HowTo : karbonering på flaske

HowTo : karbonering på flaske

Indlægaf admin » 7. jan 2007, 20:29

-Jeg er klar over der skal lidt sukker i for at sætte eftergæringen igang, men hvor meget og hvordan?
Der står ca. en strøgen tsk. pr flaske passer det? (33 cl.?)


Hvis du feks. har gæret din øl ved 20°C og den skal karboneres som en rigtig ale, skal du først finde den i tabellen:
Billede

lad os sige at du beslutter dig for 2,3 CO2 rumfang
her næst skal du bruge gærings temp. den kan du finde her :

Billede

her skal du så finde 20°C hvilket giver 0,88.

Hvis du bruger alm. hvid sukker eller brunfarin, skal du regne med at 4 gram giver dig en rumfangs-stigning på 1, du skal altså gå fra 0,88 til 2,3 pr. liter øl ~ derfor 2,3-0,88=1,42 CO2
4gram sukker * 1,42 CO2 = 5,68 Gram sukker pr. liter øl
20 liter gange 5,68 = 114 gram godt og vel :-)
sukkeret blander du i en halv liter kogende vand, derefter hælder du det
opløste sukker over i en tom gæringstank, som du stikker dit øl over i med en hævert (så bliver det blandet godt rundt) hvorpå det bliver flasket.
vent 2 til 4 uger og smag så :-)

Mvh.
Jens
Senest rettet af admin 10. jan 2007, 08:17, rettet i alt 1 gang.
Brugeravatar
admin
Site Admin
 
Indlæg: 4567
Images: 447
Tilmeldt: 4. dec 2005, 16:25
Geografisk sted: 7080 Børkop

Indlægaf Martin Molich » 10. jan 2007, 13:16

Må jeg også have lov til at anbefale denne side:

http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html

Dér kan man både finde tabellen over ølstile og regne det hele ud på hjemmesiden. Husk "C" og "L" efter temperatur og volumen for at angive metrisk system.

Jeg har brugt siden på alle bryg siden det 2., og det er gået glimrende.
Martin Molich
 
Indlæg: 216
Tilmeldt: 15. jun 2006, 00:00
Geografisk sted: Brønshøj

Indlægaf jakobø » 10. jan 2007, 15:07

jeg kan desværre ikke åbne den side du der anbefaler! er der andre der har problemer med det?
Brygger lejlighedsvist.
jakobø
 
Indlæg: 1794
Tilmeldt: 2. sep 2006, 09:43
Geografisk sted: 7000 fredericia

Indlægaf Mr. P » 10. jan 2007, 15:38

jakobø skrev:jeg kan desværre ikke åbne den side du der anbefaler! er der andre der har problemer med det?


Jeg kan sagtens åbne den, men hvis du mangler en "karboneringsberegner" kan du evt. anvende en, jeg har lavet i Excel:

http://www.elgaard.talnet.dk/ExcelBEER.xls
mvh Poul
www.ohbl.dk
Mr. P
 
Indlæg: 723
Tilmeldt: 14. jun 2006, 12:38
Geografisk sted: Odense

Indlægaf elchivato » 20. jan 2007, 18:56

øøh jeg tror jeg har regnet forkert er der lige en der har styr på det jeg flaskede min porter men 4 g pr liter er det helt forkert ?den har gæret ved 20 g
elchivato
 
Indlæg: 89
Tilmeldt: 19. nov 2006, 15:30

Indlægaf admin » 20. jan 2007, 19:24

den er inden for 1,7 til 2,5
Brugeravatar
admin
Site Admin
 
Indlæg: 4567
Images: 447
Tilmeldt: 4. dec 2005, 16:25
Geografisk sted: 7080 Børkop

Indlægaf elchivato » 20. jan 2007, 21:37

nå så er det jo rigtig nok jeg brugte godt nok lys musvokade men der en
næsten det samme som hvidt sukker
elchivato
 
Indlæg: 89
Tilmeldt: 19. nov 2006, 15:30


Tilbage til Generelt om brygning

Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen tilmeldte og 4 gæster

cron