Lav effektivitet - rammer ikke ønsket OG

Lav effektivitet - rammer ikke ønsket OG

Indlægaf vipr87 » 27. jun 2020, 22:04

Hej alle,

Jeg har efterhånden et par bryg på bagen, og synes egentlig jeg har en ok effektivitet, og når som oftest den målsætning jeg sætter mig for. Det sker dog - som i dag, at jeg rammer en lavere OG (end opskriften, i dette tilfælde foreskriver). Jeg ved ikke om jeg har været for utålmodig under udmæskningen, men anyways - jeg kan forstå at nogle tilsætter spraymalt/sukker under humlekogningen for at få en højere OG med det formål at ende ud på en lavere alkohol%.

Jeg har jo først målt min OG efter at urten er færdigkogt, fyldt på gærspand, og umiddelbart lige inden gæren blev tilsat. Hvornår i processen kan man højne det med sukker/spraymalt? Det er jo nedkølet. Kan man måle OG tidligere i processen?

Håber det giver mening - pft. :)
vipr87
 
Indlæg: 10
Tilmeldt: 6. mar 2019, 21:19

Re: Lav effektivitet - rammer ikke ønsket OG

Indlægaf mhn » 27. jun 2020, 22:35

Et refraktometer kan give dig sukkerindhold undervejs. Hvis du måler sidst i kogningen, har du et rimeligt bud på, hvor SG ender, mens det stadig er muligt at få spraymalten kogt med.
Mvh
Morten

Den ene af to. :-) http://mortenbryg.dk
mhn
 
Indlæg: 364
Tilmeldt: 22. feb 2017, 16:58

Re: Lav effektivitet - rammer ikke ønsket OG

Indlægaf Borg » 27. jun 2020, 22:56

OG måles normalt når kogningen er afsluttet.
Den er er udtryk for sukkerkoncentrationen i din urt. Derfor er den et produkt af sukkermængde og væskevolumen.

Jeg hører ofte hjemmebryggere fortælle, at de ikke har ramt OG. Men det er sjældent at det bliver fortalt, om den ønskede post boil volume er ramt. Uden den viden, kan man ikke udtale sig om OG er rigtig eller forkert.

Det første spørgsmål til dig er så, om du ramte den volumen der skulle være ved endt kogning.

Fra endt kogning og til gæringsspanden kan der være tab. Men det er stadig samme OG, uanset tabets størrelse. Men det er ikke volumen i gæringsspanden der er interessant.
Brugeravatar
Borg
 
Indlæg: 4606
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning


Tilbage til Generelt om brygning

Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen tilmeldte og 8 gæster

cron