Krystalklart håndbryg

Krystalklart håndbryg

Indlægaf Michael K » 21. sep 2006, 21:22

Hej forum.

Jeg sidder lige og nyder en håndbrygget IPA som en flink mand gav mig i dag.
Den er stort set krystalklar og det synes jeg er imponerende.

Jeg ved at den er tvangskarboneret, men giver det generelt mere klart øl?
Mvh.

Michael K
Michael K
 
Indlæg: 198
Tilmeldt: 14. feb 2006, 09:09
Geografisk sted: Ringe

Indlægaf admin » 22. sep 2006, 06:04

Næ. Hvis du flasker dit øl, når dit øl i gæringstanken er helt klart, opnår du samme resultat.
Her er det godt med et gammelt køleskab, hvor du kan sætte hele gæringstanken ind i 14 dage eller mere ved 2 - 4°C.

Jens
Brugeravatar
admin
Site Admin
 
Indlæg: 4720
Images: 447
Tilmeldt: 4. dec 2005, 16:25
Geografisk sted: 7080 Børkop

Indlægaf chevydk » 22. sep 2006, 10:21

Chancen for at få lidt haze (tåge) fra efter karboneringen, med under opskænkningen, er jo selvfølgelig tilstede ved sukker karboneret øl.
Som udgangspunkt vil jeg dog holde med admin i det han skriver.
Jeg har fået "mange" øl hos f.eks. admin som har været helt klare sukker karbonerede øl.
Senest rettet af chevydk 22. sep 2006, 23:48, rettet i alt 1 gang.
Mvh.

Søren Ladegaard

"A woman drove me to drink and I didn't even have the decency to thank her"
W. C. Fields
chevydk
 
Indlæg: 914
Images: 15
Tilmeldt: 5. dec 2005, 12:26
Geografisk sted: 7080, Børkop

Indlægaf Jakob Jung » 22. sep 2006, 11:10

Ja nu kommer jeg lige med et tillægsspørgsmål.
Hvad menes der med "tvangskarbonering"
Venlig Brygger Hilsen
Jakob Jung Morre Nørgaard
www.GodtBryg.dk
Jakob Jung
 
Indlæg: 12
Tilmeldt: 21. sep 2006, 19:18
Geografisk sted: 7600 Struer

Indlægaf chevydk » 22. sep 2006, 11:37

Tvangskarbonering er når man hælder det færdig gærede øl på tanke eksempelvis direkte på fustager, hvorefter man sætter kulsyre tryk på.
Øllet begynder nu at optage kulsyren, og efter et stykke tid har man færdig karboneret øl, helt uden at vente på at gæren skal omdanne noget sukker til kulsyre (og alkohol).

Trykket man tvangskarbonerer med er med bestemmende til hvor hurtig det går inden den ønskede mængde kulsyre er opnået.
Temperaturen på væsken har ligeledes stor indflydelse på hvor hurtigt væsken (øllet) optager kulsyren.
Den sidste faktor er størrelsen på den overflade af væske som man påvirker med kulsyre trykket.
Med det vil jeg sige at hvis man ryster fustagen meget efter man har afkølet det og sat det korrekte tryk på, så kan man faktisk have 19L (hvis man bruger Cornelius fustager) drikkeklart øl på 30 min.
Mvh.

Søren Ladegaard

"A woman drove me to drink and I didn't even have the decency to thank her"
W. C. Fields
chevydk
 
Indlæg: 914
Images: 15
Tilmeldt: 5. dec 2005, 12:26
Geografisk sted: 7080, Børkop

Indlægaf Jakob Jung » 22. sep 2006, 13:38

Hej Søren

Nu bruger vi kun flasker til opbevaring. (pt.)
Men hvis vi nu ville bruge et fad af en slags........
...Når øllet er færdig gæret vil vi jo normalvis tilsætte sukker og derefter flaske øllet....
Ved tvangskarbonering putter man øllet på fadet og tilsætter INGEN sukker... men sætter kulsyre til under tryk ?!!
Det lyder noget smart hvis jeg ellers har forstået det rigtigt. ;-)
Venlig Brygger Hilsen
Jakob Jung Morre Nørgaard
www.GodtBryg.dk
Jakob Jung
 
Indlæg: 12
Tilmeldt: 21. sep 2006, 19:18
Geografisk sted: 7600 Struer

Indlægaf chevydk » 22. sep 2006, 14:11

Du har forstået principet om tvangskarbonering.
Ja, vi kan godt kalde det smart, men det er først og fremmest hurtigere og nemmere. Man skal jo dog huske at øllet stadig har brug for måneders lagring for at modnes, og derved udvikle det fulde smags potentiale.
I den forbindelse modnes øl også bedre/hurtigere når det står på fade. Jo større mængde øl i en beholder, jo hurtigere modnes det.
Det er endnu en smart ting ved at bruge fustager elle tanke.
Mvh.

