Saflager S189. Temperatur

DrFedi
Indlæg: 69
Tilmeldt: 25. jan 2016, 22:19
Geografisk sted: Karlslunde

Saflager S189. Temperatur

Indlæg af DrFedi »

Hej. Jeg kom til at kigge på en pose saflager S-189. Der stod minsandten, at den ideelle temperatur er 15-20 grader. På Fermentis' hjemmeside står, at den ideale temperatur er 12-15 grader. Så bliver man en smule forvirret som forbruger. Er der nogen, som har erfaring med S-189 ved 15-20 grader?
http://www.facebook.com/bierkellernanobryg
DrFedi er også brugernavn på beercalc.org og maischemalzundmehr.de.
fjorgensen
Indlæg: 915
Tilmeldt: 2. apr 2014, 11:57
Geografisk sted: 7451 Sunds

Re: Saflager S189. Temperatur

Indlæg af fjorgensen »

Der må være tale om en trykfejl, den ideelle temperatur for S-189 er 12-15°C
http://www.fermentis.com/brewing/craftb ... uct-range/
keep it simple !
DrFedi
Indlæg: 69
Tilmeldt: 25. jan 2016, 22:19
Geografisk sted: Karlslunde

Re: Saflager S189. Temperatur

Indlæg af DrFedi »

"Man" formoder, at S189 er samme stamme som wyeast 2124. Her står: "This Carlsberg type yeast is the most widely used lager strain in the world. This strain produces a distinct malty profile with some ester character and a crisp finish. A versatile strain, that is great to use with lagers or Pilsners for fermentations in the 45-55°F (8-12°C) range. It may also be used for Common beer production with fermentations at 65-68°F (18-20°C). A thorough diacetyl rest is recommended after fermentation is complete." (https://wyeastlab.com/yeast-strain/bohemian-lager" onclick="window.open(this.href);return false;)
Dvs. 18-20 grader går wyeast også med til. Mig bekendt er det også nyt. Måske man bare skulle prøve?
http://www.facebook.com/bierkellernanobryg
DrFedi er også brugernavn på beercalc.org og maischemalzundmehr.de.
Brugeravatar
Borg
Indlæg: 4741
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: Saflager S189. Temperatur

Indlæg af Borg »

Hvis du vil brygge lager, så anvender du det lave temperaturspænd. Jo lavere, desto renere smag. Lidt højere, så får du lidt flere estere.
15-20 grader bruges til Common og Steam beer, hvor man ønsker meget esterkarakter. Men så er det ikke længere en lager.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
søreno
Indlæg: 1705
Tilmeldt: 13. nov 2010, 14:18
Geografisk sted: Thisted

Re: Saflager S189. Temperatur

Indlæg af søreno »

Hvis det er rigtigt at 189 er samme gær som 2124 har brulosophy lige testet den i et temperatureksperiment.

Jeg har prøvet 34/70 varm et par gange med gode resultater.

Jeg synes, resultaterne af brulosophys eksperimenter er ret overraskende i forhold til temperatur, men min tolkning er følgende: Mange tror, at lagergær ikke dur ved varmere temperatur. Det er selvfølgelig nonsens. Al gær arbejder bedre ved varmere temperaturer (altså til en vis grænse ...). Lagergær er derimod udvalgt fordi den er bedre end de fleste stammer til at arbejde uden for det optimale spænd. Lavere temperatur giver færre biprodukter (det er vist en af de ting, der er ret god videnskabelig evidens for).
Så langt så godt, men hvorfor viser eksperimenterne så at der ikke er forskel? Mit gæt (og det er kun mit gæt) er, at lagerstammerne ud over deres evne til at gære koldt er valgt ud fra deres rene karakter. En lager skal jo traditionelt være ren. Derfor er de stadig rene ved højere temperaturer, og måske så rene, at det er inden for det område, hvor vi ikke kan smage forskel. På samme måde som mange af os ville kunne blive snydt af en pilsnertype gæret med fx wlp 0001. Nogle få er særligt følsomme over for bestemte smage, og de kan måske smage forskel, men generelt kan folk nok ikke. Brulosophy bruger jo netop almindelige folk som panel.
Derudover tror jeg, det spiller ind, at brygmetoder og råvarer er blevet perfektioneret meget siden pilsneren blev opfundet for omkring 150 år siden.

