Dykrør af kobber hjælp
Dykrør af kobber hjælp
Jeg har brugt et dykrør i kobber og øllet har nu fået en underlig kobberfarve... Dykrøret er tilbageleveret og jeg har bestilt et i rustfrit stål, mit spørgsmål går på om jeg skal hælde mine 20L pilsner ud? Jeg har forsøgt at coldcrashe ved 1 grad de sidste 4 dage, men øllet er helt grumset og man kan bestemt ikke se igennem det når det kommer i et glas. Smagen er god skal det siges.
Link til dykrøret: https://www.vvs-eksperten.dk/varme-og-k ... -403449410" onclick="window.open(this.href);return false;
Vh Blom
Link til dykrøret: https://www.vvs-eksperten.dk/varme-og-k ... -403449410" onclick="window.open(this.href);return false;
Vh Blom
Re: Dykrør af kobber hjælp
Jeg kan ikke svare dig på hvad du skal gøre i forhold til dit øl, men husk når du køber rustfrit dykrør, så skal det være syrefast.Blom skrev:Jeg har brugt et dykrør i kobber og øllet har nu fået en underlig kobberfarve... Dykrøret er tilbageleveret og jeg har bestilt et i rustfrit stål, mit spørgsmål går på om jeg skal hælde mine 20L pilsner ud? Jeg har forsøgt at coldcrashe ved 1 grad de sidste 4 dage, men øllet er helt grumset og man kan bestemt ikke se igennem det når det kommer i et glas. Smagen er god skal det siges.
Link til dykrøret: https://www.vvs-eksperten.dk/varme-og-k ... -403449410" onclick="window.open(this.href);return false;
Vh Blom
Mvh. Per.
Re: Dykrør af kobber hjælp
Mange tak Per det er syrefast det nye jeg har bestilt.Per skrev:Jeg kan ikke svare dig på hvad du skal gøre i forhold til dit øl, men husk når du køber rustfrit dykrør, så skal det være syrefast.Blom skrev:Jeg har brugt et dykrør i kobber og øllet har nu fået en underlig kobberfarve... Dykrøret er tilbageleveret og jeg har bestilt et i rustfrit stål, mit spørgsmål går på om jeg skal hælde mine 20L pilsner ud? Jeg har forsøgt at coldcrashe ved 1 grad de sidste 4 dage, men øllet er helt grumset og man kan bestemt ikke se igennem det når det kommer i et glas. Smagen er god skal det siges.
Link til dykrøret: https://www.vvs-eksperten.dk/varme-og-k ... -403449410" onclick="window.open(this.href);return false;
Vh Blom
Mvh. Per.
Vh
Re: Dykrør af kobber hjælp
Fødevarestyrelsen skriver om kobber:
Kilde: https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksi ... inger.aspx" onclick="window.open(this.href);return false;Kobber til fødevarer
Det anbefales at undgå direkte kontakt mellem kobber og fødevarer, da fødevaren kan misfarves eller få afsmag.
Der er ingen restriktioner for brug af kobber belagt med tin, rustfrit stål eller et andet passende materiale.
Re: Dykrør af kobber hjælp
Jeg tror, at du skal lede efter en anden årsag til misfarvning og grums. Der er kobber i næsten enhver vandinstallation, og det hverken farver eller grumser vandet. Jeg bruger selv en kobberspiral i mit HERMS system, og modstrømskøleren er også af kobber, og jeg har aldrig oplevet misfarvning af selv helt lyse øl. Og klarhed har jeg heller ikke problemer med.Blom skrev:Jeg har brugt et dykrør i kobber og øllet har nu fået en underlig kobberfarve... Dykrøret er tilbageleveret og jeg har bestilt et i rustfrit stål, mit spørgsmål går på om jeg skal hælde mine 20L pilsner ud? Jeg har forsøgt at coldcrashe ved 1 grad de sidste 4 dage, men øllet er helt grumset og man kan bestemt ikke se igennem det når det kommer i et glas. Smagen er god skal det siges.
Link til dykrøret: https://www.vvs-eksperten.dk/varme-og-k ... -403449410" onclick="window.open(this.href);return false;
Vh Blom
Dette ikke for at starte en diskussion om kobber contra rustfrit. Jeg tvivler på, at kobber udgør et sundhedsproblem, men rustfrit er på den sikre side. Jeg kan blot ikke forestille mig, at et dykrør af kobber er anledning til dit problem. Jeg tror, at du får meget mere ud af at se på gær, klaring, hygiejne mv.
Re: Dykrør af kobber hjælp
Der er stor forskel på vand og øl. Øl er en syre med en pH på omkring 4,5 i sin færdige udgave, mens vand typisk ligger omkring 7,5. Derfor påvirker øl kobber på en helt anderledes måde end vand.peos skrev:Jeg tror, at du skal lede efter en anden årsag til misfarvning og grums. Der er kobber i næsten enhver vandinstallation, og det hverken farver eller grumser vandet. Jeg bruger selv en kobberspiral i mit HERMS system, og modstrømskøleren er også af kobber, og jeg har aldrig oplevet misfarvning af selv helt lyse øl. Og klarhed har jeg heller ikke problemer med.Blom skrev:Jeg har brugt et dykrør i kobber og øllet har nu fået en underlig kobberfarve... Dykrøret er tilbageleveret og jeg har bestilt et i rustfrit stål, mit spørgsmål går på om jeg skal hælde mine 20L pilsner ud? Jeg har forsøgt at coldcrashe ved 1 grad de sidste 4 dage, men øllet er helt grumset og man kan bestemt ikke se igennem det når det kommer i et glas. Smagen er god skal det siges.
