Krystalklart håndbryg
Krystalklart håndbryg
Hej forum.
Jeg sidder lige og nyder en håndbrygget IPA som en flink mand gav mig i dag.
Den er stort set krystalklar og det synes jeg er imponerende.
Jeg ved at den er tvangskarboneret, men giver det generelt mere klart øl?
Jeg sidder lige og nyder en håndbrygget IPA som en flink mand gav mig i dag.
Den er stort set krystalklar og det synes jeg er imponerende.
Jeg ved at den er tvangskarboneret, men giver det generelt mere klart øl?
Mvh.
Michael K
Michael K
Chancen for at få lidt haze (tåge) fra efter karboneringen, med under opskænkningen, er jo selvfølgelig tilstede ved sukker karboneret øl.
Som udgangspunkt vil jeg dog holde med admin i det han skriver.
Jeg har fået "mange" øl hos f.eks. admin som har været helt klare sukker karbonerede øl.
Som udgangspunkt vil jeg dog holde med admin i det han skriver.
Jeg har fået "mange" øl hos f.eks. admin som har været helt klare sukker karbonerede øl.
Senest rettet af chevydk 23. sep 2006, 00:48, rettet i alt 1 gang.
Mvh.
Søren Ladegaard
"A woman drove me to drink and I didn't even have the decency to thank her"
W. C. Fields
Søren Ladegaard
"A woman drove me to drink and I didn't even have the decency to thank her"
W. C. Fields
-
- Indlæg: 12
- Tilmeldt: 21. sep 2006, 20:18
- Geografisk sted: 7600 Struer
- Kontakt:
Tvangskarbonering er når man hælder det færdig gærede øl på tanke eksempelvis direkte på fustager, hvorefter man sætter kulsyre tryk på.
Øllet begynder nu at optage kulsyren, og efter et stykke tid har man færdig karboneret øl, helt uden at vente på at gæren skal omdanne noget sukker til kulsyre (og alkohol).
Trykket man tvangskarbonerer med er med bestemmende til hvor hurtig det går inden den ønskede mængde kulsyre er opnået.
Temperaturen på væsken har ligeledes stor indflydelse på hvor hurtigt væsken (øllet) optager kulsyren.
Den sidste faktor er størrelsen på den overflade af væske som man påvirker med kulsyre trykket.
Med det vil jeg sige at hvis man ryster fustagen meget efter man har afkølet det og sat det korrekte tryk på, så kan man faktisk have 19L (hvis man bruger Cornelius fustager) drikkeklart øl på 30 min.
Øllet begynder nu at optage kulsyren, og efter et stykke tid har man færdig karboneret øl, helt uden at vente på at gæren skal omdanne noget sukker til kulsyre (og alkohol).
Trykket man tvangskarbonerer med er med bestemmende til hvor hurtig det går inden den ønskede mængde kulsyre er opnået.
Temperaturen på væsken har ligeledes stor indflydelse på hvor hurtigt væsken (øllet) optager kulsyren.
Den sidste faktor er størrelsen på den overflade af væske som man påvirker med kulsyre trykket.
Med det vil jeg sige at hvis man ryster fustagen meget efter man har afkølet det og sat det korrekte tryk på, så kan man faktisk have 19L (hvis man bruger Cornelius fustager) drikkeklart øl på 30 min.
Mvh.
Søren Ladegaard
"A woman drove me to drink and I didn't even have the decency to thank her"
W. C. Fields
Søren Ladegaard
"A woman drove me to drink and I didn't even have the decency to thank her"
W. C. Fields
-
- Indlæg: 12
- Tilmeldt: 21. sep 2006, 20:18
- Geografisk sted: 7600 Struer
- Kontakt:
Hej Søren
Nu bruger vi kun flasker til opbevaring. (pt.)
Men hvis vi nu ville bruge et fad af en slags........
...Når øllet er færdig gæret vil vi jo normalvis tilsætte sukker og derefter flaske øllet....
