På fad.......

På fad.......

Indlægaf Fus » 7. jun 2020, 17:19

hejsa.

Jeg er lidt ny til det med fade.

Har ellers lige fået fat i et brugt Cornelius fad/keg på 19L

Har også prøvet at brygge i det og det virker som sådan fint.

Nu er mine spørgsmål så:

Man siger, at øllet ikke kan holde sig så længe i et fad.
Er det rigtigt?

Da jeg er mest til stout og ønsker at den skal stå i over ½ år og gerne længere.
Er et Cornelius fad så en god løsning?

Hvor længe kan et fad stå, hvis man ikke tager hul på det?
Og hvor længe efter man har taget hul på det? (Har hørt en mdr. ca.)

Hvor meget kulsyre skal der ca. bruges, hvis der overhovedet ikke er kulsyre i øllet?
(til en 19L)

Er det bedst at lade den selv lave kulsyre i fadet, eller er det bedst at tilsætte?
Her tænker jeg både på dem som drikkes med det samme og stout.
Fus
 
Indlæg: 8
Tilmeldt: 7. jun 2020, 14:27

Re: På fad.......

Indlægaf mhn » 7. jun 2020, 21:16

Hej.

1) Nej det vil jeg ikke mene. Øllet holder fint, så længe der ikke kommer ilt i fadet.

2) Ja det vil jeg mene.

3) Længe. Men det kommer an på øllet. En NEIPA har nærmest en holdbarhed som mælk. :-) En Imperial stout meget længe. Du tager ikke "hul" på fadet, så længe du bruger CO2 til at trykke ud.

4) Pas.

5) Jeg kan ikke rigtigt smage forskel. Jeg bruger mest sukker. NEIPA tvangskarbonerer jeg, så kan jeg begynde at drikke den hurtigere.
Mvh
Morten

Den ene af to. :-) http://mortenbryg.dk
mhn
 
Indlæg: 365
Tilmeldt: 22. feb 2017, 16:58

Re: På fad.......

Indlægaf grøntoft » 8. jun 2020, 05:38

Er rengøringen/desinfektionen i orden, og pakninger er i orden, så skulle der ikke være nogen forskel på om du hælder dit øl på fad frem for flasker.

Det eneste er som mhn også siger, at NEIPA ikke er frisk så længe. Det er ikke for at det ikke kan drikkes, det er bare at de lette humlekarakterer forsvinder efter nogle få uger. Øllet er som sådan fint nok.
"De ej poeter ere, der kun drikke vand"
- Ludvig Holberg
grøntoft
 
Indlæg: 614
Tilmeldt: 18. sep 2014, 07:32
Geografisk sted: Fjerritslev

Re: På fad.......

Indlægaf Fus » 10. jun 2020, 20:02

Tak for det.

Kunne da heller ikke forstå, at det kun skulle kunne holde sig så kort tid.

Så er der kun to spørgsmål tilbage ;-)

Og det er det, med kulsyren.
Hvor meget skal der bruges, hvis der overhovedet ikke er noget i.
Og også bare til at drive det.

Derfor under det mig også, at røret er så kort, der.

For det ville da være bedre, hvis kulsyren kom ind i øllet og ikke bare til at drive det ud.
Fus
 
Indlæg: 8
Tilmeldt: 7. jun 2020, 14:27

Re: På fad.......

Indlægaf TvedeBryg » 10. jun 2020, 20:49

Hej,
Du skal finde en oversigt over hvor meget co2 de forskellige stilarter kræver jeg mener at lundteknik har én på hjemmesiden. Vær opmærksom på at trykket skal være forskelligt om du karbonerer ved feks 2gr eller 20gr. Højere tryk ved højere temp. Men find en tabel og start derfra. Og lad være med at fristes til at lynkarbonere, det er super svært at styre, og kan ende med voldsomt overkarboneret øl. Og det er træls så skal man over lang tid fjerne overtrykket ved at hive i sikkerhedsventilen, før man får anden en skum ud og ærgerligt fladt øl. Men det er faktisk ikke så svært bare man har lyst tålmodighed :-)
Mikkel

Sendt fra min RNE-L21 med Tapatalk
TvedeBryg
 
Indlæg: 113
Tilmeldt: 10. sep 2018, 11:03

Re: På fad.......

