Giver RO vand mening i proter/stout?
Giver RO vand mening i proter/stout?
Hej.
Vi har anskaffet os et RO anlæg, og brugt ca. 50% i et par lyse bryg. (Som ikke kan smages endnu, så jeg har ingen ide om, om det var en god plan. :-) )
Nu skal vi snart til at brygge julebryg. Og jeg tænker, de lige så godt kan få 50% RO vand, når vi nu har anlægget. Men giver det overhovedet mening at bruge RO i mørke øl? Jeg kan læse mig til, det ikke er nødvendigt, men kan man få fordel af at gøre det?
Mvh
Morten
Vi har anskaffet os et RO anlæg, og brugt ca. 50% i et par lyse bryg. (Som ikke kan smages endnu, så jeg har ingen ide om, om det var en god plan. :-) )
Nu skal vi snart til at brygge julebryg. Og jeg tænker, de lige så godt kan få 50% RO vand, når vi nu har anlægget. Men giver det overhovedet mening at bruge RO i mørke øl? Jeg kan læse mig til, det ikke er nødvendigt, men kan man få fordel af at gøre det?
Mvh
Morten
Re: Giver RO vand mening i proter/stout?
Bruger selv 70 til lyse, og over 30 ebc 60 - endnu 50 til gode, gemmer til stout..
Stor forskel her
Sent from my iPhone using Tapatalk
Stor forskel her
Sent from my iPhone using Tapatalk
Re: Giver RO vand mening i proter/stout?
70% til lyse forstår jeg. Men resten er jeg ikke kvik nok til at fatte. :-)
Re: Giver RO vand mening i proter/stout?
Ebc siger noget om farve og andel af mørke malte i grove træk, så Eks. En lager(Classic i farve) får 70, Brown ale fik 60%.mhn skrev:70% til lyse forstår jeg. Men resten er jeg ikke kvik nok til at fatte. :-)
Bedre mening nu?
Sent from my iPhone using Tapatalk
Re: Giver RO vand mening i proter/stout?
En ting er pH, men den fornemmelse/eftersmag det blødere vand giver er den umiddelbare fordel man fornemmer
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sent from my iPhone using Tapatalk
Re: Giver RO vand mening i proter/stout?
Jeg er med på, hvad EBC betyder. Men jeg kan ikke afkode.Thage skrev:
Ebc siger noget om farve og andel af mørke malte i grove træk, så Eks. En lager(Classic i farve) får 70, Brown ale fik 60%.
Bedre mening nu?
"og over 30 ebc 60 - endnu 50 til gode"
60% ved mørk øl, men hvad betyder så "endnu 50 til gode", at du skal prøve med 50% engang? :-)
Men Ok du skriver i hver fald, det giver mening at bruge RO i mørke øl. Så det må være planen.
Hvor meget RO vand er for meget, når man ikke tilsætter "salte"? Der skal vel være lidt i vandet?
Re: Giver RO vand mening i proter/stout?
Sorry...mhn skrev:Jeg er med på, hvad EBC betyder. Men jeg kan ikke afkode.Thage skrev:
Ebc siger noget om farve og andel af mørke malte i grove træk, så Eks. En lager(Classic i farve) får 70, Brown ale fik 60%.
Bedre mening nu?
"og over 30 ebc 60 - endnu 50 til gode"
60% ved mørk øl, men hvad betyder så "endnu 50 til gode", at du skal prøve med 50% engang? :-)
Men Ok du skriver i hver fald, det giver mening at bruge RO i mørke øl. Så det må være planen.
Hvor meget RO vand er for meget, når man ikke tilsætter "salte"? Der skal vel være lidt i vandet?
Over 30 ebc
60% ro og 40% alm
50/50 blanding tænker jeg at gøre med en stout/porter
Jeg stjal tips fra Nimbus, så har ikke prøvet så meget andet og det virker kanon for mig... (gav mig det resultat jeg søgte)
Sent from my iPhone using Tapatalk
Re: Giver RO vand mening i proter/stout?
Der er ingen grund til at undskylde, budskabet kom igennem trods min forvirring. :-)
Så du mener faktisk 60% RO vil være klogt i mørke øl?
(Nimbus lyder som om, der er en tråd, jeg ikke fandt i søgningen, inden jeg spurgte. :-|)
Så du mener faktisk 60% RO vil være klogt i mørke øl?