Hvad tænker I andre?
Vh Søren

Sendt fra min ONEPLUS A3003 med Tapatalk
søreno
Indlæg: 1705
Tilmeldt: 13. nov 2010, 14:18
Geografisk sted: Thisted

Re: Saflager S189. Temperatur

Indlæg af søreno »

Hov jeg glemte link til brulosophy. Her: http://brulosophy.com/2017/07/10/fermen ... ian-lager/" onclick="window.open(this.href);return false;

Sendt fra min ONEPLUS A3003 med Tapatalk
DrFedi
Indlæg: 69
Tilmeldt: 25. jan 2016, 22:19
Geografisk sted: Karlslunde

Re: Saflager S189. Temperatur

Indlæg af DrFedi »

Man kunne jo få den grumme mistanke, at Fermentis har måttet finde noget, som kan ramme det marked, som køber California Lager gær (mig). Hvis man var et mere positivt menneske, kunne man i stedet tænke, at de måske bare har leget lidt mere med gæren og opdaget, at den kan mere, end de troede. Og en steambeer er vel heller ikke helt kategorisk af vejen...
http://www.facebook.com/bierkellernanobryg
DrFedi er også brugernavn på beercalc.org og maischemalzundmehr.de.
kbaggen
Indlæg: 448
Tilmeldt: 9. nov 2007, 21:09

Re: Saflager S189. Temperatur

Indlæg af kbaggen »

søreno skrev: Så langt så godt, men hvorfor viser eksperimenterne så at der ikke er forskel?
Jeg tror og husker fra mit statistik undervisning på uni at selvom der her er triangle blind-tests vi snakker om, så er de 20-25 amatør-smager der deltager ikke et helt sikkert grundlag, og man skal nok holde sig til tendenser i stedet for beviser! Jeg ville være mere tryg ved 20 smags-dommer der er trænet på et hvis plan, eller hvis antallet af amatører var 80! Så jeg anderkender klart at de 7 test brulosophys har gjort klart indikere at temperaturen måske ikke er afgørende for om øllet bliver godt eller ikke (dvs. en god opskrift kørt høj eller lav temperatur går nok ikke fra god til estremt dårlig), men man skal lige kigge på at det er oftest kun lige 2-3 stykker der adskiller fra signifikant eller ikke! Så hans forsøg ville helt klart blive bedre hvis de kunne involvere flere........forslag, de kunne flyve mig over :-)

Så helt klrt "trumbs" up herfra til brulosophys, men den gode lære om at gære koldt for en række stilarter er nok ikke hert klar til at bive kastede væk for en amatør som mig.....men igen har brygget en masse øl på koldt bryggersgulv og både før og efter i køleskab, og det vikrer ikke altid som om det er det magiske bare at gære koldt!
KBN

http://www.iblopper.bubble-logger.com" onclick="window.open(this.href);return false;
"iBLOPPER – iot Fermentation Logger! An activity and fermentation logger´s to attach to your airlock. Build your self. Free to use"
Truntebryg
Indlæg: 5319
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: Saflager S189. Temperatur

Indlæg af Truntebryg »

Før 1880’erne havde man stort set ingen idé om hvad der skete, så her var det bryg efter bryg – der afgjorde hvad der blev godt øl. Selvfølgelig var det kendt, at visse brygkoner lavede bedre øl end andre – og man hentede jo så gerne gær herfra. Dummere var de jo ikke

Det med at gære koldt, må være opstået tilfældigt – for Saccharomyces cerevisiae er ikke meget for at gære ved 10 °C og derunder.
Men det med at gære under 10 °C har faktisk også en helt anden fordel, alt andet ”utøjs” aktivitet bliver væsentlig dæmpet. Så nu kan man alligevel gære alcohol og undertrykke uønskede smage.

Det med at kalde en gær for ”Lager” eller undergær – hænger nok sammen med at lagergæren ikke er en Saccharomyces cerevisiae !!

Det vidste Pasteur og Chr Hansen – og de arbejdede begge med at isolere de gode undergær.

