Side 1 af 1

Lav OG - tilsæt ekstra sukker?

Indlæg: 5. maj 2020, 18:02
af Dilholm
Hej

Jeg har netop lavet et bryg som i følge opskriften skulle have en OG på 1065, men hvor jeg kun endte på 1052... er der noget man kan gøre for at rette op på dette, eksempelvis tilsætte ekstra karboneringssukker?

De bedste hilsner
Andreas

Re: Lav OG - tilsæt ekstra sukker?

Indlæg: 5. maj 2020, 18:17
af HLP
Mit svar er at du skal ikke gøre noget.
Du får nok en lidt lavere alkohol %, og så hva?
Du kan ikke komme extra sukker i til efter karbonering. Du får øl over alt!
Jeg kom ved en fejl for meget sukker i, læs 3gange for meget sukker i.
Ikke en go oplevelse... øl ud over det hele.

Re: Lav OG - tilsæt ekstra sukker?

Indlæg: 5. maj 2020, 20:02
af mhn
Jeg vil også sige, drik det som det er. :-)

Du kan komme sukker under gærringen (ikke karboneringen), men det vil give en tyndere krop. Så med mindre du er tilhæger af industri pilsner, gør det nok ikke noget godt for din øl.

Re: Lav OG - tilsæt ekstra sukker?

Indlæg: 5. maj 2020, 20:20
af Freund
Jeg vil sige at det afhænger af hvilken øltype du har. Sukker giver for mig en mere tydelig smag af alkohol. Det kan være ønskværdigt i nogle typer øl, fx saison.

1.05x er ikke en lav OG - forventeligt hvis du har brygget et kit: Deres angivelse er typisk beregnet til eff. på 80%

Da jeg var ny brygger delte jeg et bryg i to (apa), og tilsatte sukker i den ene spand (ved gæring). Den vandt ved lagring, men var for sprittet de første måneder...

Hilsen
Freund

Re: Lav OG - tilsæt ekstra sukker?

Indlæg: 5. maj 2020, 21:19
af Borg
Freund skrev:Jeg vil sige at det afhænger af hvilken øltype du har. Sukker giver for mig en mere tydelig smag af alkohol. Det kan være ønskværdigt i nogle typer øl, fx saison.

1.05x er ikke en lav OG - forventeligt hvis du har brygget et kit: Deres angivelse er typisk beregnet til eff. på 80%

Da jeg var ny brygger delte jeg et bryg i to (apa), og tilsatte sukker i den ene spand (ved gæring). Den vandt ved lagring, men var for sprittet de første måneder...

Hilsen
Freund
Stilsartsdefinitionen for en saison er “fraværende til svagt niveau af alkohol”.
Det er - efter min mening - ikke noget man opnår ved at tilsætte almindeligt sukker. Det vil oftest give en anstrengt og/eller påtrængende fornemmelse af alkohol. Et niveau og en smag der ikke er efter stilartsbeskrivelsen.

Men det er naturligvis op til bryggeren at beslutte, hvordan hans/hendes øl skal laves. Men stilartsbeskrivelsen - de tekniske krav til en specifik øltype - kan ikke omgås, såfremt man vil lave en øl, der lever op til de krav.

Re: Lav OG - tilsæt ekstra sukker?

Indlæg: 5. maj 2020, 22:47
af Freund
Borg skrev: Men stilartsbeskrivelsen - de tekniske krav til en specifik øltype - kan ikke omgås, såfremt man vil lave en øl, der lever op til de krav.

Og jeg har heldigvis stadig meget at lære.
Tak for korreksen [emoji3]

Hilsen
Freund

Re: Lav OG - tilsæt ekstra sukker?

Indlæg: 6. maj 2020, 06:14
af morfmir
Dilholm skrev:Hej

Jeg har netop lavet et bryg som i følge opskriften skulle have en OG på 1065, men hvor jeg kun endte på 1052... er der noget man kan gøre for at rette op på dette, eksempelvis tilsætte ekstra karboneringssukker?

De bedste hilsner
Andreas


Det kan være en god ide at have noget lyst spraymalt på lager, hvis du mener at det er vigtigt at ramme OG meget præcis. Spraymalt er "rigtig" malt sukker og vil derfor ikke ødelægge dit smagsbillede på samme måde som almindeligt hvidt sukker risikerer at gøre.
Hvilken øl er det du har brygget? Til porter/stout kan må tilsætte noget mørkt sukker f.eks. Muscovadosukker det giver en smag af rom som kan passe fint i stilarten.
Hvis det er noget belgisk kan du tilsætte kandis eller sirup af forskellige art.
Men ellers som de andre skriver så vil din øl sikkert udvikle sig fint med den OG du har, så det er nok ikke nødvendigt at tilsætte noget.

/Thomas

Re: Lav OG - tilsæt ekstra sukker?

Indlæg: 7. maj 2020, 17:33
af Dilholm
Mange tak for svarene :))

@morfmir det er en øl af typen Biere dé Garde.