(Nimbus lyder som om, der er en tråd, jeg ikke fandt i søgningen, inden jeg spurgte. :-|)
Senest rettet af mhn 11. aug 2017, 21:48, rettet i alt 1 gang.
Re: Giver RO vand mening i proter/stout?
Her er tråden hvor jeg også stiller en masse dumme spm. ;)
Københavnsk vandbehandling - især HCO3
https://r.tapatalk.com/shareLink?share_ ... are_type=t" onclick="window.open(this.href);return false;
Sent from my iPhone using Tapatalk
Københavnsk vandbehandling - især HCO3
https://r.tapatalk.com/shareLink?share_ ... are_type=t" onclick="window.open(this.href);return false;
Sent from my iPhone using Tapatalk
Re: Giver RO vand mening i proter/stout?
Vil RO vand ikke sænke PH for meget med mindre der tilsættes en base ??
Det mørke malt sænker jo pH .
Sendt fra Yavin med Tapatalk
Det mørke malt sænker jo pH .
Sendt fra Yavin med Tapatalk
Med Venlig Hilsen
Dennis H. Pedersen
Dennis H. Pedersen
Giver RO vand mening i proter/stout?
Bruger selv 3/4 RO og 1/4 alm. og justerer med salte ud fra Brun's ark.DennisMAX skrev:Vil RO vand ikke sænke PH for meget med mindre der tilsættes en base ??
Det mørke malt sænker jo pH .
Sendt fra Yavin med Tapatalk
Det giver som udgangspunkt en pH på cirka 7,8 med det vand vi har her i Køge.
Sparge-vandet justeres herfra ned til 5,3.
Mæske andet plejer jeg ikke at pille ved da malten, specielt den til mørke øl, alligevel trækker pH ned.
Min oplevelse er at noget af den buffer-effekt man får med meget hårdt vand forsvinder når man fortynder med RO.
Sagt på en anden måde så skal der meget mindre syre til for at sænke pH hvilket kan være en fordel hvis man er bekymret for bismag.
Gærceller æder sukker, pisser alkohol og fiser kulsyre...
Re: Giver RO vand mening i proter/stout?
Hvilke ulemper giver for lav PH?
Re: Giver RO vand mening i proter/stout?
Hvis du vil have dine enzymer til at arbejde godt skal du ligge i det rigtige PH område.
Hvis du kommer for langt under eller for højt er der nogle enzymer som ikke kan arbejde dvs at du ikke for det sukker ud som du gerne vil have.
Du kan også læse om det her : http://beersmith.com/blog/2015/05/07/ma ... r-brewing/" onclick="window.open(this.href);return false;
Hvis du kommer for langt under eller for højt er der nogle enzymer som ikke kan arbejde dvs at du ikke for det sukker ud som du gerne vil have.
Du kan også læse om det her : http://beersmith.com/blog/2015/05/07/ma ... r-brewing/" onclick="window.open(this.href);return false;
Med Venlig Hilsen
Dennis H. Pedersen
Dennis H. Pedersen
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Giver RO vand mening i proter/stout?
Nu det ikke så smart at angive områderne som "firkanter" for det er jo ikke sådan at Beta stopper ved pH 4,95 ...
Men eller er det jo rigtig at du skal ligge omkring dit optimum du ønsker til din profil.
Men eller er det jo rigtig at du skal ligge omkring dit optimum du ønsker til din profil.
Re: Giver RO vand mening i proter/stout?
Tak for link.
Det må vi have kigget på. Det når ikke at blive næste bryg, så det må gå godt på bedste beskub, som det plejer. :-)
Jeg fandt en PH måler på ebay, så må jeg kigger på, hvor vi egentlig ligger, når den kommer.
Lige nu lyder det for mig, som om 50% RO vand er det bedste bud til mørke julebryg. Og at vi skal højere op, næste gang vi brygger noget lyst.
Det må vi have kigget på. Det når ikke at blive næste bryg, så det må gå godt på bedste beskub, som det plejer. :-)
Jeg fandt en PH måler på ebay, så må jeg kigger på, hvor vi egentlig ligger, når den kommer.
Lige nu lyder det for mig, som om 50% RO vand er det bedste bud til mørke julebryg. Og at vi skal højere op, næste gang vi brygger noget lyst.