krydderi i julebock - lakrids?

Redaktør: Co-Admin

Besvar
Anders D
Indlæg: 44
Tilmeldt: 5. jan 2014, 19:23
Geografisk sted: Bækkelund, Viborg

krydderi i julebock - lakrids?

Indlæg af Anders D »

Hej brygfæller

Jeg vil til at brygge en julebock (det er vist i sidste øjeblik).
jeg brygger 45L og anvender:
Munich malt, pilsner, cara crystal og cara red
desuden lidt hvedemalt og chokolademalt for at gøre den lidt mørkere.
Jeg bruger enten saaz eller mittelfruh som humle.
IBU på ca 30
gær: saflager s-23
alc. vol. ca. 5,3%

Jeg er i tvivl om mængden af krydderierne.
Jeg har tænkt mig at bruge (til de 45L):
35g tørret sød appelsinskal
4-5 nelliker
30g engelsk lakrids

Jeg er mest i tvivl om lakridsmængden, da jeg ikke ønsker en julebock hvor krydderierne dominerer voldsomt. Ved ikke om 30g lakrids kan smages overhovedet?
Er der nogen af jer som har gode bud på mængden?

vh Anders
Brugeravatar
Borg
Indlæg: 4741
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: krydderi i julebock - lakrids?

Indlæg af Borg »

Jeg lavede en lakridsstout med et gram lakridspulver pr liter. Det burde dog nok have været 1,5-2 gram i stedet. Hvis man ikke ved det, kan man ikke smage lakridsen.
Men husk på, at lakrids ikke er det samme som lakrids. De kommer i mange styrker. Mit pulver er købt hos Lund. Pulver købt andre steder kan være anderledes, ligesom frisk lakrids kan.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Anders D
Indlæg: 44
Tilmeldt: 5. jan 2014, 19:23
Geografisk sted: Bækkelund, Viborg

Re: krydderi i julebock - lakrids?

Indlæg af Anders D »

Det lakrids jeg har liggende er stænger købt i maltbazaren
Brugeravatar
Borg
Indlæg: 4741
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: krydderi i julebock - lakrids?

Indlæg af Borg »

Anders D skrev:Det lakrids jeg har liggende er stænger købt i maltbazaren
Da jeg ikke kender "styrken" af dem, kan jeg desværre ikke give dig råd der er mere brugbare end det jeg allerede har skrevet.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Brugeravatar
Thor
Indlæg: 271
Tilmeldt: 7. nov 2010, 19:37
Geografisk sted: 5881 Skårup

Re: krydderi i julebock - lakrids?

Indlæg af Thor »

Jeg har brygget en mørk belgier med 8 gr engelsk lakrids fra lakridsstang købt i matas.Den blev smidt i de sidste 10 min af kogningen.
Brygget var på 20 l. og smagen var ret fremtrædende i starten,men efter ca et halvt år kan det næsten ikke smages...
I øvrigt giver lakrids en del skum til øllet.
Anders D
Indlæg: 44
Tilmeldt: 5. jan 2014, 19:23
Geografisk sted: Bækkelund, Viborg

Re: krydderi i julebock - lakrids?

Indlæg af Anders D »

Hej Thor

Det var brugbar viden. Jeg har en stang ren engelsk lakrids på 50g. Tror jeg nøjes med 5-8g i brygget.
Jeg takker for alle svarerne.

vh Anders
loobie
Indlæg: 143
Tilmeldt: 19. mar 2014, 14:56

Re: krydderi i julebock - lakrids?

Indlæg af loobie »

Jeg har prøvet efter primærgæringen at tilsætte 0.21 g/l lakridsstang til en undergæret porter med røgmalt. Jeg kunne ikke spore lakridsen i det bryg, men måske den ville fremstå tydeligere i en mere enkel øl.
Truntebryg
Indlæg: 5319
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: krydderi i julebock - lakrids?

Indlæg af Truntebryg »

Nu ved jeg ikke hvor mørk din øl skal være ...

Jacques Bertens - Lakrids: Meget godt i mørke, stærke øltyper. Ikke så godt i øl med lys farve.

Umiddelbart er 8g til 45L forsvindende lidt ;-)

Jeg bruger 10g til 22L. Engelsk lakrids købt i stænger på det lokale kræmmermarked. Det kan tydeligt smages - uden overhovedet at dominere.
Anders D
Indlæg: 44
Tilmeldt: 5. jan 2014, 19:23
Geografisk sted: Bækkelund, Viborg

Re: krydderi i julebock - lakrids?

Indlæg af Anders D »

smagsmængden jeg er på jagt efter er nok ikke mere end hvad to stjerneanis ville give til 45L. Måske jeg bare skal bruge stjerneanis og så gemme lakridsen til en porter, hvor jeg kan forsøge mig mere frem.
Holger
Indlæg: 339
Tilmeldt: 2. aug 2012, 12:28
Geografisk sted: Aalborg (Gug)
Kontakt:

Re: krydderi i julebock - lakrids?

Indlæg af Holger »

Bel claro flydende lakrids, der brugte jeg 3 gram til 20 liter, det var fint. Men som sagt tidligere i tråden, så er der forskel på styrken på lakrids. Eneste råd, prøv dig frem, så ved man det til næste bryg
Hellhound.dk
Brugeravatar
Borg
Indlæg: 4741
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: krydderi i julebock - lakrids?

Indlæg af Borg »

Oftest kan har man kun få muligheder for at ændre på en øls smag, når den er færdig.
Men anvender man corneliusfustager, kan man alligevel justere lidt bagefter. Smager den ikke tilstrækkelig af lakrids, kan man koge lidt ekstra i lidt vand, og komme i fustagen bagefter.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Truntebryg
Indlæg: 5319
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: krydderi i julebock - lakrids?

Indlæg af Truntebryg »

Endnu en fordel ved fad ;-)
Besvar

Tilbage til "5B. Traditional Bock"