Vandprofil til New England IPA
Vandprofil til New England IPA
Jeg har planer om at brygge min første New England med masser af humle (500g til 22L). Jeg vil i samme omgang prøve med vandbehandling for at ramme den rigtige mouthfeel. Jeg kan læse mig til, at det er godt med et højt Cl/SO4 forhold til NE IPA, men jeg har ikke kunnet finde nogle deciderede vandprofiler. Er der nogen der kan hjælpe?
Jeg har ikke et RO anlæg (endnu), men jeg kan ”låne” DI vand på arbejdet.
Jeg har ikke et RO anlæg (endnu), men jeg kan ”låne” DI vand på arbejdet.
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Vandprofil til New England IPA
Det ville jo være godt med nogle tal ...
Prøv at finde dit vand her: http://data.geus.dk/JupiterWWW/waterlis ... ngsanl%E6g" onclick="window.open(this.href);return false;
Her kan du finde de tal som skal bruges i en "udvidet" prøve.
Prøv at finde dit vand her: http://data.geus.dk/JupiterWWW/waterlis ... ngsanl%E6g" onclick="window.open(this.href);return false;
Her kan du finde de tal som skal bruges i en "udvidet" prøve.
Re: Vandprofil til New England IPA
Jeg ledte egentligt bare efter den ideelle vandprofil til stilarten. Men du kan da godt lige få mine tal. Ifølge Aarhus Vand får jeg vand fra 3 vandværker med følgende tal (i mg/L):
Bederværket: Ca: 91, Mg: 11, Na: 23, Cl: 27, SO4: 40, Bicarbonate: 316
Stautrupværket: Ca: 110, Mg: 14, Na: 65, Cl: 120, SO4: 37, Bicarbonate: 341
Åboværket: Ca: 90, Mg: 9.5, Na: 43, Cl: 50, SO4: 56, Bicarbonate: 300
Bederværket: Ca: 91, Mg: 11, Na: 23, Cl: 27, SO4: 40, Bicarbonate: 316
Stautrupværket: Ca: 110, Mg: 14, Na: 65, Cl: 120, SO4: 37, Bicarbonate: 341
Åboværket: Ca: 90, Mg: 9.5, Na: 43, Cl: 50, SO4: 56, Bicarbonate: 300
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Vandprofil til New England IPA
Uha - den er svær...
Cl svinger lige fra 27 til 120 - noget af en forskel... og svært at styre imod SO4
Er vi enige om at NE IPA skal være rund og blød - på trods af alt den humle ?
Hvis det er tilfældet så er clorid / sulfat forholdet jo ret vigtig.
Eneste rigtige løsning er at fortynde godt ned med RO vand (eller andet) og så fylde på med clorid og sulfat ..
Cl svinger lige fra 27 til 120 - noget af en forskel... og svært at styre imod SO4
Er vi enige om at NE IPA skal være rund og blød - på trods af alt den humle ?
Hvis det er tilfældet så er clorid / sulfat forholdet jo ret vigtig.
Eneste rigtige løsning er at fortynde godt ned med RO vand (eller andet) og så fylde på med clorid og sulfat ..
Re: Vandprofil til New England IPA
Mit vand er nemlig noget rod. Så jeg har endda overvejet at bruge 100% DI/RO vand og tilsætninger.
NE IPA skal, som du skriver, være rund og blød og derfor have et højt Cl/SO4-forhold, som jeg har forstået det. Jeg har googlet mig til et forslag på en vandprofil til en NE IPA, men jeg ved ikke nok om vand til at vurdere, om det er brugbart. Den ser sådan ud:
Ca: 135, Mg: 1, Na: 10, Cl 186, SO4: 71
Den kan stort set laves fra 100% DI vand med:
0.125 g/l gips
0.015 g/l epsom salt
0.39 g/l calsiumclorid
0.025 g/l natron
Resultat (ifølge brewersfriend): Ca: 135, Mg: 1,5, Na: 6,8, Cl: 188, SO4: 76, HCO: 17,8
NE IPA skal, som du skriver, være rund og blød og derfor have et højt Cl/SO4-forhold, som jeg har forstået det. Jeg har googlet mig til et forslag på en vandprofil til en NE IPA, men jeg ved ikke nok om vand til at vurdere, om det er brugbart. Den ser sådan ud:
Ca: 135, Mg: 1, Na: 10, Cl 186, SO4: 71
Den kan stort set laves fra 100% DI vand med:
0.125 g/l gips
0.015 g/l epsom salt
0.39 g/l calsiumclorid
0.025 g/l natron
Resultat (ifølge brewersfriend): Ca: 135, Mg: 1,5, Na: 6,8, Cl: 188, SO4: 76, HCO: 17,8
Re: Vandprofil til New England IPA
Hvis du vil køre til Odder så kan du få en spand RO vand. Jeg har også de salte og mineraler der skal til.
