Giver RO vand mening i proter/stout?

mhn
Indlæg: 439
Tilmeldt: 22. feb 2017, 16:58

Giver RO vand mening i proter/stout?

Indlæg af mhn »

Hej.

Vi har anskaffet os et RO anlæg, og brugt ca. 50% i et par lyse bryg. (Som ikke kan smages endnu, så jeg har ingen ide om, om det var en god plan. :-) )

Nu skal vi snart til at brygge julebryg. Og jeg tænker, de lige så godt kan få 50% RO vand, når vi nu har anlægget. Men giver det overhovedet mening at bruge RO i mørke øl? Jeg kan læse mig til, det ikke er nødvendigt, men kan man få fordel af at gøre det?

Mvh
Morten
Mvh
Morten

Den ene af to. :-) http://mortenbryg.dk
Thage
Indlæg: 1442
Tilmeldt: 3. okt 2015, 10:37
Geografisk sted: Allerød

Re: Giver RO vand mening i proter/stout?

Indlæg af Thage »

Bruger selv 70 til lyse, og over 30 ebc 60 - endnu 50 til gode, gemmer til stout..

Stor forskel her


Sent from my iPhone using Tapatalk
mhn
Indlæg: 439
Tilmeldt: 22. feb 2017, 16:58

Re: Giver RO vand mening i proter/stout?

Indlæg af mhn »

70% til lyse forstår jeg. Men resten er jeg ikke kvik nok til at fatte. :-)
Mvh
Morten

Den ene af to. :-) http://mortenbryg.dk
Thage
Indlæg: 1442
Tilmeldt: 3. okt 2015, 10:37
Geografisk sted: Allerød

Re: Giver RO vand mening i proter/stout?

Indlæg af Thage »

mhn skrev:70% til lyse forstår jeg. Men resten er jeg ikke kvik nok til at fatte. :-)
Ebc siger noget om farve og andel af mørke malte i grove træk, så Eks. En lager(Classic i farve) får 70, Brown ale fik 60%.

Bedre mening nu?


Sent from my iPhone using Tapatalk
Thage
Indlæg: 1442
Tilmeldt: 3. okt 2015, 10:37
Geografisk sted: Allerød

Re: Giver RO vand mening i proter/stout?

Indlæg af Thage »

En ting er pH, men den fornemmelse/eftersmag det blødere vand giver er den umiddelbare fordel man fornemmer


Sent from my iPhone using Tapatalk
mhn
Indlæg: 439
Tilmeldt: 22. feb 2017, 16:58

Re: Giver RO vand mening i proter/stout?

Indlæg af mhn »

Thage skrev:
Ebc siger noget om farve og andel af mørke malte i grove træk, så Eks. En lager(Classic i farve) får 70, Brown ale fik 60%.

Bedre mening nu?
Jeg er med på, hvad EBC betyder. Men jeg kan ikke afkode.

"og over 30 ebc 60 - endnu 50 til gode"

60% ved mørk øl, men hvad betyder så "endnu 50 til gode", at du skal prøve med 50% engang? :-)

Men Ok du skriver i hver fald, det giver mening at bruge RO i mørke øl. Så det må være planen.

Hvor meget RO vand er for meget, når man ikke tilsætter "salte"? Der skal vel være lidt i vandet?
Mvh
Morten

Den ene af to. :-) http://mortenbryg.dk
Thage
Indlæg: 1442
Tilmeldt: 3. okt 2015, 10:37
Geografisk sted: Allerød

Re: Giver RO vand mening i proter/stout?

Indlæg af Thage »

mhn skrev:
Thage skrev:
Ebc siger noget om farve og andel af mørke malte i grove træk, så Eks. En lager(Classic i farve) får 70, Brown ale fik 60%.

Bedre mening nu?
Jeg er med på, hvad EBC betyder. Men jeg kan ikke afkode.

"og over 30 ebc 60 - endnu 50 til gode"

60% ved mørk øl, men hvad betyder så "endnu 50 til gode", at du skal prøve med 50% engang? :-)

Men Ok du skriver i hver fald, det giver mening at bruge RO i mørke øl. Så det må være planen.

Hvor meget RO vand er for meget, når man ikke tilsætter "salte"? Der skal vel være lidt i vandet?
Sorry...

Over 30 ebc
60% ro og 40% alm

50/50 blanding tænker jeg at gøre med en stout/porter

Jeg stjal tips fra Nimbus, så har ikke prøvet så meget andet og det virker kanon for mig... (gav mig det resultat jeg søgte)


Sent from my iPhone using Tapatalk
mhn
Indlæg: 439
Tilmeldt: 22. feb 2017, 16:58

Re: Giver RO vand mening i proter/stout?

