Optimering af brygtid
Optimering af brygtid
Hej folkens.
Jeg planlægger at brygge nu på lørdag. Det plejer at tage godt 6 timer fra udstyret kommer frem og til det er pakket sammen og rengjort. Jeg er kommet til at tænke lidt over, hvordan brygtiden mon kan optimeres og er kommet på en idé, som jeg håber, at andre har prøvet før mig, som kan komme med lidt indspark.
Er der nogen som har prøvet at koge humlen i vand i en gryde på komfuret imens mærkningen står på og tilsætte "humlekoncentratet" efter filtrering? Og I så tilfælde, hvordan smagte det så?
Jeg planlægger at brygge nu på lørdag. Det plejer at tage godt 6 timer fra udstyret kommer frem og til det er pakket sammen og rengjort. Jeg er kommet til at tænke lidt over, hvordan brygtiden mon kan optimeres og er kommet på en idé, som jeg håber, at andre har prøvet før mig, som kan komme med lidt indspark.
Er der nogen som har prøvet at koge humlen i vand i en gryde på komfuret imens mærkningen står på og tilsætte "humlekoncentratet" efter filtrering? Og I så tilfælde, hvordan smagte det så?
Re: Optimering af brygtid
Det er jo ikke kun for humlen du koger... men forsøg der før er linket til snakker om 30 min er nok mht dms. Ellers er køle tid, kar/gryder nok til direkte kog, varmekilde osv. Også nemme måder at vinde tid på.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sent from my iPhone using Tapatalk
-
- Indlæg: 915
- Tilmeldt: 2. apr 2014, 12:57
- Geografisk sted: 7451 Sunds
Re: Optimering af brygtid
Jeg har set en Youtube video om ølbrygning i gamle dage. https://www.youtube.com/watch?v=hku8dguRnTY Der koges humlen før mæskningen, men jeg kender ikke resultatet.
Selv har jeg forkortet min brygdag ved at springe nogle ting over som jeg ikke synes har nogen effekt (for mig).
Jeg mæsker i 1 time, recirkulerer ikke og mæsker ikke ud,
sparger uden at recirkulere de første par liter, lader vandet løbe hurtigt igennem masken,
koger urten med humle i 1 time og køler ikke urten ned,
hælder den kogende urt direkte på gæringsbeholderen, lukker til og lader det stå til næste dag
Gær tilsættes næste dag når urten er afkølet.
Det kan gøres på 3½ - 4 timer (20 ltr).
Har indtil nu brygget 10+ bryg på denne måde. Øllene smager absolut godt og bliver fint klare.
Mæske effektiviteten ligger på 80-90%
Selv har jeg forkortet min brygdag ved at springe nogle ting over som jeg ikke synes har nogen effekt (for mig).
Jeg mæsker i 1 time, recirkulerer ikke og mæsker ikke ud,
sparger uden at recirkulere de første par liter, lader vandet løbe hurtigt igennem masken,
koger urten med humle i 1 time og køler ikke urten ned,
hælder den kogende urt direkte på gæringsbeholderen, lukker til og lader det stå til næste dag
Gær tilsættes næste dag når urten er afkølet.
Det kan gøres på 3½ - 4 timer (20 ltr).
Har indtil nu brygget 10+ bryg på denne måde. Øllene smager absolut godt og bliver fint klare.
Mæske effektiviteten ligger på 80-90%
keep it simple !
-
- Indlæg: 1167
- Tilmeldt: 16. nov 2015, 20:44
- Geografisk sted: Højelse 4623
Re: Optimering af brygtid
det lyder sgu lidt som den samme metode jeg går efter, dog kan jeg ofte finde på at lave 2 bryg, det tager ikke ret meget længerefjorgensen skrev:Jeg har set en Youtube video om ølbrygning i gamle dage. https://www.youtube.com/watch?v=hku8dguRnTY Der koges humlen før mæskningen, men jeg kender ikke resultatet.
