Jeg har brygget et bæst
-
- Indlæg: 138
- Tilmeldt: 6. maj 2015, 20:39
- Geografisk sted: Holstebro
Jeg har brygget et bæst
Hej
Jeg er løbet ind i en spøjs situation, jeg har brygget et Imperial Stout som er blevet temmelig stærk.
Jeg stak den om i forgårs for at få den af gærkagen efter en måneds tid, og da viste den en ABV på..... 18,1%
Det er jo helt hen i skoven, og jeg er i tvivl om den nogensinde bliver drikkelig, men det skal da prøves, den får lov
at ligge nogle år og så ser jeg hvad der sker.
Jeg lader den nok stå et par måneder mere før den flaskes, er det ikke en ok ide at tilsætte lidt Safrbew F2 et par dage før den stikkes
i en sukkerlage?
Altså det her var et eksperiment for at se hvor stærk en øl jeg kunne lave, men jeg havde slet ikke troet gæren kunne klare så høj %.
Det er en helt almindelig s-05 gær jeg har brugt og jeg er overrasket.
Er der andre der har erfaringer med den slags vanvid? :-)
Jeg er løbet ind i en spøjs situation, jeg har brygget et Imperial Stout som er blevet temmelig stærk.
Jeg stak den om i forgårs for at få den af gærkagen efter en måneds tid, og da viste den en ABV på..... 18,1%
Det er jo helt hen i skoven, og jeg er i tvivl om den nogensinde bliver drikkelig, men det skal da prøves, den får lov
at ligge nogle år og så ser jeg hvad der sker.
Jeg lader den nok stå et par måneder mere før den flaskes, er det ikke en ok ide at tilsætte lidt Safrbew F2 et par dage før den stikkes
i en sukkerlage?
Altså det her var et eksperiment for at se hvor stærk en øl jeg kunne lave, men jeg havde slet ikke troet gæren kunne klare så høj %.
Det er en helt almindelig s-05 gær jeg har brugt og jeg er overrasket.
Er der andre der har erfaringer med den slags vanvid? :-)
Re: Jeg har brygget et bæst
18 x 7,5 giver 135 - hvis det er samme øl du ref. Til i dit andet indlæg, bør der nok regnes lidt efter.
Når det er sagt, er % i sig selv jo ikke et problem - så ville nok smage på den før et par år :)
Sent from my iPhone using Tapatalk
Når det er sagt, er % i sig selv jo ikke et problem - så ville nok smage på den før et par år :)
Sent from my iPhone using Tapatalk
-
- Indlæg: 138
- Tilmeldt: 6. maj 2015, 20:39
- Geografisk sted: Holstebro
Re: Jeg har brygget et bæst
Det er ikke den samme øl jeg taler om i det andet indlæg, derfor de to forskellige indlæg :-)
-
- Indlæg: 138
- Tilmeldt: 6. maj 2015, 20:39
- Geografisk sted: Holstebro
Re: Jeg har brygget et bæst
Og jeg kommer da til at smage den løbende, det er jeg slet ikke i tvivl om. Jeg kan nok slet ikke lade være.
Re: Jeg har brygget et bæst
Det lyder lidt mærkeligt.
Hvordan måler du, med hvad, og hvordan beregner du?
Hvordan måler du, med hvad, og hvordan beregner du?
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Indlæg: 138
- Tilmeldt: 6. maj 2015, 20:39
- Geografisk sted: Holstebro
Re: Jeg har brygget et bæst
Jeg måler med hydrometer, ved 20 grader.
OG var 1164 og SG ved omstikning 1028.
Der var tilsat en del honning ved start af kogning, det er ikke kun malt der sparker den derop.
Der er korrigeret for temp. Ved målinger.
(1164-1028) / 7,5 = 18.1333
OG var 1164 og SG ved omstikning 1028.
Der var tilsat en del honning ved start af kogning, det er ikke kun malt der sparker den derop.
Der er korrigeret for temp. Ved målinger.
(1164-1028) / 7,5 = 18.1333
Re: Jeg har brygget et bæst
Ja, BeerSmith siger 18,6%.
Og en attenuation på 81%.
Både attenuationen og alkoholen er uden for US-05's normale arbejdsområde, men man skal aldrig sige aldrig om gær. De kan overraske.
Det sværeste med øl i den styrke er, at sikre at alkoholen ikke kan smages, kun mærkes som en varmende fornemmelse. Så hvis det er lykkes for dig at holde temperaturen tilstrækkelig lav (20 grader), og den har fået tilstrækkelig med rehydreret gær, så vil jeg ikke være nervøs for alkoholstyrken.
Den er sikkert heller ikke tænkt som en terrasseøl, man lige napper 3-4 stykker af under den bagende sol.
Og en attenuation på 81%.
Både attenuationen og alkoholen er uden for US-05's normale arbejdsområde, men man skal aldrig sige aldrig om gær. De kan overraske.
Det sværeste med øl i den styrke er, at sikre at alkoholen ikke kan smages, kun mærkes som en varmende fornemmelse. Så hvis det er lykkes for dig at holde temperaturen tilstrækkelig lav (20 grader), og den har fået tilstrækkelig med rehydreret gær, så vil jeg ikke være nervøs for alkoholstyrken.
Den er sikkert heller ikke tænkt som en terrasseøl, man lige napper 3-4 stykker af under den bagende sol.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Indlæg: 138
- Tilmeldt: 6. maj 2015, 20:39
- Geografisk sted: Holstebro
Re: Jeg har brygget et bæst
Bør jeg tilsætte lidt safbrew f2 inden flaskning, eller er det ikke nødvendigt?