Indlæg af mhn »

Der er ingen grund til at undskylde, budskabet kom igennem trods min forvirring. :-)

Så du mener faktisk 60% RO vil være klogt i mørke øl?

(Nimbus lyder som om, der er en tråd, jeg ikke fandt i søgningen, inden jeg spurgte. :-|)
Senest rettet af mhn 11. aug 2017, 21:48, rettet i alt 1 gang.
Mvh
Morten

Den ene af to. :-) http://mortenbryg.dk
Thage
Indlæg: 1442
Tilmeldt: 3. okt 2015, 10:37
Geografisk sted: Allerød

Re: Giver RO vand mening i proter/stout?

Indlæg af Thage »

Her er tråden hvor jeg også stiller en masse dumme spm. ;)

Københavnsk vandbehandling - især HCO3

https://r.tapatalk.com/shareLink?share_ ... are_type=t" onclick="window.open(this.href);return false;


Sent from my iPhone using Tapatalk
Brugeravatar
DennisMAX
Indlæg: 228
Tilmeldt: 14. mar 2015, 08:39
Geografisk sted: Strellev 6870
Kontakt:

Re: Giver RO vand mening i proter/stout?

Indlæg af DennisMAX »

Vil RO vand ikke sænke PH for meget med mindre der tilsættes en base ??
Det mørke malt sænker jo pH .

Sendt fra Yavin med Tapatalk
Med Venlig Hilsen
Dennis H. Pedersen
Brugeravatar
Lyager
Indlæg: 35
Tilmeldt: 6. aug 2015, 09:56
Geografisk sted: Køge

Giver RO vand mening i proter/stout?

Indlæg af Lyager »

DennisMAX skrev:Vil RO vand ikke sænke PH for meget med mindre der tilsættes en base ??
Det mørke malt sænker jo pH .

Sendt fra Yavin med Tapatalk
Bruger selv 3/4 RO og 1/4 alm. og justerer med salte ud fra Brun's ark.

Det giver som udgangspunkt en pH på cirka 7,8 med det vand vi har her i Køge.

Sparge-vandet justeres herfra ned til 5,3.

Mæske andet plejer jeg ikke at pille ved da malten, specielt den til mørke øl, alligevel trækker pH ned.

Min oplevelse er at noget af den buffer-effekt man får med meget hårdt vand forsvinder når man fortynder med RO.

Sagt på en anden måde så skal der meget mindre syre til for at sænke pH hvilket kan være en fordel hvis man er bekymret for bismag.
Gærceller æder sukker, pisser alkohol og fiser kulsyre...
mhn
Indlæg: 439
Tilmeldt: 22. feb 2017, 16:58

Re: Giver RO vand mening i proter/stout?

Indlæg af mhn »

Hvilke ulemper giver for lav PH?
Mvh
Morten

Den ene af to. :-) http://mortenbryg.dk
Brugeravatar
DennisMAX
Indlæg: 228
Tilmeldt: 14. mar 2015, 08:39
Geografisk sted: Strellev 6870
Kontakt:

Re: Giver RO vand mening i proter/stout?

Indlæg af DennisMAX »

Hvis du vil have dine enzymer til at arbejde godt skal du ligge i det rigtige PH område.
Hvis du kommer for langt under eller for højt er der nogle enzymer som ikke kan arbejde dvs at du ikke for det sukker ud som du gerne vil have.

Du kan også læse om det her : http://beersmith.com/blog/2015/05/07/ma ... r-brewing/" onclick="window.open(this.href);return false;

Billede
Med Venlig Hilsen
Dennis H. Pedersen
Truntebryg
Indlæg: 5319
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: Giver RO vand mening i proter/stout?

Indlæg af Truntebryg »

Nu det ikke så smart at angive områderne som "firkanter" for det er jo ikke sådan at Beta stopper ved pH 4,95 ...

Men eller er det jo rigtig at du skal ligge omkring dit optimum du ønsker til din profil.
mhn
Indlæg: 439
Tilmeldt: 22. feb 2017, 16:58

Re: Giver RO vand mening i proter/stout?

Indlæg af mhn »

Tak for link.

Det må vi have kigget på. Det når ikke at blive næste bryg, så det må gå godt på bedste beskub, som det plejer. :-)

Jeg fandt en PH måler på ebay, så må jeg kigger på, hvor vi egentlig ligger, når den kommer.

Lige nu lyder det for mig, som om 50% RO vand er det bedste bud til mørke julebryg. Og at vi skal højere op, næste gang vi brygger noget lyst.
Mvh
Morten

Den ene af to. :-) http://mortenbryg.dk
Besvar

Tilbage til "Generelt om brygning"