Emil Christian Hansen fik kaldt sin undergær for Saccharomyces carlsbergensis , og det hed den i mange år.

Pasteur fik opkaldt sin undergær til Saccharomyces pastorianus men det viser sig at det er den samme DNA og derfor hedder:
Lager gær - Saccharomyces pastorianus - idet Chr Hansen første ”anmeldte” hans undergær i 1908.

Nyere studier (2011) viser at pastorianus/ carlsbergensis faktisk er en krydsning af Saccharomyces cerevisiae og Saccharomyces eubayanus – og har fået egenskaberne fra den syd amerikanske gær. (så som lav temperatur, timing af flocculation , højere sulfit produktion osv.)

Når vi nu ved at undergæren – måske genetisk er 75% overgær, så kan nogle gærstammer sikkert sagtens arbejde perfekt som ”ale gær” mens det omvendte ikke kan lade sig gøre.

Jeg tror dog Steam og Koelsch gær er selekterede overgærstammer – men det ændre ikke på at der sikkert er nogle undergær som kan lave samme arbejde og måske bedre ved højere temperatur
Truntebryg
Indlæg: 5319
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: Saflager S189. Temperatur

Indlæg af Truntebryg »

kbaggen skrev: Så helt klrt "trumbs" up herfra til brulosophys, men den gode lære om at gære koldt for en række stilarter er nok ikke hert klar til at bive kastede væk for en amatør som mig.....men igen har brygget en masse øl på koldt bryggersgulv og både før og efter i køleskab, og det vikrer ikke altid som om det er det magiske bare at gære koldt!
Stor respekt herfra også - det bliver til en øjen-åbner en gang imellem.

Hvis kun 9 ud af 20 smagere - kan vælge det rigtige glas øl, som er mæsket med 10°C forskel - hvorfor så hænge sig i +/-½ °C i temperaturreguleringen.
Brulosophy.png
... og det er ikke kun amatører
DrFedi
Indlæg: 69
Tilmeldt: 25. jan 2016, 22:19
Geografisk sted: Karlslunde

Re: Saflager S189. Temperatur

Indlæg af DrFedi »

Min konklusion er, som tysken siger: Probieren geht über studieren. Det skal prøves.
http://www.facebook.com/bierkellernanobryg
DrFedi er også brugernavn på beercalc.org og maischemalzundmehr.de.
Truntebryg
Indlæg: 5319
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: Saflager S189. Temperatur

Indlæg af Truntebryg »

Spændende at høre om resultatet ...
DrFedi
Indlæg: 69
Tilmeldt: 25. jan 2016, 22:19
Geografisk sted: Karlslunde

Re: Saflager S189. Temperatur

Indlæg af DrFedi »

Men det må nok vente, til det værste sommer er ovre... (En eventuel dobbelttydighed kunne eventuelt være tilsigtet)
http://www.facebook.com/bierkellernanobryg
DrFedi er også brugernavn på beercalc.org og maischemalzundmehr.de.
DrFedi
Indlæg: 69
Tilmeldt: 25. jan 2016, 22:19
Geografisk sted: Karlslunde

Re: Saflager S189. Temperatur

Indlæg af DrFedi »

23472439_2010488155853854_154376396350033898_n.jpg
Nu er dette sat over med s189. Efter anvisning på posen sat over i et rum på 17 grader. Desværre drillede effektiviteten noget, så det bliver nok en god procent stærkere end tænkt - og farven blev også noget mørkere end beregnet (og det forstår jeg ikke... Har jeg mon fået en mørkere Karamelmalt end den, jeg havde bestilt?), men nu må vi se...
http://www.facebook.com/bierkellernanobryg
DrFedi er også brugernavn på beercalc.org og maischemalzundmehr.de.
søreno
Indlæg: 1705
Tilmeldt: 13. nov 2010, 14:18
Geografisk sted: Thisted

Re: Saflager S189. Temperatur

Indlæg af søreno »

Øllen er gerne lidt mørkere inden gæring end efter, synes jeg. Eller måske er det den større mængde, der gør det.

Sendt fra min ONEPLUS A3003 med Tapatalk
Besvar

Tilbage til "Generelt om brygning"