Nemlig Borg - jeg tror også det er den gode malt fra Vordingborg der giver det sidste, og så knækker teorien i brygprogrammet. (selvom jeg har lavet en DMG pilsner i BeerCalc)
Jeg syntes de Viking data blade er noget mere "pessimistiske" end de gamle DMG data - bla max protein og max vand.
Nu er det kæmpe store anlæg jo computerstyret dernede hele vejen igennem - og den malt der kommer ud er jo præcis den samme kvalitet som for 8 år siden. (selvfølgelig høst afhængigt)
Så er malten tørret bedre og er der en del mindre protein i - så er der jo mere stivelse til min dejlige øl ☺
Nu må du ikke skyd mit setup ned - jeg er jo sikker på at netop mit setup kommer meget tæt på det teoretisk mulige ☺
En dag tror jeg - at jeg vil brygge en øl hvor jeg vil optimere efficiency, bare for at se hvor jeg ender... måske en Harboe classic.
Efficiency > 100% ??
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Efficiency > 100% ??
Det gør jeg så nu ☺
94% DMG Pilsner og 6% DMG lys karamel.
Humlegryden er nu målt op på mm, og indhold per cm beregnet.
BG målt med 2 instrumenter og 0-justeret = 9,2 og 9,4 °B = 1.0372 som rundes ned til 1037
Jeg har så fået 27,8L med 9,3% sukker = 2,585 kg sukker ud af 3400g malt = 76% sukker af malten vægt.
Men men men ....
Der går lidt urt fra til humlesokkerne, samt det faktum at vand udvider sig 4% ved 100 °C og når en varm sample tages - så fordamper der en hel del ☺
Kold urt er således blevet til 22L og 10% sukker (det er en UK golden Ale - så der skal ikke være mere sukker) hvilket helt præcis giver 2160g sukker.
Altså en mæske eff på 88% - kan max strække den til 90% hvis vi tager de 2% urt i sokkerne med.
Det der har snyd mig, er at jeg faktisk koger hele 6L af under kogning - og det er det der gør at jeg stortset altid rammer OG i spanden, der er bare 2L mindre end jeg troede.
Det er dog et faktum, at jeg på 2 af de sidste bryg - har måtte flaske karbonere 2x9 små flasker for det kunne altså ikke være i fustagen ☺
Jeg har heller aldrig bekymret mig om % her og der - bare jeg rammer det ønskede OG. Gærkagen kan jo have forskellig størrelse og den er bare røjet ud.
Målet er nået - jeg brygger 22L i opskriften - for at jeg kan fylde en fustage - og det gør jeg så også. Men lidt sjusk på sjattene fra omstik har altså snydt mig.
Tror dog stadig på, at Viking malten vinder et par point eller 3.
94% DMG Pilsner og 6% DMG lys karamel.
Humlegryden er nu målt op på mm, og indhold per cm beregnet.
BG målt med 2 instrumenter og 0-justeret = 9,2 og 9,4 °B = 1.0372 som rundes ned til 1037
Jeg har så fået 27,8L med 9,3% sukker = 2,585 kg sukker ud af 3400g malt = 76% sukker af malten vægt.
Men men men ....
Der går lidt urt fra til humlesokkerne, samt det faktum at vand udvider sig 4% ved 100 °C og når en varm sample tages - så fordamper der en hel del ☺
Kold urt er således blevet til 22L og 10% sukker (det er en UK golden Ale - så der skal ikke være mere sukker) hvilket helt præcis giver 2160g sukker.
Altså en mæske eff på 88% - kan max strække den til 90% hvis vi tager de 2% urt i sokkerne med.
Det der har snyd mig, er at jeg faktisk koger hele 6L af under kogning - og det er det der gør at jeg stortset altid rammer OG i spanden, der er bare 2L mindre end jeg troede.
Det er dog et faktum, at jeg på 2 af de sidste bryg - har måtte flaske karbonere 2x9 små flasker for det kunne altså ikke være i fustagen ☺
Jeg har heller aldrig bekymret mig om % her og der - bare jeg rammer det ønskede OG. Gærkagen kan jo have forskellig størrelse og den er bare røjet ud.
Målet er nået - jeg brygger 22L i opskriften - for at jeg kan fylde en fustage - og det gør jeg så også. Men lidt sjusk på sjattene fra omstik har altså snydt mig.
Tror dog stadig på, at Viking malten vinder et par point eller 3.