Konstant vs dalende temperatur
Konstant vs dalende temperatur
Ny brygger her.
Nu har jeg læst en del og set så mange videoer, jeg kan dog ikke afkode hvad der er bedst;
Hvis jeg kommer min malt i "mash" vand der er omkring de 62-70 grader skal jeg så fortsætte med at have det på noget varme som holder temperaturen konstant eller er det ok at det langsomt daler over de næste 45-60 minutter?
Nu har jeg læst en del og set så mange videoer, jeg kan dog ikke afkode hvad der er bedst;
Hvis jeg kommer min malt i "mash" vand der er omkring de 62-70 grader skal jeg så fortsætte med at have det på noget varme som holder temperaturen konstant eller er det ok at det langsomt daler over de næste 45-60 minutter?
Re: Konstant vs dalende temperatur
Man kan lave en beregning på hvad temperatur vandet skal have inden man hælder malten i, for at ramme den ønskede mæske temperatur.
Der er mange der mæsker i en køleboks, og der falder temperaturen jo langsomt, da der ikke er mulighed for opvarmning undervejs.
Der er mange der mæsker i en køleboks, og der falder temperaturen jo langsomt, da der ikke er mulighed for opvarmning undervejs.
/Klaus
Cenosillicaphobia is the fear of an empty beer glass. Jeg har ikke et alkoholproblem, jeg har en hobby.
Cenosillicaphobia is the fear of an empty beer glass. Jeg har ikke et alkoholproblem, jeg har en hobby.
Re: Konstant vs dalende temperatur
Jeg nyder selv processen mere, med en køleboks til mæskning. Det er sjovere/mere hyggeligt når man bare kan lade det stå for sig selv imens man stille og roligt forbereder til resten af brygget. Jeg brugte en gryde før, hvor jeg justerede varmen og rørte godt rundt for at fordele varmen, det kræver fuld opmærksomhed i en time. Ved mit sidste bryg, faldt temperaturen med 1 grad i timen. Jeg brugte dette udstyr her: http://www.the-home-brew-shop.co.uk/aca ... 6-ltr.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Der er selvfølgelig også bryganlæg med recirkulering ved hjælp af en pumpe. Det er op til hvor meget man vil betale.
Jeg vil i øvrigt anbefale at du bruger programmer til at estimere vand temperaturen, der skal du opgive maltmængden i kg, malt temperaturen og vandmængden i liter. Der findes masser af internet beregnere, f.eks beer calc, eller brewersfriend
Der er selvfølgelig også bryganlæg med recirkulering ved hjælp af en pumpe. Det er op til hvor meget man vil betale.
Jeg vil i øvrigt anbefale at du bruger programmer til at estimere vand temperaturen, der skal du opgive maltmængden i kg, malt temperaturen og vandmængden i liter. Der findes masser af internet beregnere, f.eks beer calc, eller brewersfriend
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Konstant vs dalende temperatur
Hvis du laver en thé hætte af liggeunderlag - så holder den temperaturen ret så godt.
1° C betyder ABSOLUT intet. Min hætte holder temperaturen inden for ½ til 1°C på 1 time.
Mæske omkring de 65°C går ret så stærkt - så med en god malt så er mere end 90% af stivelsen omdannet allerede efter 15-20 min.
HVIS du vil kører straight (det vil man ofte som nybegynder) og du har en passiv mæske beholder - så kan du jo give den en ½L kogende vand (eller hvad der nu passer) når den begynder at dykke i temperatur.
1° C betyder ABSOLUT intet. Min hætte holder temperaturen inden for ½ til 1°C på 1 time.
Mæske omkring de 65°C går ret så stærkt - så med en god malt så er mere end 90% af stivelsen omdannet allerede efter 15-20 min.
HVIS du vil kører straight (det vil man ofte som nybegynder) og du har en passiv mæske beholder - så kan du jo give den en ½L kogende vand (eller hvad der nu passer) når den begynder at dykke i temperatur.
Re: Konstant vs dalende temperatur
Hvor finder du kølebokse i danmark der er store nok og har en tappehane?9colai skrev:Jeg nyder selv processen mere, med en køleboks til mæskning. Det er sjovere/mere hyggeligt når man bare kan lade det stå for sig selv imens man stille og roligt forbereder til resten af brygget. Jeg brugte en gryde før, hvor jeg justerede varmen og rørte godt rundt for at fordele varmen, det kræver fuld opmærksomhed i en time. Ved mit sidste bryg, faldt temperaturen med 1 grad i timen. Jeg brugte dette udstyr her: http://www.the-home-brew-shop.co.uk/aca ... 6-ltr.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Der er selvfølgelig også bryganlæg med recirkulering ved hjælp af en pumpe. Det er op til hvor meget man vil betale.
