Hvidtøl?
-
- Indlæg: 216
- Tilmeldt: 15. jun 2006, 00:00
- Geografisk sted: Brønshøj
Hvidtøl?
Hej alle!
Jeg har en kammerat som er helt vild med hvidtøl. Er der nogen der kender en opskrift?
Jeg tror at den største udfordring er at lave øllet sødt, samtidig med at det skal flaskegæres. Måske kunne man bruge store mængder laktose, men så kunne der måske være folk der fik ondt i maven... Kunstige sødemidler dur ikke, idet jeg synes de smager for kunstigt.
(og skal det egentlig over- eller undergæres?)
Jeg har en kammerat som er helt vild med hvidtøl. Er der nogen der kender en opskrift?
Jeg tror at den største udfordring er at lave øllet sødt, samtidig med at det skal flaskegæres. Måske kunne man bruge store mængder laktose, men så kunne der måske være folk der fik ondt i maven... Kunstige sødemidler dur ikke, idet jeg synes de smager for kunstigt.
(og skal det egentlig over- eller undergæres?)
Hej
Der findes ikke nogen let løsning på sødmeproblemet, men du kan læse tråden http://www.haandbrygforum.dk/viewtopic.php?t=99 og måske blive en smule klogere.
Der findes ikke nogen let løsning på sødmeproblemet, men du kan læse tråden http://www.haandbrygforum.dk/viewtopic.php?t=99 og måske blive en smule klogere.
-
- Indlæg: 216
- Tilmeldt: 15. jun 2006, 00:00
- Geografisk sted: Brønshøj
-
- Indlæg: 216
- Tilmeldt: 15. jun 2006, 00:00
- Geografisk sted: Brønshøj
Tjoo det kunne man vel godt, jeg ved dog ikke helt hvordan at en beholder der er under tryk har det med at bliver opvarmet.Martin Molich skrev:Så kunne man evt. lade den flaskegære først og derefter pasteurisere, og tilsætte sukker til sidst?
Når du har varmet flaskerne op, skal du køle øllet ned igen, helst til en 0-4 grader. Ved den lave temperatur vil væsken nemlig indeholde mere CO2 end varm væske vil.
Jeg ville nok også lave et lille forsøg med en enkelt flaske først, det vil være surt at opdage ens pasteurisering ikke har været effektiv nok og derefter have hvidtølsgranater. Jeg ved ikke hvad hvilke mængder sukker du vil tilsætte, men en efter mine sødme forsøg vil mit bud være omkring 12 g sukker i en 33 cl flaske, det giver et CO2 volumen på 10!!!!
Jeg ved ikke om pasteuriseret øl er kedeligt, jeg ved ikke om nutidens hvidtølsproducenter filtrere deres øl eller om de pasteurisere det. noget gør de i hvertfald, fordi det sukker der er i hvidtøl er forgærbart, som tidligere vist her i forummet.
Senest rettet af JensGam 20. nov 2006, 23:54, rettet i alt 1 gang.
-
- Indlæg: 216
- Tilmeldt: 15. jun 2006, 00:00
- Geografisk sted: Brønshøj
Det er tilsyneladende ikke alle, der pasteuriserer deres hvidtøl:
Kilde: http://www.p-lindstroem.dk/fjerritslev/ ... e1bry.html250 liter duftende, mørkt, overgæret øl, som ikke pasteuriseres, og som derfor beholder sin fine smag, er hele bryggeriers månedsproduktion.
mvh Poul
www.ohbl.dk
www.ohbl.dk
For jer hvidtølsbryggere findes der nogle interessante diskutioner på Brygforum fra november 2003:
http://lists.haandbryg.dk/pipermail/bry ... hread.html
Se efter disse tråde:
[Brygforum] Der brygges Mørkt Hvidtøl på søndag d. 9/11 i Brønderslev kl. 8
[Brygforum] Re: SV: hvidtøl
[Brygforum] Saccharomyces Iudwiggii
[Brygforum] hvidtølsgær
[Brygforum] hvidtoel-gaer fortsat
[Brygforum] Saccharomycodes ludwigii - hvidtøl?
Tilsyneladende findes der nogle gærstammer, der ikke kan fermentere maltose, og derfor stopper gæringen ved en lav alc.% og med en stor restsødme, uden at man behøver slå gæren ihjel.
http://lists.haandbryg.dk/pipermail/bry ... hread.html
Se efter disse tråde:
[Brygforum] Der brygges Mørkt Hvidtøl på søndag d. 9/11 i Brønderslev kl. 8
[Brygforum] Re: SV: hvidtøl
[Brygforum] Saccharomyces Iudwiggii
[Brygforum] hvidtølsgær
[Brygforum] hvidtoel-gaer fortsat
[Brygforum] Saccharomycodes ludwigii - hvidtøl?
Tilsyneladende findes der nogle gærstammer, der ikke kan fermentere maltose, og derfor stopper gæringen ved en lav alc.% og med en stor restsødme, uden at man behøver slå gæren ihjel.
mvh Poul
www.ohbl.dk
www.ohbl.dk
-
- Indlæg: 216
- Tilmeldt: 15. jun 2006, 00:00
- Geografisk sted: Brønshøj
Der nævnes også en "Hvidtølsgær fra Brønderslev" som IKKE er Saccharomyces Ludwiggii. Det er en gær, de har fået fra en ældre hvidtølsbrygger i Brønderslev.Martin Molich skrev:Min hvidtøls-elskende kammerat er pudsigt nok også biokemiker. Jeg spørger ham om han ikke kunne finde noget Saccharomyces Ludwiggii et eller andet sted på hans institut...
mvh Poul
www.ohbl.dk
www.ohbl.dk