Sent from my iPad using Tapatalk
Sent from my iPad using Tapatalk
Re: Vandprofil til New England IPA
Mange tak for tilbudet. Jeg har dog adgang til både vand og mineraler. Jeg mangler bare den rigtige vandprofil :-DØystein skrev:Hvis du vil køre til Odder så kan du få en spand RO vand. Jeg har også de salte og mineraler der skal til.
Sent from my iPad using Tapatalk
Re: Vandprofil til New England IPA
The mad fermentationist har et bud her: http://www.themadfermentationist.com/20 ... ecipe.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Ellers havde Brew your own en artikel om stilen for nogle måneder siden. Den er vist ikke online, men måske kan du få fat i den. Der var vandprofiler fra nogle af de bryggerier, som er kendte for stilen. Der var dog så vidt jeg husker, ret stor forskel på cl/so4 forholdet.
VH
Søren
Ellers havde Brew your own en artikel om stilen for nogle måneder siden. Den er vist ikke online, men måske kan du få fat i den. Der var vandprofiler fra nogle af de bryggerier, som er kendte for stilen. Der var dog så vidt jeg husker, ret stor forskel på cl/so4 forholdet.
VH
Søren
Re: Vandprofil til New England IPA
Brülosophy diskuterer cloride / sulfate forholdet her http://brulosophy.com/2016/10/03/water- ... t-results/" onclick="window.open(this.href);return false;
Sent from my iPad using Tapatalk
Sent from my iPad using Tapatalk
Re: Vandprofil til New England IPA
Det lykkedes mig at finde BYO-artiklen her https://www.scribd.com/document/3318150 ... ober-2016#. (Det er et preview, men man kan god læse igennem deres sløring af dele af artiklen [den starter på side 59]). Du har helt ret, der er meget stor forskel på cl:so4-forholdene, så det er svært at bruge uden at have smagt alle øllene.søreno skrev:Ellers havde Brew your own en artikel om stilen for nogle måneder siden. Den er vist ikke online, men måske kan du få fat i den. Der var vandprofiler fra nogle af de bryggerier, som er kendte for stilen. Der var dog så vidt jeg husker, ret stor forskel på cl/so4 forholdet.
Meget interessant. Jeg tror, jeg tager udgangspunkt i deres cl:so4-forhold på 150:50 bygget op udelukkende på RO-vand.Øystein skrev:Brülosophy diskuterer cloride / sulfate forholdet her http://brulosophy.com/2016/10/03/water- ... t-results/" onclick="window.open(this.href);return false;
Jeg regner derfor med at prøve med følgende:
- 100% RO-vand (eller DI-vand i mit tilfælde)
- 0.1 g/l gips
- 0.32 g/l CaCl2 (eller 0.96 gl nonoxal)
Resultat (ifølge brewersfriend): Ca: 110, Mg: 0, Na: 0, Cl: 154, SO4: 56, HCO: 0
Re: Vandprofil til New England IPA
Jeg har så lige fundet ud af, at jeg ikke har gips købt hjem fra en brygforretning. Men det er vel også det samme, som man køber i hobbyforretninger, fx her:
http://www.pandurohobby.dk/Catalogue/50 ... rgips-1-kg
http://www.pandurohobby.dk/Catalogue/50 ... rgips-1-kg
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Vandprofil til New England IPA
Umiddelbart ville jeg ikke bruge det, med mindre der står at det er 100% kemisk rent eller til fødevare...
-
- Indlæg: 5
- Tilmeldt: 31. aug 2017, 11:52
Re: Vandprofil til New England IPA
Hej
Faldt lige over denne tråd. Palmer har et excel spreadsheet hvor der er forslag til vandprofiler på de fleste typer af øl.
http://howtobrew.com/book/section-3/und ... nd-mash-ph" onclick="window.open(this.href);return false;
Download link i bunden af siden - Spreadsheet Linje 8. Style
MVH JT
Faldt lige over denne tråd. Palmer har et excel spreadsheet hvor der er forslag til vandprofiler på de fleste typer af øl.
http://howtobrew.com/book/section-3/und ... nd-mash-ph" onclick="window.open(this.href);return false;
Download link i bunden af siden - Spreadsheet Linje 8. Style
MVH JT
Re: Vandprofil til New England IPA
Jeg ville tage noget vand fra hanen, varme det op til en 70 - 71 grader. Mæske en time omkring 65 grader, droppe bitterhumlen og koge en masse amerikansk humle i hhv 15 og 5 minutter.
Just my 50 cents :-)
Just my 50 cents :-)
Venlig "Pilsen"
Jan Riis Sørensen
http://bryghuset-riis.dk/" onclick="window.open(this.href);return false;
facebook.com/riisbryg
Twitter: @bryghusetRiis
Jan Riis Sørensen
http://bryghuset-riis.dk/" onclick="window.open(this.href);return false;
facebook.com/riisbryg
Twitter: @bryghusetRiis
Re: Vandprofil til New England IPA
Ikke for at hijacke tråden, men det er jo et generelt problem i Aarhus, at man reelt ikke kender sin vandprofil, da vandet kommer fra flere forskellige værker. Er den eneste reelle løsning RO-vand?