Gæring maks temperatur?

Gæring maks temperatur?

Indlægaf Dilholm » 12. apr 2020, 16:19

Hej

Jeg har for en uges tid siden lavet mit første bryg (en SMASH IPA). Det har så nået at være på gæringstank i en uge ved ca 20 grader, hvor det har boblet lystigt! MEN så i dag da jeg kiggede til det var det gået helt i stå... Jeg tænker at det kan være fordi temperaturen i løbet af i dag havde sneget sig op omkring de 25 grader uden jeg havde opdaget det - men kan det være nok til at dræbe gærcellerne?? Det skal siges at gæringsprocessen i forvejen var ved af aftage gevaldigt - jeg talte ca 20-25 sekunder mellem hvert 'blob' i morges.

Jeg håber at der er nogen der kan hjælpe med hvad man lige gør i denne situation. Og evt gøre mig klogere på hvad maks temperaturen er for gæringsprocessen (har brugt US-05 tørgær).

De bedste hilsner, Andreas :)
Dilholm
 
Indlæg: 11
Tilmeldt: 22. okt 2018, 15:43

Re: Gæring maks temperatur?

Indlægaf peos » 12. apr 2020, 16:44

Der er masser af liv i gæren ved 25 grader. Når aktiviteten aftager efter en uge, er det fordi, at sukkeret er ved at være omdannet til alkohol. Men 25 grader er noget i overkanten, hvis du gerne vil have en ren gæring uden for mange bismage.

Lad den stå en uge eller gerne to mere, og helst ikke ved over 20 grader. Så er den klar til tapning.
peos
 
Indlæg: 670
Tilmeldt: 1. dec 2011, 22:09

Re: Gæring maks temperatur?

Indlægaf RuneV » 12. apr 2020, 20:56

Jeg har lavet en stout hvor jeg tilsatte US05 ved 42 grader ved en fejl. Gæren overlevede og lavede en lækker øl uden dårlig bismag.
RuneV
 
Indlæg: 251
Tilmeldt: 8. feb 2017, 12:34
Geografisk sted: Hasselager, Århus

Re: Gæring maks temperatur?

Indlægaf Dilholm » 16. apr 2020, 15:11

Mange tak for svar. Fedt at vide at gæren kan overleve ved højere temperaturer :)
Dilholm
 
Indlæg: 11
Tilmeldt: 22. okt 2018, 15:43


Tilbage til Generelt om brygning

Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Majestic-12 [Bot] og 18 gæster