iflg mit vandværk ligger Ca på 110, hvilket er fint, men HCO3 ligger på 348, hvilket er meget højt.
Hårdhed: 19 dH og pH: 7,4.
Byo.com foreslår at bundfælde CO3 ved at koge brygvandet med gips (CaSO4) og dekantere CaCO3'en fra. De foreslår en teskefuld gips til 19L vand.
Hvad har I af erfaringer?
Mvh Henrik
Re: Brygvand og pH
Hej Henrik
Jeg har gjort det en gang før, og det virker ret godt. Det er dog også ekstra tid, det kræver, da det er meget vand, der skal varmes op, koges i noget tid og køles ned igen.
Hvis det er ph værdien af den endelige øl, du går efter, vil det også være en god idé at gøre det med dit sparge vand, og det er ret meget vand i alt.
Jeg købte et lille osmoseanlæg til 400 kr, efter jeg prøvede det, og jeg har haft stor glæde af det, til alle mine bryg, efterfølgende. Det meste vand her iDK er så alkalinsk, at selv en beerfest breakfest klon, krævede 50% osmosevand, for at ramme en god mæske PH.
mvh
Nicolai
Jeg har gjort det en gang før, og det virker ret godt. Det er dog også ekstra tid, det kræver, da det er meget vand, der skal varmes op, koges i noget tid og køles ned igen.
Hvis det er ph værdien af den endelige øl, du går efter, vil det også være en god idé at gøre det med dit sparge vand, og det er ret meget vand i alt.
Jeg købte et lille osmoseanlæg til 400 kr, efter jeg prøvede det, og jeg har haft stor glæde af det, til alle mine bryg, efterfølgende. Det meste vand her iDK er så alkalinsk, at selv en beerfest breakfest klon, krævede 50% osmosevand, for at ramme en god mæske PH.
mvh
Nicolai
Re: Brygvand og pH
Hej Nicolai.9colai skrev:Hej Henrik
Jeg har gjort det en gang før, og det virker ret godt. Det er dog også ekstra tid, det kræver, da det er meget vand, der skal varmes op, koges i noget tid og køles ned igen.
Hvis det er ph værdien af den endelige øl, du går efter, vil det også være en god idé at gøre det med dit sparge vand, og det er ret meget vand i alt.
Jeg købte et lille osmoseanlæg til 400 kr, efter jeg prøvede det, og jeg har haft stor glæde af det, til alle mine bryg, efterfølgende. Det meste vand her iDK er så alkalinsk, at selv en beerfest breakfest klon, krævede 50% osmosevand, for at ramme en god mæske PH.
mvh
Nicolai
Tak for svaret.
Umiddelbart er det selve mæskningen, jeg har fokus på. Herunder også spargevandet for at undgå tanniner fra malten.
Jeg tror ikke, at et osmoseanlæg bliver løsningen :)
Jeg har søgt videre og ser, at nogle bruger CaCl i stedet for CaSO4 eller en blanding.
Iflg Palmers ionberegner, kommer jeg til at ligge alt for højt med både Ca, SO4 og Cl. Den eneste mulighed er at bruge destilleret vand eller kildevand. ØV :(
Jeg tror faktisk at kildevand vil være den bedste løsning pga indholdet af andre ioner. Blandet 66/33 med hanevand og måske tilsat en anelse citronsyre for at forskyde balancen mellem HCO3 og CO2
Det vil jeg prøve :)
SUPER!
Re: Brygvand og pH
Hvor meget kildevand skal du så bruge? Det lyder til at blive en dyr omgang du er ude i.
Sendt fra min ONEPLUS A5000 med Tapatalk
Sendt fra min ONEPLUS A5000 med Tapatalk
"De ej poeter ere, der kun drikke vand"
- Ludvig Holberg
- Ludvig Holberg
Re: Brygvand og pH
Hej Nordskov,
Hvorfor ikke omvendt osmose, blot fordi du har fokus på mæskningen? Du kan anvende brunwater excelarket og angive 100% ro vand, hvor du så selv konstruerer vandet til dit formål med ioner og salte.
Jeg har købt det hele men må erkende, at jeg aldrig har fået tweaket på alle værdierne. Jeg kører bare 70 Ro og 30% postevand ved øl med lav ebc. Har jeg ikke tid til det, så tilsætter jeg bare lactol til vandet jf. hvad brunwater foreslår, til PH er i grøn. Og IPAerne bliver glimrende :-).
Vh. Kenneth
Hvorfor ikke omvendt osmose, blot fordi du har fokus på mæskningen? Du kan anvende brunwater excelarket og angive 100% ro vand, hvor du så selv konstruerer vandet til dit formål med ioner og salte.