Link til dykrøret: https://www.vvs-eksperten.dk/varme-og-k ... -403449410" onclick="window.open(this.href);return false;
Vh Blom
Dette ikke for at starte en diskussion om kobber contra rustfrit. Jeg tvivler på, at kobber udgør et sundhedsproblem, men rustfrit er på den sikre side. Jeg kan blot ikke forestille mig, at et dykrør af kobber er anledning til dit problem. Jeg tror, at du får meget mere ud af at se på gær, klaring, hygiejne mv.
I et brygsystem, er mæsk og urt også en syre. Dog “kun” omkring 5,5 pH. Men der er væsentlig forskel på syrepåvirkning på nogle få timer, og så et dykrør i en gærtank i 14 dage.
Der er sandsynligvis ikke en sundhedsrisiko (se førevarestyrelsens beskrivelse der linkes til i et tidligere indlæg), men farven kan ganske vel komme fra kobberet (grundet længere tids kontakt med syre).
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Dykrør af kobber hjælp
Det er også derfor at en kobberchiller er så dejlig ren når den kommer op af urten! ;)Borg skrev:Der er stor forskel på vand og øl. Øl er en syre med en pH på omkring 4,5 i sin færdige udgave, mens vand typisk ligger omkring 7,5. Derfor påvirker øl kobber på en helt anderledes måde end vand.peos skrev:Jeg tror, at du skal lede efter en anden årsag til misfarvning og grums. Der er kobber i næsten enhver vandinstallation, og det hverken farver eller grumser vandet. Jeg bruger selv en kobberspiral i mit HERMS system, og modstrømskøleren er også af kobber, og jeg har aldrig oplevet misfarvning af selv helt lyse øl. Og klarhed har jeg heller ikke problemer med.Blom skrev:Jeg har brugt et dykrør i kobber og øllet har nu fået en underlig kobberfarve... Dykrøret er tilbageleveret og jeg har bestilt et i rustfrit stål, mit spørgsmål går på om jeg skal hælde mine 20L pilsner ud? Jeg har forsøgt at coldcrashe ved 1 grad de sidste 4 dage, men øllet er helt grumset og man kan bestemt ikke se igennem det når det kommer i et glas. Smagen er god skal det siges.
Link til dykrøret: https://www.vvs-eksperten.dk/varme-og-k ... -403449410" onclick="window.open(this.href);return false;
Vh Blom
Dette ikke for at starte en diskussion om kobber contra rustfrit. Jeg tvivler på, at kobber udgør et sundhedsproblem, men rustfrit er på den sikre side. Jeg kan blot ikke forestille mig, at et dykrør af kobber er anledning til dit problem. Jeg tror, at du får meget mere ud af at se på gær, klaring, hygiejne mv.
I et brygsystem, er mæsk og urt også en syre. Dog “kun” omkring 5,5 pH. Men der er væsentlig forskel på syrepåvirkning på nogle få timer, og så et dykrør i en gærtank i 14 dage.
Der er sandsynligvis ikke en sundhedsrisiko (se førevarestyrelsens beskrivelse der linkes til i et tidligere indlæg), men farven kan ganske vel komme fra kobberet (grundet længere tids kontakt med syre).
"De ej poeter ere, der kun drikke vand"
- Ludvig Holberg
- Ludvig Holberg
Re: Dykrør af kobber hjælp
Ja, men nu var det som nævnt netop ikke for at starte den diskussion - det var for at hjælpe i forhold til problemet med misfarvning og grums. Og der er vel næppe nogen, som kan argumentere seriøst for, at et dykrør af kobber skulle give grums!
Re: Dykrør af kobber hjælp
Kan det være chill haze forårsaget af langsom coldbreak hvor proteiner ikke er skilt ud?
Chill haze beskrives uklart og tåget. Det kunne måske opfattes grumset? Efter 4 dages coldcrash bør du hvertfald ikke have egentlig grums i. Det skulle have bundfældet sig.
Er den uklar/tåget når den er varm? Som jeg forstår det er chill haze kun aktuel i kold øl. Det kunne du evt. teste.
Vh. Kenneth
Chill haze beskrives uklart og tåget. Det kunne måske opfattes grumset? Efter 4 dages coldcrash bør du hvertfald ikke have egentlig grums i. Det skulle have bundfældet sig.
Er den uklar/tåget når den er varm? Som jeg forstår det er chill haze kun aktuel i kold øl. Det kunne du evt. teste.
Vh. Kenneth
Re: Dykrør af kobber hjælp
Altså i gamle dage brugte man kobberkedler og kobberbeholdere til at mæske og fermentere i. Så et dykrør gør nok ikke den store forskel.
"De ej poeter ere, der kun drikke vand"
- Ludvig Holberg
- Ludvig Holberg
Re: Dykrør af kobber hjælp
Kan det være, at der i virkeligheden er tale om messing, der jo er en kobber/zink-legering? Det kan i hvert fald give bismag i det færdige produkt. Jeg havde en billig pumpe med nogle messing-fittings på et tidspunkt, og HELDIGVIS kørte jeg lige noget varmt vand rundt med den før bryggedag.