Mangrove Jack's tørgær??

Re: Mangrove Jack's tørgær??

Indlægaf Truntebryg » 23. feb 2016, 19:45

Mangrove Jack's Newcastle Dark Ale er opgivet til medium nedgæring - så det er ikke bedste valg hvis du vil langt ned i restsukker ;-)

Jeg har lavet nogle fantastiske øl på denne gær - og nedgæringen lå på ca. 72%
Truntebryg
 
Indlæg: 5319
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: Mangrove Jack's tørgær??

Indlægaf Broder Jacob » 24. feb 2016, 07:59

Havde jeg kunnet opnå 72% nedgæring var der ingen is på koen.
Jeg har ca. 59% det er sgu ikke til at regne med. Den var endda ret godt pitchet med to breve på 1067.
Øl= en masse i en energisk fart
Omregnet
En masse øl i en fart= energi
Brugeravatar
Broder Jacob
 
Indlæg: 485
Tilmeldt: 4. okt 2013, 18:33
Geografisk sted: Holbækvej 173, 4440 Mørkøv

Re: Mangrove Jack's tørgær??

Indlægaf Jon » 24. feb 2016, 08:31

Hej Broder Jacob

Hvordan så din opskrift ud mhp karamelmalte ? Og hvad var din mæske temperatur og tid?


Sent from my iPhone using Tapatalk
--------------------------
Mvh/Jon
8600 Silkeborg
Jon
 
Indlæg: 300
Tilmeldt: 28. maj 2008, 22:20
Geografisk sted: 8600 Silkeborg

Re: Mangrove Jack's tørgær??

Indlægaf Broder Jacob » 24. feb 2016, 16:25

Jeg har fuld styr på mæsketid, temperatur, maltprofil mv.
Det var et på alle måde perfekt bryg i alle henseender, indtil gæringen, der startede som lyn og torden og så døde helt hen.

Nå, anyways, der må skarpere våben til.
Øl= en masse i en energisk fart
Omregnet
En masse øl i en fart= energi
Brugeravatar
Broder Jacob
 
Indlæg: 485
Tilmeldt: 4. okt 2013, 18:33
Geografisk sted: Holbækvej 173, 4440 Mørkøv

Re: Mangrove Jack's tørgær??

Indlægaf Jon » 24. feb 2016, 17:17

Årsagen til spørgsmålet var blot at blive lidt klogere på gæren. Jeg kan se ud fra mine egne resultater at forgæringsgraden svinger meget. Har dog kun forsøgt to gange.


Sent from my iPhone using Tapatalk
--------------------------
Mvh/Jon
8600 Silkeborg
Jon
 
Indlæg: 300
Tilmeldt: 28. maj 2008, 22:20
Geografisk sted: 8600 Silkeborg

Re: Mangrove Jack's tørgær??

Indlægaf Truntebryg » 24. feb 2016, 18:13

MO3 er selected to not over attenaute - derfor vil den typisk give for sød øl ved højere alkohol. (med mindre man ønsker det) Derfor anbefales det at mæske ved lavere temperatur hvis man ønsker højere alkohol med denne gær.

Så jo - det er nok ikke den rigtige gær du har fundet.
Truntebryg
 
Indlæg: 5319
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: Mangrove Jack's tørgær??

Indlægaf Borg » 28. feb 2016, 15:41

Man er jo nødt til at tage gærens egenskaber med i formuleringen af en opskrift. Maltsammensætningen og mæskningen skal laves ud fra den forgæringsgrad og smag som gæren har og tilfører.

Ølgær er ikke bare en tilfældig masse man kommer i en urt, som man så kan forvente et ensarter resultat af uanset egenskaber.

Husk, at bryggeren laver urt, mens det er gæren der laver øl. Men gæren kan ikke ændre på urten.
Brugeravatar
Borg
 
Indlæg: 4509
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: Mangrove Jack's tørgær??

Indlægaf Truntebryg » 28. feb 2016, 16:20

Borg skrev:Husk, at bryggeren laver urt, mens det er gæren der laver øl.


Som du dog kan formulere det ;-)
Truntebryg
 
Indlæg: 5319
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: Mangrove Jack's tørgær??

Indlægaf Broder Jacob » 28. feb 2016, 17:54

Tak for gode indlæg.
Stadig henstår jeg uafklaret.
Har mæsket ved 66-67 grader og brugt dobbelt gærmængde til en OG 1067.
Der burde være rigelig gær til rigelig forgærbar urt.
Øl= en masse i en energisk fart
Omregnet
En masse øl i en fart= energi
Brugeravatar
Broder Jacob
 
Indlæg: 485
Tilmeldt: 4. okt 2013, 18:33
Geografisk sted: Holbækvej 173, 4440 Mørkøv

Re: Mangrove Jack's tørgær??

