Side 1 af 1

En lille historie om mishandling af gærpakker

: 9. apr 2011, 14:54
af Lars Christensen
Hej.

Jeg vil lige dele en lille positiv historie fra brygningens univers. Historien indeholder elementer af mishandling af gær, hvis du er sårbar - læs ej videre.

Jeg havde for et par år siden indkøbt forskellige Wyeast Smack packs med gær. Disse blev til fruens fortrydelse gemt i kølskabet gennem længere tid, men da jeg ikke lige fik brygget øl med lige disse gær, blev det til sidst nok for hende ;).
Så jeg tænkte, at de alligevel nok var for gamle, og lagde dem ud i mit skur, så de kunne ryge ud ved lejlighed. Da jeg så alligevel en månedstid efter fik to køleskabe af Steen (Lunabryg) røg gærpakkerne ud i et af disse i vores skur.

Et par måneder senere fik jeg lavet en kegarator, og gæren blev flyttet ind en dennes fryserum, som havde fået afmonteret sin låge. Også her blev gæren så ikke benyttet, men jeg tænkte - lad os nu se. Da jeg så for to uger siden havde tømt mine fade og ville gøre kegaratoren ren for at sætte nye fade ind, var den lille pose med gærpakkerne frosset helt til og næsten støbt i is. Nu måtte den da være helt død?

Da jeg ikke sådan lige gir mig, skulle de da prøves af, så efter en langsom optøning, først i køleskab og derefter stuetemp smackede jeg en Belgian Ardens. Umiddelbart skete der ikke det store, men nu efter 4 dage er gærenpakken helt hård og klar til at gøre sit virke. Ufatteligt at den ikke er gået død på denne måde.

Jeg smackede i forgårs en Trappist, og også denne er nu på vej. Så at de smackpacks er så sårbare, tror jeg ikke længere så meget på. I hvert fald ikke når det er de belgiske gærstammer. Det bliver spændende om jeg kan få liv i de to lagergær, som også lå i den lille gamle pose med gær.

Jeg laver nu et par startere med hver af disse gær, så der er nok celler i live til at brygge.

Denne historie synes jeg viser, at disse gærpakker kan overleve ganske hårde vilkår. Og da gæren hele tiden har befundet sig i et helt lukket miljø, er jeg heller ikke betænkelig ved at benytte den til at brygge med. Så i løbet af den næste uges tid skal der nok laves et par belgiere her på Fanø.

Re: En lille historie om mishandling af gærpakker

: 9. apr 2011, 17:21
af Christiansj
Det er jo en gyser uden lige! Tror der er en del sukker og andet godt i de der Smack packs så de kan klare frysning. Tror ikke en whitelabs ville kunne klare det samme... men hvem ved?

God weekend

Christian

Re: En lille historie om mishandling af gærpakker

: 18. apr 2011, 08:25
af Christian Ernstsen
Hej Lars,

hvordan gik det med dine smack packs, lykkedes det at brygge på dem?

Din afslutning på historien svarer jo til at lave den obligatoriske cliff-hanger på en season final, og så ikke følge op med endnu en sæson af serien! :-)

Re: En lille historie om mishandling af gærpakker

: 18. apr 2011, 19:39
af Lars Christensen
Hej.

Jeg skal nok følge op på det.
Lige nu gærer 55 liter Belgian Pale, som er brygget med den ene smack pack, en Ardennes.

Jeg lavede en starter på hver, og alt ser ud til at være perfekt. Det lugter dejligt ud fra gærlåsen, så det er nok altsammen i orden.

Den anden starter, en Trappist, er klar og står på køl indtil jeg brygger næste gang, som nok bliver nu i påskedagene.