Temperatur

Temperatur

Indlægaf ebb010 » 15. sep 2006, 16:47

I følge diverse opskrifter skal undergæret øl gære ved 10 - 15 grader. Det undrer mig hvordan hjemmebryggere kan holde en så lav temperatur. Jeg har derfor disse spørgsmål:

Under hvilke forhold laver i gæring så temperaturen er på det anbefalede?
Hvilke konsekvenser har det for det færdige produkt, hvis gæringstemperaturen er på fx. 17 – 20 grader?
Henrik Friis
ebb010
 
Indlæg: 1
Tilmeldt: 15. sep 2006, 16:44

Indlægaf Malmberg » 15. sep 2006, 16:59

Enten gærer vi om vinteren, hvor der er massere af kulde at arbejde med, eller også har vi en fryser der er tilkoblet et termostat så den kan holde lige præcis den temp vi vil have...

Når man gærer ved højere temperature som fx 20 grader eller højere, så får man en del estere (frugt/blomster smage) som er ønsket i overgæret øl, men ikke i undergæret øl.

MVH
Kasper Malmberg
Malmberg
 
Indlæg: 342
Tilmeldt: 6. dec 2005, 12:52
Geografisk sted: Gudumholm

Indlægaf admin » 15. sep 2006, 17:30

Jeg har et gammelt køleskab, hvori jeg har skruget lidt i føleren i selv køleskabet så det kan køle imellem 0° og 20°C. I køleskabet kan der lige "a ku rat" være en 60 liters gærings tank.
Jeg har næsten lige lavet en bock ting (med bock gær) gæret ved 20°C lavet på ren pilsner malt, den smager i retning af en hvede øl, så jo.. det har meget at sige.
De sidste 60 liter er i køleskabet og smager som det skal gæret ved 12°C

Jens
Brugeravatar
admin
Site Admin
 
Indlæg: 4720
Images: 447
Tilmeldt: 4. dec 2005, 16:25
Geografisk sted: 7080 Børkop

Indlægaf morten Andersen » 19. sep 2006, 21:20

hvordan ha du skruet lidt i føleren...er det noget menig mand kan gøre?
morten Andersen
 
Indlæg: 26
Tilmeldt: 7. dec 2005, 09:20
Geografisk sted: Gredstedbro

Indlægaf chevydk » 20. sep 2006, 17:54

Det er "bare" at trimme lidt på termostaten.
Den styres af trykket i køleanlægget, og aktiverer derved start af kompressoren.
Nogle kan man også justere hysteresen på, hvilket er følsomheden i forhold til hvornår den skal starte/slukke. Altså hvor små udsving i tryk/temperatur termostaten skal reagere på.
Prøv evt. at google lidt på det, for jeg har på en eller anden dansk hånbryg side set en form for en vejledning engang.
Har desværre ikke lige tid til selv at finde det da jeg lige har fået en lille datter.
Mvh.

Søren Ladegaard

"A woman drove me to drink and I didn't even have the decency to thank her"
W. C. Fields
chevydk
 
Indlæg: 914
Images: 15
Tilmeldt: 5. dec 2005, 12:26
Geografisk sted: 7080, Børkop

Indlægaf Jimmi » 20. sep 2006, 18:40

Jamen Hjerterlig tillykke med barnet :D.... og ja de kære børn kan tit bestemme hvornår der skal brygges og hvor meget tid der skal bruges på det

Jimmi
Øv ingen bryg igang :(
Jimmi
 
Indlæg: 227
Tilmeldt: 22. mar 2006, 22:04
Geografisk sted: Randers

Indlægaf admin » 20. sep 2006, 18:44

Det var derfor vi skulle brygge 3 bryg sidst gang :-)
Tilykke Søren - gamle jas
Måske der snart kommer billigt brygudstyr til salg :-)

Jens
Brugeravatar
admin
Site Admin
 
Indlæg: 4720
Images: 447
Tilmeldt: 4. dec 2005, 16:25
Geografisk sted: 7080 Børkop

Indlægaf chevydk » 22. sep 2006, 14:16

Tak for det, alle sammen.
Med hensyn til brygudstyr, tror jeg ikke I skal sætte næsen op efter at se mit under "Køb / Salg / Bytte" ;-))
Mvh.

Søren Ladegaard

"A woman drove me to drink and I didn't even have the decency to thank her"
W. C. Fields
chevydk
 
Indlæg: 914
Images: 15
Tilmeldt: 5. dec 2005, 12:26
Geografisk sted: 7080, Børkop


Tilbage til Generelt om brygning

Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen tilmeldte og 7 gæster