Indlægaf Truntebryg » 28. feb 2016, 18:53

Hvad er OG pt.
Truntebryg
 
Indlæg: 5319
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: Mangrove Jack's tørgær??

Indlægaf Truntebryg » 28. feb 2016, 18:57

Iøvrigt - hvis du vil pitche ny gær, så skal du lave en gærstarter. Når der er god gang i den, så tilsætter du 25% af den urt som giver dig problemer, når den så køre igen, på med yderligere 25% usw.

Så får du den nye gær til at vende sig til at arbejde i det lidt anstrengte miljø som en 4,5% grønøl nu engang er ;-)
Truntebryg
 
Indlæg: 5319
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: Mangrove Jack's tørgær??

Indlægaf Broder Jacob » 28. feb 2016, 19:20

Jeg har løst det ved at tilsætte et pund kogt rørsukker og en hydreret ekstra portion gær.
Gæren tilsatte jeg først og det gav ingenting, derpå sukkeret og bang! gærer yderligere ned til fg 1024, hvor den var stoppet på 1029.

Jeg er ikke helt med på din morale Erik. Det er klar at den urt man skaber vil være klimaet for den gær man bruger, hvor en gær som f.eks.denne har brug for en relativ slank urt, da den selv skaber sødme og krop. Jeg havde en OG som lå 1 højere en maks (BeerSmith) og en mæskeprofil til medium krop. Måske er det dér katten ligger begravet.

Måske jeg skulle give den et nyt forsøg på de 64 grader.
Øl= en masse i en energisk fart
Omregnet
En masse øl i en fart= energi
Brugeravatar
Broder Jacob
 
Indlæg: 485
Tilmeldt: 4. okt 2013, 18:33
Geografisk sted: Holbækvej 173, 4440 Mørkøv

Re: Mangrove Jack's tørgær??

Indlægaf peos » 28. feb 2016, 22:37

peos skrev:Jeg har et bryg med M03 Newcastle Dark Ale i gang. På 10 dage har den kun bevæget sig fra 1054 til 1020. Jeg håber, at den kommer længere ned.

Efter 3 uger er den nu nede på 1018 og kommer næppe længere ned - heldigvis er det en Sweet Stout :-)

I øvrigt er den mæsket ved 64 C.
peos
 
Indlæg: 647
Tilmeldt: 1. dec 2011, 22:09

Re: Mangrove Jack's tørgær??

Indlægaf Borg » 29. feb 2016, 11:00

Broder Jacob skrev:Jeg er ikke helt med på din morale Erik. Det er klar at den urt man skaber vil være klimaet for den gær man bruger, hvor en gær som f.eks.denne har brug for en relativ slank urt, da den selv skaber sødme og krop. Jeg havde en OG som lå 1 højere en maks (BeerSmith) og en mæskeprofil til medium krop. Måske er det dér katten ligger begravet.

Min "morale" går bare ud på, at man skal kende sin gær. Du har tydeligvis læst om den, for - som du skriver - skaber den sødme og krop netop på grund af den relativ lave attenuation. Og så fanger du nok netop din udfordring med nedgæringen. Nemlig at du også har mæsket til en medium krop.
Dermed forstærker du kroppen og restsødmen.

Jeg ville have valgt en mæskeprofil der gav en tynd krop, og så lade gæren sørge for kroppen (eller omvendt, naturligvis).

Lidt det samme hvis man laver en opskrift med meget karamelmalte i. Det giver også i sig selv en sødme og krop. Hvis man gerne vil "ned på" en normal krop, skal man mæske til den tynde side (lav temperatur) da karamelmaltene så vil medvirke til en god krop.

Håber det giver lidt mere mening nu.
Brugeravatar
Borg
 
Indlæg: 4509
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: Mangrove Jack's tørgær??

Indlægaf Broder Jacob » 29. feb 2016, 13:24

Hej Erik
Det er præcis hvad jeg selv konkluderer på det.
Er dog overrasket over konsekvensen på denne gær.
Det kunne nok have stået tydeligere, men erfaring er det jo.
Med eftertilføjelse af de ca. 11 OG point rent sukker, vil den nok præsentere mindre sød og lidt slankere, tillige givet, at den faldt yderligere i FG.
Gad vist hvad den ender med at smage af når den er coldcrashet færdig om et par dage.
Ses vi på BC?
Øl= en masse i en energisk fart
Omregnet
En masse øl i en fart= energi
Brugeravatar
Broder Jacob
 
Indlæg: 485
Tilmeldt: 4. okt 2013, 18:33
Geografisk sted: Holbækvej 173, 4440 Mørkøv

ForegåendeNæste

Tilbage til Generelt om brygning

Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Google [Bot] og 16 gæster