OG-FG formel?

OG-FG formel?

Indlægaf Martin Molich » 26. jun 2006, 21:42

Hej alle!

Jeg har prøvet at finde en formel for den endelige alkoholprocent i øllet. Wikipedia siger (OG-FG)/0,00738, mens en anden side siger (OG-FG)*0,130. De giver ikke helt det samme resultat, så hvad skal man egentlig regne med?

Desuden tænker jeg på om der findes en formel eller måske en tommelfingerregel på hvor meget alkohol der udvikles ved den sukker, man tilsætter lige inden flaskning? Selvom det er CO2'en man er interesseret i, udvikles der jo samtidig (næsten) lige så meget alkohol.
Martin Molich
 
Indlæg: 216
Tilmeldt: 15. jun 2006, 00:00
Geografisk sted: Brønshøj

Indlægaf admin » 27. jun 2006, 09:41

Jeg ved godt at jeg ikke svare direkte på dit spørgsmål, men hvorfor bruger du ikke et af de mange udmærked programmer der findes til at lave øl med ?
Heri kan du tillægge den karbonerings sukker ~ og vupti :-)

http://www.haandbryg.dk/cgi-bin/beercalc.cgi

http://www.ProMash.com

http://www.beersmith.com/

http://www.brew-monkey.com/links/softwarelinks.php

Jens
Senest rettet af admin 27. jun 2006, 16:29, rettet i alt 1 gang.
Brugeravatar
admin
Site Admin
 
Indlæg: 4720
Images: 447
Tilmeldt: 4. dec 2005, 16:25
Geografisk sted: 7080 Børkop

Indlægaf Morten » 27. jun 2006, 16:26

her er der et excell ark jeg har lavet !

http://www.all-grain.dk/alcohol_beregner.xls
MvH
Morten
http://www.all-grain.dk/
Siden er nede !!!
(9400)
Morten
 
Indlæg: 761
Tilmeldt: 17. jan 2006, 17:02
Geografisk sted: Nørresundby

Indlægaf Mr. P » 28. jun 2006, 09:25

Morten skrev:her er der et excell ark jeg har lavet !

http://www.all-grain.dk/alcohol_beregner.xls


- og her er et, jeg har lavet:
http://www.elgaard.talnet.dk/AlcCalc.xls
Det beregner både ABV og ABW og tager højde for ved hvilken temperatur, OG- og FG-målingerne er foretaget.

Regnearket kan desuden beregne sukkermængde ved karbonering, men det er jo en helt anden historie :-)

Kommentarer til regnearket modtages gerne.
mvh Poul
www.ohbl.dk
Mr. P
 
Indlæg: 723
Tilmeldt: 14. jun 2006, 12:38
Geografisk sted: Odense

Indlægaf Martin Molich » 28. jun 2006, 10:23

Tak for jeres svar - jeg var nu mest interesseret i at vide hvilken formel der egentlig er den rigtige - i regneark nummer et er det 7,21, mens Wikipedia på http://en.wikipedia.org/wiki/Gravity_%28beer%29 som sagt anfører 7,38 (korrigeret for decimaler).

Det skulle også være muligt at regne ud hvor meget alkohol karboneringssukkeret giver. 100 gram sukker bliver vist nok til 51 gram alkohol, der svarer til ~64 ml og 49 gram CO2.

Hvis man f.eks. tilsætter 250 gram sukker for at få en kraftig karbonering, bliver det til ca. 125 gram alkohol, der svarer til indholdet af 10 pilsnere. Så det er altså ikke helt småting :-)

Jeg prøver at lave et regneark der tager højde for karboneringssukkeret og inkluderer det i ABV-udregningen. Må jeg fortsætte dit, Mr. P?
Martin Molich
 
Indlæg: 216
Tilmeldt: 15. jun 2006, 00:00
Geografisk sted: Brønshøj

Indlægaf Mr. P » 28. jun 2006, 11:43

Martin Molich skrev:Jeg prøver at lave et regneark der tager højde for karboneringssukkeret og inkluderer det i ABV-udregningen. Må jeg fortsætte dit, Mr. P?

Ja, det må du gerne.
mvh Poul
www.ohbl.dk
Mr. P
 
Indlæg: 723
Tilmeldt: 14. jun 2006, 12:38
Geografisk sted: Odense


Tilbage til Generelt om brygning

Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Google [Bot] og 6 gæster