Vandmængde i opskrift

Vandmængde i opskrift

Indlægaf tjaaaa » 2. maj 2020, 13:25

Hej
Skal til at brygge mit første bryg og havde tænkt at det skulle være stille og roligt, dvs et allgrain sæt.
Med sådan et sæt kommer der som regel en brygvejledning med og her er mit spørgsmål,
vandmængden er beregnet ud fra gryde ikk? Så hvis jeg bruger microbryg anlæg, skal jeg vel tage hensyn til vand som ligger under taphane?
tjaaaa
 
Indlæg: 8
Tilmeldt: 14. feb 2020, 20:58

Re: Vandmængde i opskrift

Indlægaf Mikle » 2. maj 2020, 14:33

Er det en Brew monk eller brewster beacon du har?
Mikle
 
Indlæg: 305
Tilmeldt: 16. jul 2017, 15:09
Geografisk sted: Hørsholm

Re: Vandmængde i opskrift

Indlægaf tjaaaa » 3. maj 2020, 10:14

Hej
Det er en danbrygger 43 :-)
Mener den har ca 7 liter under filter indsats.
tjaaaa
 
Indlæg: 8
Tilmeldt: 14. feb 2020, 20:58

Re: Vandmængde i opskrift

Indlægaf Mikle » 3. maj 2020, 10:52

Okay jeg brygger på en brewster beacon og der er også 7 liter under sien.

Min vandudregning ser sådan her ud

Hvis jeg har feks. 5 kg malt så ganger jeg 5 med 2,7=13,5 og så lægger jeg de 7 liter som er under sien til.
Det vil sige så har du 20,5 liter mæskevand.

Så skal du lave udregningen på dit Sparge vand.

Du har 20,5 liter mæskevand og malten suger ca. 1 liter vand pr. Kg malt.

Så det er 20,5-5=15,5 liter tilbage i gryden efter mæskning.

Hvis du vil ende med feks at have 25 liter urt til kogning så skal du sige 15,5-25= -9,5

Det vil sige du skal Sparge med 9,5 liter vand for at opnå 25 liter til kogning.

Håber det giver lidt mening ellers spørger du bare:)

Mvh Mikkel
Mikle
 
Indlæg: 305
Tilmeldt: 16. jul 2017, 15:09
Geografisk sted: Hørsholm

Re: Vandmængde i opskrift

Indlægaf tjaaaa » 3. maj 2020, 11:18

Hej Mikkel
Takker det giver mening :-)
Du medregner ikke fordampning?

Lars
tjaaaa
 
Indlæg: 8
Tilmeldt: 14. feb 2020, 20:58

Re: Vandmængde i opskrift

Indlægaf Mikle » 3. maj 2020, 11:49

Jo Sorry den glemte jeg

Jeg beregner ca 1,5 liter til fordampning og trub og 1 liter til krymp når du køler urten.

De 2,5 liter skal selvfølgelig trækkes fra de 15,5 liter

Det giver så 13-25= 12 liter Sparge vand i stedet for 9,5 som jeg skrev før.
Mikle
 
Indlæg: 305
Tilmeldt: 16. jul 2017, 15:09
Geografisk sted: Hørsholm

Re: Vandmængde i opskrift

Indlægaf tjaaaa » 3. maj 2020, 11:59

Og rammer du din OG sådan ca ?
tjaaaa
 
Indlæg: 8
Tilmeldt: 14. feb 2020, 20:58

Re: Vandmængde i opskrift

Indlægaf Mikle » 3. maj 2020, 12:09

Jeps jeg ligger som regel lidt over alt efter hvilken opskrift det er. Sidste jeg lavede havde jeg en effektivitet på 80% og den forrige var en russian Imperial stout på 12% som jeg skulle dobbelt mæske og der endte min effektivitet på 75%

Synes generelt jeg rammer mine opskrifter enten på det den skal være eller lidt over.

Men der kan jo også være meget andet i dine processer som spiller ind hvis du har en lav effektivitet.
Mikle
 
Indlæg: 305
Tilmeldt: 16. jul 2017, 15:09
Geografisk sted: Hørsholm

Re: Vandmængde i opskrift

Indlægaf tjaaaa » 3. maj 2020, 12:26

Plejer du at efterfylde vand efter kogning?
Og ved godt der er andre faktorer der påvirker OG bla har jeg læst at det er vigtigt at røre i mæsken og ikke bare regne med at pumpen gør arbejdet.
tjaaaa
 
Indlæg: 8
Tilmeldt: 14. feb 2020, 20:58

Re: Vandmængde i opskrift

Indlægaf Mikle » 3. maj 2020, 13:11

Nej gør jeg ikke.

Jeg rører Stort set ikke i min mæsk. Men har hørt at mange andre bliver nødt til det. Ved ikke hvorfor der er forskel på anlæggene men sådan er det nu en gang.

Er næsten sikker på at du bliver nødt til at brygge flere gange før du lære dit udstyr at kende og hvad der fungere bedst for dig.

Men prøv dig frem og husk at tage noter af alt du gør så er det lettere senere at gå tilbage og se hvad der gik og og hvad der er gået mindre godt.
Mikle
 
Indlæg: 305
Tilmeldt: 16. jul 2017, 15:09
Geografisk sted: Hørsholm

Re: Vandmængde i opskrift

Indlægaf tjaaaa » 3. maj 2020, 13:34

Tak for info, bliver sku spændende at gå i gang :-)
tjaaaa
 
Indlæg: 8
Tilmeldt: 14. feb 2020, 20:58

Re: Vandmængde i opskrift

Indlægaf Mikle » 3. maj 2020, 20:23

Ja hvornår skal du brygge?
Mikle
 
Indlæg: 305
Tilmeldt: 16. jul 2017, 15:09
Geografisk sted: Hørsholm

Re: Vandmængde i opskrift

Indlægaf tjaaaa » 4. maj 2020, 20:22

Skal lige være færdig med at bygge værksted, det tager nok 2 til 3 uger endnu, men så skal jeg i gang.
tjaaaa
 
Indlæg: 8
Tilmeldt: 14. feb 2020, 20:58

Re: Vandmængde i opskrift

Indlægaf Family Brewing » 6. maj 2020, 19:58

Hvis man altid regner mæske vandmængden ud ved at sige 2,7 liter x antal kilo malt, og vi antager at man rammer den samme effektivitet i mæskningen hver gang, vil man så ikke altid få den samme OG?
Family Brewing
 
Indlæg: 42
Tilmeldt: 9. mar 2018, 01:00

Re: Vandmængde i opskrift

Indlægaf Mikle » 6. maj 2020, 20:31

Nej ikke rigtig:)

Du kan jo godt lave 25 liter stout med 12 kg malt hvor imod en ipa bruger du feks 5 kg malt. Jo mere malt du bruger jo højere ender din OG.

Hvis du brygger en 25 liter øl med mange kg malt skal du bare Sparge mindre men din OG bliver højere. Håber det gav bare lidt mening?;) ellers spørg gerne
Mikle
 
Indlæg: 305
Tilmeldt: 16. jul 2017, 15:09
Geografisk sted: Hørsholm

Næste

Tilbage til Generelt om brygning

Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen tilmeldte og 8 gæster