Selv har jeg forkortet min brygdag ved at springe nogle ting over som jeg ikke synes har nogen effekt (for mig).
Jeg mæsker i 1 time, recirkulerer ikke og mæsker ikke ud,
sparger uden at recirkulere de første par liter, lader vandet løbe hurtigt igennem masken,
koger urten med humle i 1 time og køler ikke urten ned,
hælder den kogende urt direkte på gæringsbeholderen, lukker til og lader det stå til næste dag
Gær tilsættes næste dag når urten er afkølet.
Det kan gøres på 3½ - 4 timer (20 ltr).
Har indtil nu brygget 10+ bryg på denne måde. Øllene smager absolut godt og bliver fint klare.
Mæske effektiviteten ligger på 80-90%
-
- Indlæg: 915
- Tilmeldt: 2. apr 2014, 12:57
- Geografisk sted: 7451 Sunds
Re: Optimering af brygtid
Ja, god ide :-)Dalmoseosebryg skrev:det lyder sgu lidt som den samme metode jeg går efter, dog kan jeg ofte finde på at lave 2 bryg, det tager ikke ret meget længerefjorgensen skrev:Jeg har set en Youtube video om ølbrygning i gamle dage. https://www.youtube.com/watch?v=hku8dguRnTY Der koges humlen før mæskningen, men jeg kender ikke resultatet.
Selv har jeg forkortet min brygdag ved at springe nogle ting over som jeg ikke synes har nogen effekt (for mig).
Jeg mæsker i 1 time, recirkulerer ikke og mæsker ikke ud,
sparger uden at recirkulere de første par liter, lader vandet løbe hurtigt igennem masken,
koger urten med humle i 1 time og køler ikke urten ned,
hælder den kogende urt direkte på gæringsbeholderen, lukker til og lader det stå til næste dag
Gær tilsættes næste dag når urten er afkølet.
Det kan gøres på 3½ - 4 timer (20 ltr).
Har indtil nu brygget 10+ bryg på denne måde. Øllene smager absolut godt og bliver fint klare.
Mæske effektiviteten ligger på 80-90%
keep it simple !
-
- Indlæg: 1167
- Tilmeldt: 16. nov 2015, 20:44
- Geografisk sted: Højelse 4623
Re: Optimering af brygtid
Mæsker den første i lautertun og den næste i el-gryde, har en 20L el-gryde til spargevandet vand og koger på gasfjorgensen skrev:Ja, god ide :-)Dalmoseosebryg skrev:det lyder sgu lidt som den samme metode jeg går efter, dog kan jeg ofte finde på at lave 2 bryg, det tager ikke ret meget længerefjorgensen skrev:Jeg har set en Youtube video om ølbrygning i gamle dage. https://www.youtube.com/watch?v=hku8dguRnTY Der koges humlen før mæskningen, men jeg kender ikke resultatet.
Selv har jeg forkortet min brygdag ved at springe nogle ting over som jeg ikke synes har nogen effekt (for mig).
Jeg mæsker i 1 time, recirkulerer ikke og mæsker ikke ud,
sparger uden at recirkulere de første par liter, lader vandet løbe hurtigt igennem masken,
koger urten med humle i 1 time og køler ikke urten ned,
hælder den kogende urt direkte på gæringsbeholderen, lukker til og lader det stå til næste dag
Gær tilsættes næste dag når urten er afkølet.
Det kan gøres på 3½ - 4 timer (20 ltr).
Har indtil nu brygget 10+ bryg på denne måde. Øllene smager absolut godt og bliver fint klare.
Mæske effektiviteten ligger på 80-90%
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Optimering af brygtid
Mæske 45 min er ALT rigeligt og koster ikke på kvalitet (med mindre det er en øl som kræver det, og så er det somregl 90 min)
45 min humlekog er også 100% OK, koster dog 3% mere humle ...
Kunne du lave et setup hvor du kan varme på urt lige efter afløb under sparge - så vinder du en hel del tid da du kan varme efter bare 2L ...
