Hej,
Indtil videre rækker min erfaring til fremstilling af forskellige ales (og et delvis mislykket forsøg med lager for et år tid siden) Men NU skal det være! Jeg har fået lavet mig et gærskab hvor jeg kan styre temperaturen præcist. Gammelt køleskab med varmemåtte og inkbird. Jeg vil gerne ramme ca 9gr. (2gr under gæringstemp) før jeg pitcher gæren. Chiller kan nok ramme ca 12 grader og køleskab kan klare de sidste par grader. Men er det nok at ilte urten inden jeg putter den i køleren? Jeg plejer at ryste den i mindst 5 min snarere 7. "holder" urten på ilten eller forsvinder den hurtigt igen? Den skal jo sikkert kun køles i max 5 timer før jeg har den rette temp. Man kan selvfølgelig foreslå at jeg ryster efter nedkøling Men det vil jeg meget nødigt, mit køleskab er en kombi med fryser nederst og jeg vil helst ikke bakse de 50 liter (i én tank) ud og ind med fare for at sende det hele på gulvet mere end højest nødvendigt.
Mikkel
Sendt fra min RNE-L21 med Tapatalk
Iltning af urt før tilsætning af gær
Re: Iltning af urt før tilsætning af gær
Jeg har aldrig iltet urt.
Dog sier jeg den ved overførsel fra gryde til gærspand med et fedtstænk-låg. Det giver da noget spredning i urt og plasken i spand, men tættere på iltning kommer jeg ikke.
Til gengæld tilsætter jeg den mindste dråbe olivenolie jeg kan. Og det er rigeligt til at gæren kan gå amok. Noget med at netop olivenolie har en sammensætning der giver nogle gode betingelser for gærcellerne ved deres deling.
Nogle siger så det kan give estere. Jeg brygger 25 liter adgangen og en dråbe olivenolie er reelt nok til 1000+ liter. Så en dyppet desinficeret tandstik kan gøre det. Mine smagsløg har aldrig kunne spotte noget uønsket Ester af en dråbe fordelt på 25 liter. Brygger primært ales. Men kunne heller ikke smage noget på den ene lager jeg har lavet, som dog også var smagsrig dobbelt Bock.
Måske andre olivenolie brugere kan byde ind? Hvad siger Borg? Har du brugt en enkelt dråbe olie i lyse lagers ?
Vh. Kenneth
Dog sier jeg den ved overførsel fra gryde til gærspand med et fedtstænk-låg. Det giver da noget spredning i urt og plasken i spand, men tættere på iltning kommer jeg ikke.
Til gengæld tilsætter jeg den mindste dråbe olivenolie jeg kan. Og det er rigeligt til at gæren kan gå amok. Noget med at netop olivenolie har en sammensætning der giver nogle gode betingelser for gærcellerne ved deres deling.
Nogle siger så det kan give estere. Jeg brygger 25 liter adgangen og en dråbe olivenolie er reelt nok til 1000+ liter. Så en dyppet desinficeret tandstik kan gøre det. Mine smagsløg har aldrig kunne spotte noget uønsket Ester af en dråbe fordelt på 25 liter. Brygger primært ales. Men kunne heller ikke smage noget på den ene lager jeg har lavet, som dog også var smagsrig dobbelt Bock.
Måske andre olivenolie brugere kan byde ind? Hvad siger Borg? Har du brugt en enkelt dråbe olie i lyse lagers ?
Vh. Kenneth
Re: Iltning af urt før tilsætning af gær
Jeg har brugt olivenolie de seneste 8-9 år i 200+ bryg, såvel ales som lagers. Iltning forekommer stort ser ikke, da mine gæringstanke altid er blevet fyldt nedefra.Knet skrev:Måske andre olivenolie brugere kan byde ind? Hvad siger Borg? Har du brugt en enkelt dråbe olie i lyse lagers ?
Gæringen har altid været i gang inden for 10-12 timer, lagers måske 18-20 timer. Såvel ales som lagers starter et par grader under den ønskede gæringstemperatur.
Og jeg har altid opnået den forgæringsgrad jeg sigtede efter.
Jeg har ikke kunnet smage et forøget esterniveau, og lagertiden (shelf life) som kan blive forkortet ved for højt et iltniveau, har jeg aldrig haft problemer med. Det var faktisk ønsket om en bedre lagertid der gjorde, at det videnskabelige forsøg blev igangsat.
Jeg vil næsten gå så langt at sige, at mine IPA’er ikke går ned af bakke på humlearomaen med det tempo andre omtaler.
Alt det jeg skriver ovenfor er udelukkende mine egne observationer og erfaringer, og på ingen måde en videnskabelig afhandling.
I mit professionelle bryggeri med 500 liter batches, anvender jeg stadig olivenolie. 5-6 dråber i whirlpool.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Iltning af urt før tilsætning af gær
Tak for det Borg, mente nok i sin tid at have læst,at du også brugte det og havde gode erfaringer. Jeg oversolgte måske budskabet lidt med en dråbe til 1000 liter hvis du bruger 5-6 stykker til 500 :-)
Men budskabet er godt. Ingen grund til lange arme af at ryste en 50 liters tank. Eller til ren ilt og steriliserede iltningssten.
Vh. Kenneth
Men budskabet er godt. Ingen grund til lange arme af at ryste en 50 liters tank. Eller til ren ilt og steriliserede iltningssten.
Vh. Kenneth
Re: Iltning af urt før tilsætning af gær
Fantastisk! virkelig inspirerende jeg tror jeg prøver en mellemvej: en dråbe olivenolie ved flameout? jeg ryster stadig noget ilt i urten efter afkøling, +ekstra afkøling i køleskab og derefter gær, 2 grader under endelig gæringstemperatur. Fantastisk med så gode råd, tak.
Mikkel
Sendt fra min RNE-L21 med Tapatalk
Mikkel
Sendt fra min RNE-L21 med Tapatalk
Re: Iltning af urt før tilsætning af gær
Jeg tror ikke at du oversolgte budskabet. For som jeg husker det, er du nærmere forsøgets resultatet end jeg.Knet skrev:Tak for det Borg, mente nok i sin tid at have læst,at du også brugte det og havde gode erfaringer. Jeg oversolgte måske budskabet lidt med en dråbe til 1000 liter hvis du bruger 5-6 stykker til 500 :-)
Men budskabet er godt. Ingen grund til lange arme af at ryste en 50 liters tank. Eller til ren ilt og steriliserede iltningssten.
Vh. Kenneth
Tænker jeg er lidt sløset i min udmåling ;-)
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;