Jeg har købt det hele men må erkende, at jeg aldrig har fået tweaket på alle værdierne. Jeg kører bare 70 Ro og 30% postevand ved øl med lav ebc. Har jeg ikke tid til det, så tilsætter jeg bare lactol til vandet jf. hvad brunwater foreslår, til PH er i grøn. Og IPAerne bliver glimrende :-).
Vh. Kenneth
Re: Brygvand og pH
Jeg brygger 20 liter, så det bliver 12-13 liter kildevand á 2,50,-/l.grøntoft skrev:Hvor meget kildevand skal du så bruge? Det lyder til at blive en dyr omgang du er ude i.
Sendt fra min ONEPLUS A5000 med Tapatalk
Men hvad faen skal man ellers gøre???
Der er jo også problemet med ionbyttet vand, at man øger koncentrationen af andre ioner - deraf ion"byttet". Oftest Na+.
Enten skal man bruge demineraliseret eller destilleret vand (som så skal tilføres ioner) eller vand fra andre landsdele (kildevand)
Kildevand er umiddelbart den billigste løsning.
Re: Brygvand og pH
De fleste kildevand er også ret alkalinsk, jeg ved ikke om demineraliseret vanad bør drikkes. Til gengæld kan man købe osmosevand hos butikker hvor de sælger fisk osv.
Re: Brygvand og pH
Demineraliseret vand er ikke ionbyttet. Ej heller destilleret vand. Jeg producerer RO-vand til mit arbejde som vinduespudser. Ro vand er - næsten - det samme som demineraliseret. Jeg har desuden et ionbytter-filter, og det er altså noget andet.Nordskov skrev:Jeg brygger 20 liter, så det bliver 12-13 liter kildevand á 2,50,-/l.grøntoft skrev:Hvor meget kildevand skal du så bruge? Det lyder til at blive en dyr omgang du er ude i.
Sendt fra min ONEPLUS A5000 med Tapatalk
Men hvad faen skal man ellers gøre???
Der er jo også problemet med ionbyttet vand, at man øger koncentrationen af andre ioner - deraf ion"byttet". Oftest Na+.
Enten skal man bruge demineraliseret eller destilleret vand (som så skal tilføres ioner) eller vand fra andre landsdele (kildevand)
Kildevand er umiddelbart den billigste løsning.
Ro vand er reverse osmosis vand
Sendt fra min ONEPLUS A5000 med Tapatalk
"De ej poeter ere, der kun drikke vand"
- Ludvig Holberg
- Ludvig Holberg
Re: Brygvand og pH
Ionbyttet vands indhold af ioner er det afhængig af hvilket anlæg, der benyttes. Nogle kan lave det helt demineraliseret, mens andre bytter Ca med eks Na. Man er desværre ikke helt konsekvent med udtrykket "demineraliseret".grøntoft skrev:Demineraliseret vand er ikke ionbyttet. Ej heller destilleret vand. Jeg producerer RO-vand til mit arbejde som vinduespudser. Ro vand er - næsten - det samme som demineraliseret. Jeg har desuden et ionbytter-filter, og det er altså noget andet.Nordskov skrev:Jeg brygger 20 liter, så det bliver 12-13 liter kildevand á 2,50,-/l.grøntoft skrev:Hvor meget kildevand skal du så bruge? Det lyder til at blive en dyr omgang du er ude i.
Sendt fra min ONEPLUS A5000 med Tapatalk
Men hvad faen skal man ellers gøre???
Der er jo også problemet med ionbyttet vand, at man øger koncentrationen af andre ioner - deraf ion"byttet". Oftest Na+.
Enten skal man bruge demineraliseret eller destilleret vand (som så skal tilføres ioner) eller vand fra andre landsdele (kildevand)
Kildevand er umiddelbart den billigste løsning.
Ro vand er reverse osmosis vand
Sendt fra min ONEPLUS A5000 med Tapatalk
Destilleret vand er noget andet. Det burde være mineralfrit, da det jo er destilleret.
Men hovedsagen her er, at det de fleste steder i landet er problematisk at lave lyse øl med lokalt vand, der kan indeholde alt for høje koncentrationer af HCO3- :)
Re: Brygvand og pH
Jeg har i dag brugt Nornir kildevand. Her er HCO3 koncetrationen på 99 m/L, hvor mit hanevand er på 348 mg/L. Palmer anbefaler under 120 for en IPA, så jeg er godt tilfreds.9colai skrev:De fleste kildevand er også ret alkalinsk, jeg ved ikke om demineraliseret vanad bør drikkes. Til gengæld kan man købe osmosevand hos butikker hvor de sælger fisk osv.
Jeg havde aldrig hørt om osmosevand, før du nævnte det. Det vil jeg undersøge. Tak.