Den kommer til at stå et sted mellem 8-12 uger i alt før jeg flasker den.
Den kommer til at stå et sted mellem 8-12 uger i alt før jeg flasker den.
Re: Jeg har brygget et bæst
Du må selv vurdere det ud fra mit svar.
US-05'eren er nok meget lad og ved at gå til af alkohol. Så hvis du forventer at få noget CO2 i din øl i løbet af en måneds tid, så vil jeg nok anbefale at tilsætte noget karboneringsgær.
Omvendt, så kunne det godt tænkes, at den seje stamme du har fået fingrene i af US-05'eren, vil kunne gennemføre en karbonering selv. Min vurdering vil så være, at den skal bruge nogle måneder ved stuetemperatur til det. Og måske ikke opnå det ønskede resultat alligevel.
Var jeg dig, ville jeg nok tilsætte noget karboneringsgær. Jeg kender ikke F2'eren, så kan ikke rådgive dig om den. Men er den alkoholtolerant, er den nok lige så god som andre. Det er ikke hér gæren sætter sin karakter på øllen.
Giver det dig ballast til at gage en beslutning? Husk på, at du er bryggeren, og den der bestemmer. Vi andre kan kun give råd.
US-05'eren er nok meget lad og ved at gå til af alkohol. Så hvis du forventer at få noget CO2 i din øl i løbet af en måneds tid, så vil jeg nok anbefale at tilsætte noget karboneringsgær.
Omvendt, så kunne det godt tænkes, at den seje stamme du har fået fingrene i af US-05'eren, vil kunne gennemføre en karbonering selv. Min vurdering vil så være, at den skal bruge nogle måneder ved stuetemperatur til det. Og måske ikke opnå det ønskede resultat alligevel.
Var jeg dig, ville jeg nok tilsætte noget karboneringsgær. Jeg kender ikke F2'eren, så kan ikke rådgive dig om den. Men er den alkoholtolerant, er den nok lige så god som andre. Det er ikke hér gæren sætter sin karakter på øllen.
Giver det dig ballast til at gage en beslutning? Husk på, at du er bryggeren, og den der bestemmer. Vi andre kan kun give råd.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Indlæg: 138
- Tilmeldt: 6. maj 2015, 20:39
- Geografisk sted: Holstebro
Re: Jeg har brygget et bæst
Yes, jeg takker mange gange. Det ender med lidt F2 om en måned eller to :)
Re: Jeg har brygget et bæst
Får helt mindreværdskomplekser her.... Bryggede en Barley Wine igår og den endte med en OG på 1110.... så den ender med 12 % alkohol.... :-)
Re: Jeg har brygget et bæst
Det er brugt at sige 10% af den oprindelige gærmængde til karbonering.mknudsgaard skrev:Yes, jeg takker mange gange. Det ender med lidt F2 om en måned eller to :)
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
- Broder Jacob
- Indlæg: 508
- Tilmeldt: 4. okt 2013, 19:33
- Geografisk sted: Emmabodavej 19f, 4450 Jyderup
Re: Jeg har brygget et bæst
uden at have karboneret så stræk øl, har jeg hyppigt brugt F2, som karboneringsgær, bruger næsten ingenting, som er rigeligt. Det er ca hvad der kan ligge på en fingernegl.
med den tilsatte sukker (typiskt 7 gram/liter) giver det fin karbonering, typisk til mine undergærede øl.
Med mindre alkoholen på 18% (er den mon så høj?) slår F2 ihjel, så burde mængde gær/mængde sukker udgøre et passende grundlag for karbonering, uagtet øllet det foregår i.
med den tilsatte sukker (typiskt 7 gram/liter) giver det fin karbonering, typisk til mine undergærede øl.
Med mindre alkoholen på 18% (er den mon så høj?) slår F2 ihjel, så burde mængde gær/mængde sukker udgøre et passende grundlag for karbonering, uagtet øllet det foregår i.
Øl= en masse i en energisk fart
Omregnet
En masse øl i en fart= energi
Omregnet
En masse øl i en fart= energi
- Stensgaard
- Indlæg: 864
- Tilmeldt: 19. maj 2013, 23:01
- Geografisk sted: Nustrup, Vojens
Re: Jeg har brygget et bæst
Det er imponerende, at du har fået en urt på OG 1164 til overhovedet at gære - det kan du godt være stolt af!
Jeg bryggede på et tidspunkt en øl på 13%. Det lykkedes aldrig at få den til at karbonere. Men den smager godt alligevel.
Jeg bryggede på et tidspunkt en øl på 13%. Det lykkedes aldrig at få den til at karbonere. Men den smager godt alligevel.
Ølsmagning i hele Danmark efter dine ønsker: https://Humlesmagning.dk
Re: Jeg har brygget et bæst
Den stærkeste jeg har brygget uden brug af tilsat sukker var på 14% og den har ikke haft brug for karboneringsgær (hvede-tørgær), så hvis din 05'er har gæret den ned uden problemer, burde den også kunne klare lidt karbonering. Dog har jeg også brygget en på 11 procent, som ikke selv kunne karbonere, dette erfarede jeg efter 5 mdr på flaske!! Her måtte jeg tilsætte en smule sukkervand og brugte to små korn af F2 pr. flaske, for at få den ønskede karbonering. Og til dette er den ganske fortrinlig. Så du kan enten prøve at stole på gæren eller satse på den sikre hest?