Bryggerens Pale Ale®
: 16. dec 2012, 13:24
Original opskrift fra HaandBryggeriet®
Har kigget på things 4 you, som har alt til denne - spm . er om øllen bliver for kedelig med kun 1 malt?Thage skrev:Hvordan er denne? Tænker det kunne være en god en at starte med når man selv handler råvarer :)
HejMorten L skrev:Original opskrift fra HaandBryggeriet®
Jeg har siddet og leget lidt med den (konverteret til eget grej), men ellers er det denne... :)fjorgensen skrev:HejMorten L skrev:Original opskrift fra HaandBryggeriet®
Kan du ikke lægge den op i pdf format også ?
Tvært imod.Thage skrev:Har kigget på things 4 you, som har alt til denne - spm . er om øllen bliver for kedelig med kun 1 malt?Thage skrev:Hvordan er denne? Tænker det kunne være en god en at starte med når man selv handler råvarer :)
Kan lide begrebet / ordlyden :)Borg skrev:Tvært imod.Thage skrev:Har kigget på things 4 you, som har alt til denne - spm . er om øllen bliver for kedelig med kun 1 malt?Thage skrev:Hvordan er denne? Tænker det kunne være en god en at starte med når man selv handler råvarer :)
Mange tror fejlagtigt, at hvis en øl er god med tre malte, så må den være dobbelt så god med seks malte. Bedst kan man måske sige, at den i hvert fald bliver anderledes, men kun sjældent mere spændende.
Hvis du laver mad derhjemme, så bliver retten ikke nødvendigvis bedre af at du anvender hele din samlede krydderihylde til den.
Oftest er den enkle opskrift bedre end den omfangsrige.
Din udfordring som brygger er mere, at enhver brygfejl vil afsløre sig på det groveste. Men i hvert fald er det en god prøve for din teknik og proces.
Du kunne så udfordre dig selv ved kun at anvende én humle, og så er vi pludselig ovre i en SMaSH (Single Malt and Single Hops).
Troede det var lidt som salt og peber... At der skal lidt blanding til at skabe en god øl... (men for at anvende din sammenligning, så syntes jeg maden bliver bedst ved at anvende de smage man holder af, eks. oksekød, salt og peber samt rosmarin - så hvis det også gælder for øl er det jo super)Borg skrev:Hvis du laver mad derhjemme, så bliver retten ikke nødvendigvis bedre af at du anvender hele din samlede krydderihylde til den.Thage skrev:Har kigget på things 4 you, som har alt til denne - spm . er om øllen bliver for kedelig med kun 1 malt?Thage skrev:Hvordan er denne? Tænker det kunne være en god en at starte med når man selv handler råvarer :)
Oftest er den enkle opskrift bedre end den omfangsrige.
Godt råd.. og kan ikke være mere enig.Borg skrev:Brygfejl er i forbindelse med din teknik og din proces. Ikke opskriften.
Helt enkelt går det på, om du kan styre tid, temperatur og metoder. Kan du holde mæsketemperaturen, kan du styre tiden, kan du styre mængden af malt og vand, pitcher du med det optimale gærcelletal, iltning, infektioner, kan du holde gæringstemperaturen og mange andre faktorer.
Alle disse brygfejl giver smag til slutproduktet, som man godt kan "skjule" bag mørke malte og andre tilsætninger. Men i en enkel og simpel øl smages de med det samme.
Og lad mig bare nævne en stresset gær som den største bidragsyder til brygfejl.
Ja, dit forslag er helt rigtigt. Det vil i den grad give dig hård men værdifuld træning af netop din teknik og proces.
Du kunne også udvide din smagshorisont ved at dele et bryg i to r kog ingen, og så koge hver del med to forskellige humler. Eller lave et bryg med Pale ale malt og et med Pilsnermalt, men samme humle og tider. Eller et bryg der splittes efter kogningen, og pitches med to forskellige gær, eller samme gær, men bevidst underpitching eller overvarme af det ene.
Hvis du investerer den tid, kommer du helt sikkert ud på den anden side som en bedre brygger.
Alle kan lave mad, men rigtig gode kokke træner hårdt for at kunne netop det, der gør forskellen til den almindelige madlavning.