Ved tvangskarbonering putter man øllet på fadet og tilsætter INGEN sukker... men sætter kulsyre til under tryk ?!!
Det lyder noget smart hvis jeg ellers har forstået det rigtigt. ;-)
Nu bruger vi kun flasker til opbevaring. (pt.)
Men hvis vi nu ville bruge et fad af en slags........
...Når øllet er færdig gæret vil vi jo normalvis tilsætte sukker og derefter flaske øllet....
Ved tvangskarbonering putter man øllet på fadet og tilsætter INGEN sukker... men sætter kulsyre til under tryk ?!!
Det lyder noget smart hvis jeg ellers har forstået det rigtigt. ;-)
Du har forstået principet om tvangskarbonering.
Ja, vi kan godt kalde det smart, men det er først og fremmest hurtigere og nemmere. Man skal jo dog huske at øllet stadig har brug for måneders lagring for at modnes, og derved udvikle det fulde smags potentiale.
I den forbindelse modnes øl også bedre/hurtigere når det står på fade. Jo større mængde øl i en beholder, jo hurtigere modnes det.
Det er endnu en smart ting ved at bruge fustager elle tanke.
Ja, vi kan godt kalde det smart, men det er først og fremmest hurtigere og nemmere. Man skal jo dog huske at øllet stadig har brug for måneders lagring for at modnes, og derved udvikle det fulde smags potentiale.
I den forbindelse modnes øl også bedre/hurtigere når det står på fade. Jo større mængde øl i en beholder, jo hurtigere modnes det.
Det er endnu en smart ting ved at bruge fustager elle tanke.
Mvh.
Søren Ladegaard
"A woman drove me to drink and I didn't even have the decency to thank her"
W. C. Fields
Søren Ladegaard
"A woman drove me to drink and I didn't even have the decency to thank her"
W. C. Fields
-
- Indlæg: 12
- Tilmeldt: 21. sep 2006, 20:18
- Geografisk sted: 7600 Struer
- Kontakt:
Holdbarhed?
Hvordan er det med holdbarheden på øllet i en fustage?
Er det sidste lige så godt som det første, og hvor længe kan en åben fustage holde sig?
Har man så et manometer monteret på hver for at kontrolere trykket, eller tager man sig en checkrunde en gang om ugen for at vedligeholde det?
Er det sidste lige så godt som det første, og hvor længe kan en åben fustage holde sig?
Har man så et manometer monteret på hver for at kontrolere trykket, eller tager man sig en checkrunde en gang om ugen for at vedligeholde det?
Mvh.
Michael K
Michael K
Holdbarheden i fustager skulle være bedre end i flaske, da de er helt lystætte.
En åben fustage kan holde sig lige så længe som en uåbnet.
Man bruger jo CO2 til at presse øllet ud med, så der kommer ingen luft til.
Jeg har et manometer til alle mine fustager. Manometeret har påmonteret en ventil hvormed jeg kan lufte ud i tilfælde af for meget tryk.
Hvis fustagerne er tætte og iorden er det ikke nødvendigt at kontrollere når først karboneringstrykket er nået. Jeg tjeker det dog engang imellem for efterhånden som jeg har skænket af faden falder trykket jo lidt. (jeg har ikke tryk på hele tiden).
En åben fustage kan holde sig lige så længe som en uåbnet.
Man bruger jo CO2 til at presse øllet ud med, så der kommer ingen luft til.
Jeg har et manometer til alle mine fustager. Manometeret har påmonteret en ventil hvormed jeg kan lufte ud i tilfælde af for meget tryk.
Hvis fustagerne er tætte og iorden er det ikke nødvendigt at kontrollere når først karboneringstrykket er nået. Jeg tjeker det dog engang imellem for efterhånden som jeg har skænket af faden falder trykket jo lidt. (jeg har ikke tryk på hele tiden).
Mvh.
Søren Ladegaard
"A woman drove me to drink and I didn't even have the decency to thank her"
W. C. Fields
Søren Ladegaard
"A woman drove me to drink and I didn't even have the decency to thank her"
W. C. Fields