Indlægaf TvedeBryg » 10. jun 2020, 20:52

... I øvrigt har det ingen betydning at røret er kort fordi det er trukket der får co2en til stille og roligt at vandre over i øllet. Jeg kan huske at der er andre tråde her på forummet der beskriver hvor meget co2 19l øl optager ved karbonering.

Sendt fra min RNE-L21 med Tapatalk
TvedeBryg
 
Indlæg: 113
Tilmeldt: 10. sep 2018, 11:03

Re: På fad.......

Indlægaf mhn » 10. jun 2020, 21:13

Hvis du ikke har fundet den. http://lundteknik.dk/vejled/tvangskarbo ... og-co2.pdf

Det er en stor fordel, at røret er kort, når man ind i mellem kvajer sig og har større tryk i fadet end på slange, mens man tilkobler. :-)

Der er vist nogen, der kobler til øl siden, når de tvangskarbonerer. Jeg har ikke selv prøve det.
Mvh
Morten

Den ene af to. :-) http://mortenbryg.dk
mhn
 
Indlæg: 365
Tilmeldt: 22. feb 2017, 16:58

Re: På fad.......

Indlægaf Fus » 10. jun 2020, 22:35

Tak igen.

Jeg tænkte bare, at hvis Co2 kom ind midt i, så ville det også blive optaget hurtigere ved en større "overflade".

Men ja, så må man rykke i sikkerhedsventilen. Lidt øv.

Der er en udmærket diskussion lige nu om det.
Så jeg var åbenbart ikke den eneste, når heller ikke den første og med garanti heller ikke den sidste.

Den der hedder Cornelis tvangskabonering med 300g flakes

viewtopic.php?f=1&t=4369
Fus
 
Indlæg: 8
Tilmeldt: 7. jun 2020, 14:27

Re: På fad.......

Indlægaf Jacob-T » 11. jun 2020, 16:00

Fus skrev:Tak igen.

Jeg tænkte bare, at hvis Co2 kom ind midt i, så ville det også blive optaget hurtigere ved en større "overflade".


Hvis du har travlt (og ikke vil ud i at bruge for højt tryk):

1. Sæt tryk på (det der matcher det vol du gerne vil opnå)
2. Ryst fustage

gentag 1 & 2 indtil du ikke kan høre at der går gas ind i trin 1.
Hvis øllet er koldt når du starter vil det have ok karbonering efter en 4-6 runder, lad det stå natten over med tryk på og den er klar.
-Jacob

Sent from my Pixel 2 using Tapatalk
Jacob-T
 
Indlæg: 33
Tilmeldt: 10. mar 2019, 13:40

Re: På fad.......

Indlægaf Vestv » 11. jun 2020, 20:03

Svar på spm 4 Hvis du bruger tvangskarbonering med CO2

Kig i tabellen hos f.eks Lunds og find din karbonering

XX volumen / 0.509 = g c02/l

Karbonering til rummål 2.0 & 2.6
2.0 /0.509 = 3,92 g co2/l
2.6 /0.509 = 5,11 g co2/l
Vestv
 
Indlæg: 79
Tilmeldt: 28. sep 2019, 10:08
Geografisk sted: Ølstykke

Re: På fad.......

Indlægaf Ulriklk » 12. jun 2020, 18:09

Jeg har lavet denne.

Egentlig var den for at illustrere trykket i flaskerne ved pasteurisering (prøv at taste 80grader), men den virker fint som vol. beregner også
Vedhæftede filer
CO2 vol temp tryk.xls
Beregning af CO2 tryk ved forskellig temp
(27.5 KiB) Downloadet 53 gange
Ulriklk
 
Indlæg: 18
Tilmeldt: 2. jul 2017, 14:52
Geografisk sted: Kongens Lyngby


Tilbage til Generelt om brygning

Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen tilmeldte og 18 gæster

cron