Temperaturer ved rehydrering af tørgær

Temperaturer ved rehydrering af tørgær

Indlægaf Per » 12. maj 2020, 08:13

Hej.

Jeg prøver ihærdigt at forstå, og at få styr på gær, pitch rate, temperaturer mv. I den forbindelse er jeg stødt på følgende:
Når man rehydrerer tørgær, så oplyser bl.a. Fermentis en temperatur på 15 – 25° for Lager gær, og John Palmer 21 – 26° (så vidt jeg husker).
Som jeg forstår det, så er det mest ideelt at tilsætte sin gær med en temperatur på tilnærmelsesvis samme temperatur, eller en smule under den temperatur, som man ønsker at gære ved.
F.eks. en Lager der ønskes gæret ved 10° er kølet ned til 8-10° før tilsætning af gær. Det vil så sige at den rehydrerede gær, ideelt set, også bør være kølet ned til 8 – 10°.
I og med at den rehydrerede gær max. bør stå 30 min. så har man måske lidt travlt, og duer det i det hele taget at begynde at køle på en rehydreret gær inden den er tilsat urten?
Har jeg forstået det rigtigt?
Eller, - køler man sin urt til 20 – 22° og tilsætter sin rehydrerede gær med samme temperatur, for derefter at køle urten med gæren i, ned til sin ønskede gæringstemperatur? Hvad er op og ned, og hvad er bedst for gæren?
I øvrigt gælder det for så vidt også alegær. Rehydrering ved 25 – 29° og ofte gæringstemperatur på 18 – 20°.

Mvh. Per.
Per
 
Indlæg: 282
Tilmeldt: 29. jan 2018, 20:06
Geografisk sted: Rønnede

Re: Temperaturer ved rehydrering af tørgær

Indlægaf Borg » 12. maj 2020, 18:08

Per skrev:Hej.

Jeg prøver ihærdigt at forstå, og at få styr på gær, pitch rate, temperaturer mv. I den forbindelse er jeg stødt på følgende:
Når man rehydrerer tørgær, så oplyser bl.a. Fermentis en temperatur på 15 – 25° for Lager gær, og John Palmer 21 – 26° (så vidt jeg husker).
Som jeg forstår det, så er det mest ideelt at tilsætte sin gær med en temperatur på tilnærmelsesvis samme temperatur, eller en smule under den temperatur, som man ønsker at gære ved.
F.eks. en Lager der ønskes gæret ved 10° er kølet ned til 8-10° før tilsætning af gær. Det vil så sige at den rehydrerede gær, ideelt set, også bør være kølet ned til 8 – 10°.
I og med at den rehydrerede gær max. bør stå 30 min. så har man måske lidt travlt, og duer det i det hele taget at begynde at køle på en rehydreret gær inden den er tilsat urten?
Har jeg forstået det rigtigt?
Eller, - køler man sin urt til 20 – 22° og tilsætter sin rehydrerede gær med samme temperatur, for derefter at køle urten med gæren i, ned til sin ønskede gæringstemperatur? Hvad er op og ned, og hvad er bedst for gæren?
I øvrigt gælder det for så vidt også alegær. Rehydrering ved 25 – 29° og ofte gæringstemperatur på 18 – 20°.

Mvh. Per.
Du har såmænd rigtig fat i det hele.

Jeg vil gå efter producenternes anvisninger. Også selv om de er forskellige.
Da John skrev sin bog, var der ikke mange producenter af tørgær, og ikke mange informationer at få. Selv Johns gode input er ikke alle eviggyldige sandheder.

Du kan køle din rehydrerede gær ned ved at komme lidt af den nedkølede urt deri, lidt af gangen. Og så pitche når temperaturen er der. Bare du rammer inden for er par grader af urtens temperatur er det fint.
Brugeravatar
Borg
 
Indlæg: 4608
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: Temperaturer ved rehydrering af tørgær

Indlægaf Per » 12. maj 2020, 19:49

Borg skrev:
Per skrev:Hej.

Jeg prøver ihærdigt at forstå, og at få styr på gær, pitch rate, temperaturer mv. I den forbindelse er jeg stødt på følgende:
Når man rehydrerer tørgær, så oplyser bl.a. Fermentis en temperatur på 15 – 25° for Lager gær, og John Palmer 21 – 26° (så vidt jeg husker).
Som jeg forstår det, så er det mest ideelt at tilsætte sin gær med en temperatur på tilnærmelsesvis samme temperatur, eller en smule under den temperatur, som man ønsker at gære ved.
F.eks. en Lager der ønskes gæret ved 10° er kølet ned til 8-10° før tilsætning af gær. Det vil så sige at den rehydrerede gær, ideelt set, også bør være kølet ned til 8 – 10°.
I og med at den rehydrerede gær max. bør stå 30 min. så har man måske lidt travlt, og duer det i det hele taget at begynde at køle på en rehydreret gær inden den er tilsat urten?
Har jeg forstået det rigtigt?
Eller, - køler man sin urt til 20 – 22° og tilsætter sin rehydrerede gær med samme temperatur, for derefter at køle urten med gæren i, ned til sin ønskede gæringstemperatur? Hvad er op og ned, og hvad er bedst for gæren?
I øvrigt gælder det for så vidt også alegær. Rehydrering ved 25 – 29° og ofte gæringstemperatur på 18 – 20°.

Mvh. Per.
Du har såmænd rigtig fat i det hele.

Jeg vil gå efter producenternes anvisninger. Også selv om de er forskellige.
Da John skrev sin bog, var der ikke mange producenter af tørgær, og ikke mange informationer at få. Selv Johns gode input er ikke alle eviggyldige sandheder.

Du kan køle din rehydrerede gær ned ved at komme lidt af den nedkølede urt deri, lidt af gangen. Og så pitche når temperaturen er der. Bare du rammer inden for er par grader af urtens temperatur er det fint.


Hej Borg.

Tak for gode råd og tips. Glad for at høre, at jeg er på rette vej.

Mvh. Per.
Per
 
Indlæg: 282
Tilmeldt: 29. jan 2018, 20:06
Geografisk sted: Rønnede


Tilbage til Generelt om brygning

Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Google [Bot], Peterdanske og 12 gæster

cron