Sparge her (med svanen) tager 10m max 15 ... og da jeg varmer efter 2L så tager sparge max 2-3 min. Jeg recirkulere ofte under maskout, så det koster heller ikke tid ☺
Da jeg har fået solceller, så vil fremtidigt spargevand blive opvarmet i en vandvarmer derfor ingen opvarmningstid til mæskevand...
Hvis man valser opskriften dagen før, så er mæske jo igang på under 10 min + 45min mæske + 10 mashout + 5 til opvarming = 1:20 og du er i gang med at opvarme urten til humlekog.
45 min humlekog er også 100% OK, koster dog 3% mere humle ...
Kunne du lave et setup hvor du kan varme på urt lige efter afløb under sparge - så vinder du en hel del tid da du kan varme efter bare 2L ...
Sparge her (med svanen) tager 10m max 15 ... og da jeg varmer efter 2L så tager sparge max 2-3 min. Jeg recirkulere ofte under maskout, så det koster heller ikke tid ☺
Da jeg har fået solceller, så vil fremtidigt spargevand blive opvarmet i en vandvarmer derfor ingen opvarmningstid til mæskevand...
Hvis man valser opskriften dagen før, så er mæske jo igang på under 10 min + 45min mæske + 10 mashout + 5 til opvarming = 1:20 og du er i gang med at opvarme urten til humlekog.
Re: Optimering af brygtid
Jeg lavede en no sparge saison i sidste uge
40L øl på med 2.5 timer fra mash in til al rengøring var ovre.
Mæskede 30 min
Kogte 30 min.
Ingen sparge.
køling til 22 grader.
Brewhouse effektivitet på 76% hvilket er helt OK for mig.
Men no sparge, kræver at man har plads til alt vandet i sin bryggryde på en gang.
40L øl på med 2.5 timer fra mash in til al rengøring var ovre.
Mæskede 30 min
Kogte 30 min.
Ingen sparge.
køling til 22 grader.
Brewhouse effektivitet på 76% hvilket er helt OK for mig.
Men no sparge, kræver at man har plads til alt vandet i sin bryggryde på en gang.
Re: Optimering af brygtid
Nu spørger jeg måske dumt, men hvorfor vil du lave alle de krumspring for, at kunne skære af brygtiden ?
Hvis selve brygprocessen tager for lang tid, Er det så hobbyen eller slutproduktet du er interesseret i ?
Som kommerciel brygger forsøger jeg da også at optimere tiden, men det er primært ved at gøre al ting klart og udnytte f.eks. mæske- og kogetiden til at sætte etiketter på og pakke øl til kunder.
Da jeg "bare" var hobbybrygger, satte jeg da pris på alle aspekter af brygningen (dog ikke flaskerens :-)
Hvis selve brygprocessen tager for lang tid, Er det så hobbyen eller slutproduktet du er interesseret i ?
Som kommerciel brygger forsøger jeg da også at optimere tiden, men det er primært ved at gøre al ting klart og udnytte f.eks. mæske- og kogetiden til at sætte etiketter på og pakke øl til kunder.
Da jeg "bare" var hobbybrygger, satte jeg da pris på alle aspekter af brygningen (dog ikke flaskerens :-)
Venlig "Pilsen"
Jan Riis Sørensen
http://bryghuset-riis.dk/" onclick="window.open(this.href);return false;
facebook.com/riisbryg
Twitter: @bryghusetRiis
Jan Riis Sørensen
http://bryghuset-riis.dk/" onclick="window.open(this.href);return false;
facebook.com/riisbryg
Twitter: @bryghusetRiis
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Optimering af brygtid
Så længe der er noget at rydde op i, så har du ret.
Jeg er dog den type, der hører efter og respektere andres erfaringer - men det er kun indtil jeg syntes det kunne være sjovt at rokke lidt ved traditionerne.
Kan man skære 25% af gasforbruget væk - så er det jo gratis bryg (gas kontoen) hver 4 gang ☺
Nogle gange er tidsplanen jo presset, og man har jo stadig lyst til at få øl på hanerne ...
