Falsk bund og recirkulationsundren
-
- Indlæg: 69
- Tilmeldt: 16. jul 2014, 21:40
- Geografisk sted: Haderslev
Re: Falsk bund og recirkulationsundren
Ok ... Det sæt har jeg, så ... Fint :-)
Øl er grund til meget, og derfor er øl et grundstof. (Rune T. Kidde)
-------------------
Mvh. Erling
-------------------
Mvh. Erling
Re: Falsk bund og recirkulationsundren
I kan bruge en hvilken somhelst ventil, der der er vigtig er at den sidder efter pumpen, ikke før pumpen.
Throtle Valve, på dansk regulerings ventil, fortæller bare at det skal være muligt at regulere mængden der strømmer igennem ventilen, samme effekt opnåede på større anlæg med en frekvens omformer.
Throtle Valve, på dansk regulerings ventil, fortæller bare at det skal være muligt at regulere mængden der strømmer igennem ventilen, samme effekt opnåede på større anlæg med en frekvens omformer.
Venlig Hilsen
Poul Erik Christenseen
Poul Erik Christenseen
Re: Falsk bund og recirkulationsundren
Hej alle
Jeg har også anskaffet mig en pumpe og skal i weekenden prøve at recirkulere. Jeg har tænkt mig at recirkulere under hele mæskeprocessen, med meget lavt flow <1 liter/min. Er der nogen problemer med at gøre det?
Er det bedre kun at recirkulere, for eksempel hvert kvarter, for at sikre at temperaturen er i orden?
På forhånd tak for hjælpen.
Jan (skal i gang med 5. bryg)
Jeg har også anskaffet mig en pumpe og skal i weekenden prøve at recirkulere. Jeg har tænkt mig at recirkulere under hele mæskeprocessen, med meget lavt flow <1 liter/min. Er der nogen problemer med at gøre det?
Er det bedre kun at recirkulere, for eksempel hvert kvarter, for at sikre at temperaturen er i orden?
På forhånd tak for hjælpen.
Jan (skal i gang med 5. bryg)
Re: Falsk bund og recirkulationsundren
Jeg mener at have læst mig til at der kun lige skal være vandspejl på oversiden af malten og det er den devise jeg kører efter.
Udstyr:
2 x Nimbus 29 el-gryder
2 x modstrøms køler
2 x cirkulations pumper
2 x Nimbus 29 el-gryder
2 x modstrøms køler
2 x cirkulations pumper
Re: Falsk bund og recirkulationsundren
Nej, det er der ikke. Nogen vil sige at det ilter urten og du vil få problemer med HSA (Hot Side Aeration) men der er efterhånden udbredt enighed om at det er en myte...JAIE skrev:Jeg har tænkt mig at recirkulere under hele mæskeprocessen, med meget lavt flow <1 liter/min. Er der nogen problemer med at gøre det?
Jeg har dog læst at ved øl der skal lagres i lang tid (flere år) kan HSA potentielt udgøre et problem, men har dog ikke selv konstateret det i mine langtidslagrede øl.
Om du så får en gevinst ud af at gøre det vil jeg ikke udtale mig om, personligt rører jeg bare godt i gryden under mæskningen og så recirkulerer jeg 5-10l (med et litermål) under mash-out inden jeg sparger. Det virker fint og jeg har ingen problemer med uklare øl eller lign.
Buy a man a beer and he wastes an hour. Teach a man to brew and he wastes a lifetime.
http://bryggeri.landly.dk
http://www.facebook.com/bryggerilandly
http://beersmithrecipes.com/listrecipes/2810/nimbus39
http://bryggeri.landly.dk
http://www.facebook.com/bryggerilandly
http://beersmithrecipes.com/listrecipes/2810/nimbus39
Re: Falsk bund og recirkulationsundren
Tak for svaret.
Det er udelukkende for at forsøge at holde en mere stabil temperatur. Hvad er HSA?
Mvh. Jan
Det er udelukkende for at forsøge at holde en mere stabil temperatur. Hvad er HSA?
Mvh. Jan
Re: Falsk bund og recirkulationsundren
Iltning af den varme urt (og de fleste mener det er en myte)JAIE skrev: Hvad er HSA?
https://beerandbrewing.com/dictionary/4 ... -aeration/" onclick="window.open(this.href);return false;
Buy a man a beer and he wastes an hour. Teach a man to brew and he wastes a lifetime.
http://bryggeri.landly.dk
http://www.facebook.com/bryggerilandly
http://beersmithrecipes.com/listrecipes/2810/nimbus39
http://bryggeri.landly.dk
http://www.facebook.com/bryggerilandly
http://beersmithrecipes.com/listrecipes/2810/nimbus39
Re: Falsk bund og recirkulationsundren
Det er anbefalingen under sining og sparging.Michal skrev:Jeg mener at have læst mig til at der kun lige skal være vandspejl på oversiden af malten og det er den devise jeg kører efter.
Her starter man med at overføre til kogekarret, og når vandspejl (urtspejl?) er et par cm over masken, så starter men med at sparge. Begge dele foregår derefter i samme tempo, så vandspejlet forbliver omkring den højde.
Under mæskningen er der det vandspejlshøjde der nu bliver, ud fra setup og forhold mellem malt og vand.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Falsk bund og recirkulationsundren
HSA = Hot side Areation
Myte eller ej - der er ingen grund til at overilte urten, hvis det kan undgås. Brülosophy (mørk) og jeg selv (lys lager) har brygget 2 ens bryg - hvor den ene blev svine iltet
... og der er forskel i udviklingen af øllen.
Brülosophy konkluderede faktisk lidt det samme som jeg, øllen var forskellig - men ikke negativt. Faktisk var min den ene en vinder, i starten - men efter noget tid var det den anden der blev en vinder.
Men iltning af fedtsyre ( > 49 °C) er i min optik ikke "sundt" smagsmæssigt - da jeg kommer til at tænke harsk.
Så som udgangspunk pas på unødig iltning, og sker det alligevel - så bliver det også til øl.
Myte eller ej - der er ingen grund til at overilte urten, hvis det kan undgås. Brülosophy (mørk) og jeg selv (lys lager) har brygget 2 ens bryg - hvor den ene blev svine iltet
... og der er forskel i udviklingen af øllen.
Brülosophy konkluderede faktisk lidt det samme som jeg, øllen var forskellig - men ikke negativt. Faktisk var min den ene en vinder, i starten - men efter noget tid var det den anden der blev en vinder.
Men iltning af fedtsyre ( > 49 °C) er i min optik ikke "sundt" smagsmæssigt - da jeg kommer til at tænke harsk.
Så som udgangspunk pas på unødig iltning, og sker det alligevel - så bliver det også til øl.