Lav OG - mere malt?

Lav OG - mere malt?

Indlægaf asger2500 » 16. apr 2020, 13:57

Hej med jer

Jeg har i alle mine bryg endt ud med at få en lavere OG end opskrifterne foreskrev. Dette er selvfølgelig forudsigligt, det har betydet lavere alk. %, men det har været fint for mig og øllet er blevet godt.

Nu kunne jeg godt tænke mig at brygge en øl med en lidt højere alkoholprocent og overvejer derfor at tilføje mere malt en opskrifter anbefaler, for at få en højere OG. Er der noget jeg skal være opmærksom på i den forbindelse?
Derudover er jeg meget i tvivl om hvor meget mere malt jeg skal putte i? og om det skal være jævnt fordelt af alle malt typerne. fx. 10 % mere i af hver malttype. Jeg håber i har nogle gode fifs omkring dette

Jeg er ikke helt sikker på hvad min effektivitet generelt ligger på, men et sted mellem 60-70% er mit gæt.

Vedhæftet er et billede af opskriften - Det er en Weissbier

Mvh
Asger
Vedhæftede filer
IMG_3889.JPG
opskrift
asger2500
 
Indlæg: 14
Tilmeldt: 2. apr 2020, 16:06

Re: Lav OG - mere malt?

Indlægaf HoegildBryghus » 16. apr 2020, 14:37

Prøv at taste opskriften ind i BeerCalc så vil du sikkert finde ud af at tallene i opskriften er meget optimistiske for at opnå den forventede OG skal du sikkert op på en eff. på lidt over 80%.
HoegildBryghus
 
Indlæg: 78
Tilmeldt: 8. jan 2017, 23:10
Geografisk sted: 7400 Herning

Re: Lav OG - mere malt?

Indlægaf asger2500 » 16. apr 2020, 17:23

HoegildBryghus skrev:Prøv at taste opskriften ind i BeerCalc så vil du sikkert finde ud af at tallene i opskriften er meget optimistiske for at opnå den forventede OG skal du sikkert op på en eff. på lidt over 80%.


Jeg har nu prøvet at taste min seneste bryg ind for at få en pejling på min effektivitet, men ser ikke nogle steder jeg kan indtaste den endelige volume.

Mash volume = Mæsk = 15 liter

Boil volume = Urt = 27 Liter

effektivitet på 41 %

Jeg kan ikke se om jeg måske har lavet en fejl eller om min effektivitet virkelig ligger på 41%...
Vedhæftede filer
Skærmbillede 2020-04-16 kl. 18.22.59.png
beercalc2
Skærmbillede 2020-04-16 kl. 18.13.49.png
beercalc2
IMG_3890.JPG
Opskrift
asger2500
 
Indlæg: 14
Tilmeldt: 2. apr 2020, 16:06

Re: Lav OG - mere malt?

Indlægaf Per » 16. apr 2020, 18:57

Det du kalder "Mash volumen" er ikke rigtigt.

Volumen er den mængde urt du skal have efter kogning. Prøv at rette det, så skal du se det ændrer sig.

Mvh. Per.
Per
 
Indlæg: 280
Tilmeldt: 29. jan 2018, 20:06
Geografisk sted: Rønnede

Re: Lav OG - mere malt?

Indlægaf asger2500 » 18. apr 2020, 18:27

Per skrev:Det du kalder "Mash volumen" er ikke rigtigt.

Volumen er den mængde urt du skal have efter kogning. Prøv at rette det, så skal du se det ændrer sig.

Mvh. Per.


Tak!
asger2500
 
Indlæg: 14
Tilmeldt: 2. apr 2020, 16:06

Re: Lav OG - mere malt?

Indlægaf Thor » 18. apr 2020, 19:20

Og ja. Til et af dine første spørgsmål. Hvis der er vand nok i gryden lægger du f.eks.bare 10 % af hver malttype til for at få en højere OG.
Har ikke lige tastet din opskrift ind i beercalc...
Brugeravatar
Thor
 
Indlæg: 254
Tilmeldt: 7. nov 2010, 19:37
Geografisk sted: 5881 Skårup

Re: Lav OG - mere malt?

Indlægaf Dalmoseosebryg » 18. apr 2020, 20:25

15 liter mæske vand virker til at være i underkanten, det skriver jeg med forbehold, da jeg ikke ved hvad du brygger på
Dalmoseosebryg
 
Indlæg: 1156
Images: 0
Tilmeldt: 16. nov 2015, 20:44
Geografisk sted: Højelse 4623


Tilbage til Generelt om brygning

Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen tilmeldte og 8 gæster