Så jo, du har ret - det er bestemt slutproduktet der tæller ... men det var vist ikke helt det du mente.
Jeg er dog den type, der hører efter og respektere andres erfaringer - men det er kun indtil jeg syntes det kunne være sjovt at rokke lidt ved traditionerne.
Kan man skære 25% af gasforbruget væk - så er det jo gratis bryg (gas kontoen) hver 4 gang ☺
Nogle gange er tidsplanen jo presset, og man har jo stadig lyst til at få øl på hanerne ...
Så jo, du har ret - det er bestemt slutproduktet der tæller ... men det var vist ikke helt det du mente.
Re: Optimering af brygtid
Enig i, at kan man spare penge er det da værd at kigge på, men hvis det bare er for at spare tid, kan jeg ikke se fordelen som håndbrygger. Husk at man kan drikke øl mens man brygger :-)Truntebryg skrev:Så længe der er noget at rydde op i, så har du ret.
Jeg er dog den type, der hører efter og respektere andres erfaringer - men det er kun indtil jeg syntes det kunne være sjovt at rokke lidt ved traditionerne.
Kan man skære 25% af gasforbruget væk - så er det jo gratis bryg (gas kontoen) hver 4 gang ☺
Nogle gange er tidsplanen jo presset, og man har jo stadig lyst til at få øl på hanerne ...
Så jo, du har ret - det er bestemt slutproduktet der tæller ... men det var vist ikke helt det du mente.
Venlig "Pilsen"
Jan Riis Sørensen
http://bryghuset-riis.dk/" onclick="window.open(this.href);return false;
facebook.com/riisbryg
Twitter: @bryghusetRiis
Jan Riis Sørensen
http://bryghuset-riis.dk/" onclick="window.open(this.href);return false;
facebook.com/riisbryg
Twitter: @bryghusetRiis
Re: Optimering af brygtid
Personligt vil en optimeret brygdag betyde flere muligheder, Eks. Med bedre køling, optimeret proces Eks. Direkte fra mash til kog osv. Kan jeg afh. Af øl sparer en del "spild" tid og nå det på 4-4,5 time mod Eks. 6 timer - så er det nemmere at få ok af fruen, jeg kan nå det om aftenen efter job osv. Pludselig kan jeg have mere spændende på lager, og bruge de "lange" dage til at eksperimentere lave krævende øl osv. Som ellers havde lagt beslag på en masse weekend tid med fam.
Gælder det bare om at komme væk fra frue og unger kan man jo se bort fra ovenstående ;)
Sent from my iPhone using Tapatalk
Gælder det bare om at komme væk fra frue og unger kan man jo se bort fra ovenstående ;)
Sent from my iPhone using Tapatalk
- Broder Jacob
- Indlæg: 508
- Tilmeldt: 4. okt 2013, 19:33
- Geografisk sted: Emmabodavej 19f, 4450 Jyderup
Re: Optimering af brygtid
jeg brygger oldschool, dvs uden pumper osv.
Bruger, på en simpel mæskeprofil, med mash out og sparge, samlet set 5 timer alt inklusive. Er det med mange steps /decoction, så sniger den sig op på 5½ - 6 timer.
Jeg skærer hjørner ved f.eks. at kværne malt mens vandet varmer op, at lade det afløbende øl påbegynde kogning når gryden er ca. ½ fuld (alt efter hvor hurtigt afløbet er)
Kogegryde og blus står på en lille fladvogn som jeg kan rulle ind under mæskegryden. (det sparer meget tid.)
Spargevand varmes op i elgryde med tænd/sluk ur på, så det er klar når jeg skal bruge det.
Jeg koger urten i 80-90 minutter.
Mens der koges gøres gærspand osv. klar, så jeg hele tiden er et-to trin forud.
Således vaskker jeg mæskegryde mens urten koger og rydder op i grejet, så jeg er helt klar til at tappe fra kogegryde til gærspand, når det er kølet.