Søren Ladegaard

"A woman drove me to drink and I didn't even have the decency to thank her"
W. C. Fields
chevydk
 
Indlæg: 914
Images: 15
Tilmeldt: 5. dec 2005, 12:26
Geografisk sted: 7080, Børkop

Indlægaf admin » 22. sep 2006, 14:11

Ja det er simpelt, 1,5 til 3,0 bar, ryste, ryste, og så kan du drikke øl :-)

Jens
Brugeravatar
admin
Site Admin
 
Indlæg: 4720
Images: 447
Tilmeldt: 4. dec 2005, 16:25
Geografisk sted: 7080 Børkop

Indlægaf Michael K » 22. sep 2006, 15:07

Der kan så blive et problem hvis man ønsker at tage en flaske øl med...
Det er nemmere hvis man flaskekarbonerer.
Mvh.

Michael K
Michael K
 
Indlæg: 198
Tilmeldt: 14. feb 2006, 09:09
Geografisk sted: Ringe

Indlægaf chevydk » 22. sep 2006, 23:50

Fuldstændig enig.
Det er umiddelbart mit eneste problem ved at have alt mit øl på fustager.
Jeg påtænker dog at prøve med en Beergun til opfyldning af flasker.
Mvh.

Søren Ladegaard

"A woman drove me to drink and I didn't even have the decency to thank her"
W. C. Fields
chevydk
 
Indlæg: 914
Images: 15
Tilmeldt: 5. dec 2005, 12:26
Geografisk sted: 7080, Børkop

Indlægaf Jakob Jung » 25. sep 2006, 20:58

Hej Alle

Tak for at I er med til at udvide min horisont ;-)
Tvangskarboneringen gøres så snart det kommer på fade og modnes efterhånden...... nøjagtig som på flaske ?!
Venlig Brygger Hilsen
Jakob Jung Morre Nørgaard
www.GodtBryg.dk
Jakob Jung
 
Indlæg: 12
Tilmeldt: 21. sep 2006, 19:18
Geografisk sted: 7600 Struer

Indlægaf chevydk » 25. sep 2006, 21:45

Lige akurat.
Mvh.

Søren Ladegaard

"A woman drove me to drink and I didn't even have the decency to thank her"
W. C. Fields
chevydk
 
Indlæg: 914
Images: 15
Tilmeldt: 5. dec 2005, 12:26
Geografisk sted: 7080, Børkop

Holdbarhed?

Indlægaf Michael K » 25. sep 2006, 22:13

Hvordan er det med holdbarheden på øllet i en fustage?

Er det sidste lige så godt som det første, og hvor længe kan en åben fustage holde sig?

Har man så et manometer monteret på hver for at kontrolere trykket, eller tager man sig en checkrunde en gang om ugen for at vedligeholde det?
Mvh.

Michael K
Michael K
 
Indlæg: 198
Tilmeldt: 14. feb 2006, 09:09
Geografisk sted: Ringe

Indlægaf chevydk » 26. sep 2006, 13:07

Holdbarheden i fustager skulle være bedre end i flaske, da de er helt lystætte.

En åben fustage kan holde sig lige så længe som en uåbnet.
Man bruger jo CO2 til at presse øllet ud med, så der kommer ingen luft til.

Jeg har et manometer til alle mine fustager. Manometeret har påmonteret en ventil hvormed jeg kan lufte ud i tilfælde af for meget tryk.

Hvis fustagerne er tætte og iorden er det ikke nødvendigt at kontrollere når først karboneringstrykket er nået. Jeg tjeker det dog engang imellem for efterhånden som jeg har skænket af faden falder trykket jo lidt. (jeg har ikke tryk på hele tiden).
Mvh.

Søren Ladegaard

"A woman drove me to drink and I didn't even have the decency to thank her"
W. C. Fields
chevydk
 
Indlæg: 914
Images: 15
Tilmeldt: 5. dec 2005, 12:26
Geografisk sted: 7080, Børkop


Tilbage til Generelt om brygning

Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen tilmeldte og 5 gæster