krydderi i julebock - lakrids?
Redaktør: Co-Admin
krydderi i julebock - lakrids?
Hej brygfæller
Jeg vil til at brygge en julebock (det er vist i sidste øjeblik).
jeg brygger 45L og anvender:
Munich malt, pilsner, cara crystal og cara red
desuden lidt hvedemalt og chokolademalt for at gøre den lidt mørkere.
Jeg bruger enten saaz eller mittelfruh som humle.
IBU på ca 30
gær: saflager s-23
alc. vol. ca. 5,3%
Jeg er i tvivl om mængden af krydderierne.
Jeg har tænkt mig at bruge (til de 45L):
35g tørret sød appelsinskal
4-5 nelliker
30g engelsk lakrids
Jeg er mest i tvivl om lakridsmængden, da jeg ikke ønsker en julebock hvor krydderierne dominerer voldsomt. Ved ikke om 30g lakrids kan smages overhovedet?
Er der nogen af jer som har gode bud på mængden?
vh Anders
Jeg vil til at brygge en julebock (det er vist i sidste øjeblik).
jeg brygger 45L og anvender:
Munich malt, pilsner, cara crystal og cara red
desuden lidt hvedemalt og chokolademalt for at gøre den lidt mørkere.
Jeg bruger enten saaz eller mittelfruh som humle.
IBU på ca 30
gær: saflager s-23
alc. vol. ca. 5,3%
Jeg er i tvivl om mængden af krydderierne.
Jeg har tænkt mig at bruge (til de 45L):
35g tørret sød appelsinskal
4-5 nelliker
30g engelsk lakrids
Jeg er mest i tvivl om lakridsmængden, da jeg ikke ønsker en julebock hvor krydderierne dominerer voldsomt. Ved ikke om 30g lakrids kan smages overhovedet?
Er der nogen af jer som har gode bud på mængden?
vh Anders
Re: krydderi i julebock - lakrids?
Jeg lavede en lakridsstout med et gram lakridspulver pr liter. Det burde dog nok have været 1,5-2 gram i stedet. Hvis man ikke ved det, kan man ikke smage lakridsen.
Men husk på, at lakrids ikke er det samme som lakrids. De kommer i mange styrker. Mit pulver er købt hos Lund. Pulver købt andre steder kan være anderledes, ligesom frisk lakrids kan.
Men husk på, at lakrids ikke er det samme som lakrids. De kommer i mange styrker. Mit pulver er købt hos Lund. Pulver købt andre steder kan være anderledes, ligesom frisk lakrids kan.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: krydderi i julebock - lakrids?
Det lakrids jeg har liggende er stænger købt i maltbazaren
Re: krydderi i julebock - lakrids?
Da jeg ikke kender "styrken" af dem, kan jeg desværre ikke give dig råd der er mere brugbare end det jeg allerede har skrevet.Anders D skrev:Det lakrids jeg har liggende er stænger købt i maltbazaren
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: krydderi i julebock - lakrids?
Jeg har brygget en mørk belgier med 8 gr engelsk lakrids fra lakridsstang købt i matas.Den blev smidt i de sidste 10 min af kogningen.
Brygget var på 20 l. og smagen var ret fremtrædende i starten,men efter ca et halvt år kan det næsten ikke smages...
I øvrigt giver lakrids en del skum til øllet.
Brygget var på 20 l. og smagen var ret fremtrædende i starten,men efter ca et halvt år kan det næsten ikke smages...
I øvrigt giver lakrids en del skum til øllet.
Re: krydderi i julebock - lakrids?
Hej Thor
Det var brugbar viden. Jeg har en stang ren engelsk lakrids på 50g. Tror jeg nøjes med 5-8g i brygget.
Jeg takker for alle svarerne.
vh Anders
Det var brugbar viden. Jeg har en stang ren engelsk lakrids på 50g. Tror jeg nøjes med 5-8g i brygget.
Jeg takker for alle svarerne.
vh Anders
Re: krydderi i julebock - lakrids?
Jeg har prøvet efter primærgæringen at tilsætte 0.21 g/l lakridsstang til en undergæret porter med røgmalt. Jeg kunne ikke spore lakridsen i det bryg, men måske den ville fremstå tydeligere i en mere enkel øl.
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: krydderi i julebock - lakrids?
Nu ved jeg ikke hvor mørk din øl skal være ...
Jacques Bertens - Lakrids: Meget godt i mørke, stærke øltyper. Ikke så godt i øl med lys farve.
Umiddelbart er 8g til 45L forsvindende lidt ;-)
Jeg bruger 10g til 22L. Engelsk lakrids købt i stænger på det lokale kræmmermarked. Det kan tydeligt smages - uden overhovedet at dominere.
Jacques Bertens - Lakrids: Meget godt i mørke, stærke øltyper. Ikke så godt i øl med lys farve.
Umiddelbart er 8g til 45L forsvindende lidt ;-)
Jeg bruger 10g til 22L. Engelsk lakrids købt i stænger på det lokale kræmmermarked. Det kan tydeligt smages - uden overhovedet at dominere.
Re: krydderi i julebock - lakrids?
smagsmængden jeg er på jagt efter er nok ikke mere end hvad to stjerneanis ville give til 45L. Måske jeg bare skal bruge stjerneanis og så gemme lakridsen til en porter, hvor jeg kan forsøge mig mere frem.
Re: krydderi i julebock - lakrids?
Bel claro flydende lakrids, der brugte jeg 3 gram til 20 liter, det var fint. Men som sagt tidligere i tråden, så er der forskel på styrken på lakrids. Eneste råd, prøv dig frem, så ved man det til næste bryg
Hellhound.dk
Re: krydderi i julebock - lakrids?
Oftest kan har man kun få muligheder for at ændre på en øls smag, når den er færdig.
Men anvender man corneliusfustager, kan man alligevel justere lidt bagefter. Smager den ikke tilstrækkelig af lakrids, kan man koge lidt ekstra i lidt vand, og komme i fustagen bagefter.
Men anvender man corneliusfustager, kan man alligevel justere lidt bagefter. Smager den ikke tilstrækkelig af lakrids, kan man koge lidt ekstra i lidt vand, og komme i fustagen bagefter.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: krydderi i julebock - lakrids?
Endnu en fordel ved fad ;-)