Bruger, på en simpel mæskeprofil, med mash out og sparge, samlet set 5 timer alt inklusive. Er det med mange steps /decoction, så sniger den sig op på 5½ - 6 timer.
Jeg skærer hjørner ved f.eks. at kværne malt mens vandet varmer op, at lade det afløbende øl påbegynde kogning når gryden er ca. ½ fuld (alt efter hvor hurtigt afløbet er)
Kogegryde og blus står på en lille fladvogn som jeg kan rulle ind under mæskegryden. (det sparer meget tid.)
Spargevand varmes op i elgryde med tænd/sluk ur på, så det er klar når jeg skal bruge det.
Jeg koger urten i 80-90 minutter.
Mens der koges gøres gærspand osv. klar, så jeg hele tiden er et-to trin forud.
Således vaskker jeg mæskegryde mens urten koger og rydder op i grejet, så jeg er helt klar til at tappe fra kogegryde til gærspand, når det er kølet.
Øl= en masse i en energisk fart
Omregnet
En masse øl i en fart= energi
Omregnet
En masse øl i en fart= energi
Re: Optimering af brygtid
Pumper betyder vel ikke det store for tiden, med mindre de suger det ud af gryderne ? ;)
Antaget at ting eller sættes fornuftigt op, for at skulle flytte x liter med en kop, vil jo klart stjæle en del tid :)
Sent from my iPhone using Tapatalk
Antaget at ting eller sættes fornuftigt op, for at skulle flytte x liter med en kop, vil jo klart stjæle en del tid :)
Sent from my iPhone using Tapatalk
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Optimering af brygtid
Her et gammelt Pilsnerbryg:
Tidsplan: alt er gjort klar dagen før …
15:05 - varme på – EL gryde + gas og mælkespand
15:25 - 64 °C
15:30 - 13 L vand i EL gryden, ”spargevand”
16:05 - Beta færdig – stadig 63 °C
16:11 - Temp = 68,5 °C
16:26 - Temp = 67,5 °C stivelse testes = OK
16:32 - Temp = 76 °C i min. 5-10 minutter.
17:24 - Kogning af urt – humle kogningen kan starte.
17:25 - Bitterhumle
17:55 - Smagshumle
18:00 - Irish moss
18:05 - Dufthumle
18:10 - Køling i min 15 minutter.
Altså noget med 3t 20m - men jeg husker også at det var tidspresset, og jeg følte lidt stress. Ulemper ved for hurtig brygdag, er netop som Jacob nævner - rengøring. Det når man simpelthen ikke, og så hjælper det jo ikke at man kan brygge på 3½ t hvis man alligevel skal bruge en time efter til oprydning.
Jeg kan se at et Decoctionbryg (simpel) tager ca 5t og at alm bryg (single infusion) tager ca 4t 20m.
Tidsplan: alt er gjort klar dagen før …
15:05 - varme på – EL gryde + gas og mælkespand
15:25 - 64 °C
15:30 - 13 L vand i EL gryden, ”spargevand”
16:05 - Beta færdig – stadig 63 °C
16:11 - Temp = 68,5 °C
16:26 - Temp = 67,5 °C stivelse testes = OK
16:32 - Temp = 76 °C i min. 5-10 minutter.
17:24 - Kogning af urt – humle kogningen kan starte.
17:25 - Bitterhumle
17:55 - Smagshumle
18:00 - Irish moss
18:05 - Dufthumle
18:10 - Køling i min 15 minutter.
Altså noget med 3t 20m - men jeg husker også at det var tidspresset, og jeg følte lidt stress. Ulemper ved for hurtig brygdag, er netop som Jacob nævner - rengøring. Det når man simpelthen ikke, og så hjælper det jo ikke at man kan brygge på 3½ t hvis man alligevel skal bruge en time efter til oprydning.
Jeg kan se at et Decoctionbryg (simpel) tager ca 5t og at alm bryg (single infusion) tager ca 4t 20m.