Ege-chips

Rengøring, rensning, vask,
Besvar
Brugeravatar
vejgaardzoo
Indlæg: 210
Tilmeldt: 22. aug 2008, 06:00
Geografisk sted: Nøvling (9260)

Ege-chips

Indlæg af vejgaardzoo »

Jeg købte for nogen tid siden en pose Ege-chips for at lave egelagret øl.

Jeg har læst/hørt at sådanne chips smager meget kraftigt og egentlig først er gode anden gang de bliver brugt. Men jeg smed alligevel en håndfuld ned til en stout i sekundær og nu smager den meget kraftigt af vanilje. Alt for kraftigt.

Så næste gang vil jeg "bruge brugte" chips. Jeg vil ikke ofre et bryg på at "gøre chipsene klar" men man kan jo komme dem i en erlenmeyer og fylde op med billig øl. Det må også kunne trække den kraftigste smag ud af dem. Har også tænkt på at hælde cognac i erlenmeyeren i stedet.

Men hvordan gemmer man dem bagefter/gør dem rene?
Eller er det smarteste at tage chipsene direkte fra kolben?

Jacob
Brugeravatar
Nimbus39
Indlæg: 3392
Tilmeldt: 27. jun 2010, 09:52
Geografisk sted: Greve (Mosede Strand)
Kontakt:

Re: Ege-chips

Indlæg af Nimbus39 »

Jeg har også brugt ege chips, men ikke oplevet det problem du beskriver.
Men hvad med blot at koge dem et stykke tid, inden de tilsættes til gærspanden (evt. i billig øl) det vil vel sterilisere dem og trække smagen lidt ud.
Buy a man a beer and he wastes an hour. Teach a man to brew and he wastes a lifetime.
http://bryggeri.landly.dk
http://www.facebook.com/bryggerilandly
http://beersmithrecipes.com/listrecipes/2810/nimbus39
Truntebryg
Indlæg: 5319
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: Ege-chips

Indlæg af Truntebryg »

Nu ved jeg ikke om det er en gemme øl, eller hvad...

Men i vin verdenen så stopper man ikke ege udtrækket når det passer, man kører lidt videre - da ege smagen jo først harmonisere senere henne i modningen.

Men klart, hvis det er en drik nu og her øl, ja så må du da bare putte halvdelen i næste gang ?
Brugeravatar
vejgaardzoo
Indlæg: 210
Tilmeldt: 22. aug 2008, 06:00
Geografisk sted: Nøvling (9260)

Re: Ege-chips

Indlæg af vejgaardzoo »

Hm. ja. Javel.

Det vil sige at I kun bruger egechips én gang og så smider dem ud?
Brugeravatar
Nimbus39
Indlæg: 3392
Tilmeldt: 27. jun 2010, 09:52
Geografisk sted: Greve (Mosede Strand)
Kontakt:

Re: Ege-chips

Indlæg af Nimbus39 »

Jeg bruger dem en gang og så ryger de ud.
Jeg tilsætter dem til 1. gæring (koger dem med de sidste par minutter for at sterilisere)
Jeg har ikke prøvet at lagre øllet med dem.
Buy a man a beer and he wastes an hour. Teach a man to brew and he wastes a lifetime.
http://bryggeri.landly.dk
http://www.facebook.com/bryggerilandly
http://beersmithrecipes.com/listrecipes/2810/nimbus39
kbaggen
Indlæg: 448
Tilmeldt: 9. nov 2007, 21:09

Re: Ege-chips

Indlæg af kbaggen »

Hej alle,
genopliver lige denne tråd, da jeg vi lave en sort hvede med vanillia smag, og skal så høre hvad i har brugt af egechips contra øl mængde?
KBN

http://www.iblopper.bubble-logger.com" onclick="window.open(this.href);return false;
"iBLOPPER – iot Fermentation Logger! An activity and fermentation logger´s to attach to your airlock. Build your self. Free to use"
janriis
Indlæg: 1417
Tilmeldt: 23. sep 2008, 19:23
Geografisk sted: Nykøbing F.

Re: Ege-chips

Indlæg af janriis »

kbaggen skrev:Hej alle,
genopliver lige denne tråd, da jeg vi lave en sort hvede med vanillia smag, og skal så høre hvad i har brugt af egechips contra øl mængde?
Jeg bruger ca. 100 gram til 50 liter stout. Skolder dem i kogende vand og jokker dem i gærtanken.
Venlig "Pilsen"

Jan Riis Sørensen
http://bryghuset-riis.dk/" onclick="window.open(this.href);return false;
facebook.com/riisbryg
Twitter: @bryghusetRiis
Brugeravatar
Nimbus39
Indlæg: 3392
Tilmeldt: 27. jun 2010, 09:52
Geografisk sted: Greve (Mosede Strand)
Kontakt:

Re: Ege-chips

Indlæg af Nimbus39 »

Jeg er gået over til også at have forskellige syltetøjsglas med egechips og forskellige slags sprut/hedvin hældt over - så kan jeg tilsmage øllet med dem efter behov, eller skænke flere smagsprøver og så smagssætte hvert glas forskelligt for at se hvad det gør ved øllet.
Buy a man a beer and he wastes an hour. Teach a man to brew and he wastes a lifetime.
http://bryggeri.landly.dk
http://www.facebook.com/bryggerilandly
http://beersmithrecipes.com/listrecipes/2810/nimbus39
Brugeravatar
vejgaardzoo
Indlæg: 210
Tilmeldt: 22. aug 2008, 06:00
Geografisk sted: Nøvling (9260)

Re: Ege-chips

Indlæg af vejgaardzoo »

Nimbus39 skrev:Jeg er gået over til også at have forskellige syltetøjsglas med egechips og forskellige slags sprut/hedvin hældt over - så kan jeg tilsmage øllet med dem efter behov, eller skænke flere smagsprøver og så smagssætte hvert glas forskelligt for at se hvad det gør ved øllet.
Det blev også min løsning. Lod dem stå i billig cognac indtil de skulle bruges. Det gav også lidt ekstra effekt i stouten :-)
kbaggen
Indlæg: 448
Tilmeldt: 9. nov 2007, 21:09

Re: Ege-chips

Indlæg af kbaggen »

MEn dvs. 2 gram egechips pr. liter øl (uden overhældt med andet alkohol) er deromkring jeg skal ligge mig!

Tænker nemmelig at brygge en sort hvede med:
50-55% Weyermann® Oak Smoked Wheat Malt (giver vanille og honning toner)
10% "Something BLACK" og koldt-mæsket!
30-40% Pilsner (Er der nogle pilsner malte som giver henad Vanillie?)

Derudover havde jeg tænkt at smide 2 vanilliestænger i vodka over en 7 dage og tilsætte denne blanding til sidst i gæringen!

Den skal koges med appelsin skaller, 3-4 gram pr. liter øl, og humle tænker jeg bare skal være bitter/aroma humle til en 25-30 stykker!

Nuværende opskrift:
https://beercalc.org/?t=145646" onclick="window.open(this.href);return false;
KBN

http://www.iblopper.bubble-logger.com" onclick="window.open(this.href);return false;
"iBLOPPER – iot Fermentation Logger! An activity and fermentation logger´s to attach to your airlock. Build your self. Free to use"
Besvar

Tilbage til "Sanitet"