Lav effektivitet - rammer ikke ønsket OG

Besvar
vipr87
Indlæg: 10
Tilmeldt: 6. mar 2019, 21:19

Lav effektivitet - rammer ikke ønsket OG

Indlæg af vipr87 »

Hej alle,

Jeg har efterhånden et par bryg på bagen, og synes egentlig jeg har en ok effektivitet, og når som oftest den målsætning jeg sætter mig for. Det sker dog - som i dag, at jeg rammer en lavere OG (end opskriften, i dette tilfælde foreskriver). Jeg ved ikke om jeg har været for utålmodig under udmæskningen, men anyways - jeg kan forstå at nogle tilsætter spraymalt/sukker under humlekogningen for at få en højere OG med det formål at ende ud på en lavere alkohol%.

Jeg har jo først målt min OG efter at urten er færdigkogt, fyldt på gærspand, og umiddelbart lige inden gæren blev tilsat. Hvornår i processen kan man højne det med sukker/spraymalt? Det er jo nedkølet. Kan man måle OG tidligere i processen?

Håber det giver mening - pft. :)
mhn
Indlæg: 439
Tilmeldt: 22. feb 2017, 16:58

Re: Lav effektivitet - rammer ikke ønsket OG

Indlæg af mhn »

Et refraktometer kan give dig sukkerindhold undervejs. Hvis du måler sidst i kogningen, har du et rimeligt bud på, hvor SG ender, mens det stadig er muligt at få spraymalten kogt med.
Mvh
Morten

Den ene af to. :-) http://mortenbryg.dk
Brugeravatar
Borg
Indlæg: 4741
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: Lav effektivitet - rammer ikke ønsket OG

Indlæg af Borg »

OG måles normalt når kogningen er afsluttet.
Den er er udtryk for sukkerkoncentrationen i din urt. Derfor er den et produkt af sukkermængde og væskevolumen.

Jeg hører ofte hjemmebryggere fortælle, at de ikke har ramt OG. Men det er sjældent at det bliver fortalt, om den ønskede post boil volume er ramt. Uden den viden, kan man ikke udtale sig om OG er rigtig eller forkert.

Det første spørgsmål til dig er så, om du ramte den volumen der skulle være ved endt kogning.

Fra endt kogning og til gæringsspanden kan der være tab. Men det er stadig samme OG, uanset tabets størrelse. Men det er ikke volumen i gæringsspanden der er interessant.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Besvar

Tilbage til "Generelt om brygning"