Jeg vil i øvrigt anbefale at du bruger programmer til at estimere vand temperaturen, der skal du opgive maltmængden i kg, malt temperaturen og vandmængden i liter. Der findes masser af internet beregnere, f.eks beer calc, eller brewersfriend
kh
Re: Konstant vs dalende temperatur
Jeg kunne desværre ikke finde et samlet sæt her i DK, men det er jo egentlig også bare en gør-det-selv løsning som forhandleren klarer for dig, det består af en køleboks med kugleventil, fittings og bazooka filter. Den butik jeg har linket til er inden for EU (lige nu i hvertfald) og forsendelsen tog en uges tid. Så der er ikke nogen synderlig stor forskel i forhold til at købe fra en dansk forhandler. Du kan også få mæskekar i større volumener :-).ramløse skrev:Hvor finder du kølebokse i danmark der er store nok og har en tappehane?9colai skrev:Jeg nyder selv processen mere, med en køleboks til mæskning. Det er sjovere/mere hyggeligt når man bare kan lade det stå for sig selv imens man stille og roligt forbereder til resten af brygget. Jeg brugte en gryde før, hvor jeg justerede varmen og rørte godt rundt for at fordele varmen, det kræver fuld opmærksomhed i en time. Ved mit sidste bryg, faldt temperaturen med 1 grad i timen. Jeg brugte dette udstyr her: http://www.the-home-brew-shop.co.uk/aca ... 6-ltr.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Der er selvfølgelig også bryganlæg med recirkulering ved hjælp af en pumpe. Det er op til hvor meget man vil betale.
Jeg vil i øvrigt anbefale at du bruger programmer til at estimere vand temperaturen, der skal du opgive maltmængden i kg, malt temperaturen og vandmængden i liter. Der findes masser af internet beregnere, f.eks beer calc, eller brewersfriend
kh
Re: Konstant vs dalende temperatur
9colai skrev:Jeg kunne desværre ikke finde et samlet sæt her i DK, men det er jo egentlig også bare en gør-det-selv løsning som forhandleren klarer for dig, det består af en køleboks med kugleventil, fittings og bazooka filter. Den butik jeg har linket til er inden for EU (lige nu i hvertfald) og forsendelsen tog en uges tid. Så der er ikke nogen synderlig stor forskel i forhold til at købe fra en dansk forhandler. Du kan også få mæskekar i større volumener :-).ramløse skrev:Hvor finder du kølebokse i danmark der er store nok og har en tappehane?9colai skrev:Jeg nyder selv processen mere, med en køleboks til mæskning. Det er sjovere/mere hyggeligt når man bare kan lade det stå for sig selv imens man stille og roligt forbereder til resten af brygget. Jeg brugte en gryde før, hvor jeg justerede varmen og rørte godt rundt for at fordele varmen, det kræver fuld opmærksomhed i en time. Ved mit sidste bryg, faldt temperaturen med 1 grad i timen. Jeg brugte dette udstyr her: http://www.the-home-brew-shop.co.uk/aca ... 6-ltr.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Der er selvfølgelig også bryganlæg med recirkulering ved hjælp af en pumpe. Det er op til hvor meget man vil betale.
Jeg vil i øvrigt anbefale at du bruger programmer til at estimere vand temperaturen, der skal du opgive maltmængden i kg, malt temperaturen og vandmængden i liter. Der findes masser af internet beregnere, f.eks beer calc, eller brewersfriend
kh
Tak for svaret. Ser ud som om de er udsolgt.
Tror du man kan bruge sådan en her: https://www.cply.dk/produkter/slagtning ... 100-liter/
-
- Indlæg: 1167
- Tilmeldt: 16. nov 2015, 20:44
- Geografisk sted: Højelse 4623
Re: Konstant vs dalende temperatur
Hvis man kan bruge et trækar med halm, ja så hvorfor ikke
Re: Konstant vs dalende temperatur
Det virker sikkert ja, der står jo også at den kan bruges til ølbrygning. Jeg kan ikke se nogen steder om der følger er cirkulationssystem med, eller om det bare bliver varmet fra bunden og ellers står stille. Hvis der ikke er noget recirkulering, vil der komme en betydelig varmeforskel under mæskning, hvis man ikke rør rundt, det skal du bare være opmærksom på.Tak for svaret. Ser ud som om de er udsolgt.
Tror du man kan bruge sådan en her: https://www.cply.dk/produkter/slagtning ... 100-liter/
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Konstant vs dalende temperatur
Jeg vil helt klart anbefale noget med en alm. rustfri gryde - men nu skriver du ikke rigtig hvad størrelse bryg du går efter .... Gryder har flere anvendelser i brygning = nemmere at komme af med når du skal opgradere. Plast har en begrænset levetid pga. ridser osv.
Hvis du er meget bidt af en passiv gryde, så er denne thermo Pot altså et glimrende bud. Den har afløb i bunden - hvilket er lidt genialt til mæskning.
Den fåes i flere størrelser - kan nu ikke lige se størrelsen på den i linket, og prisen er UDEN fittings og hane.
http://www.ebay.com/itm/Thermos-Pot-Bot ... SwdU1W9cSI" onclick="window.open(this.href);return false;
Hvis du er meget bidt af en passiv gryde, så er denne thermo Pot altså et glimrende bud. Den har afløb i bunden - hvilket er lidt genialt til mæskning.
Den fåes i flere størrelser - kan nu ikke lige se størrelsen på den i linket, og prisen er UDEN fittings og hane.
http://www.ebay.com/itm/Thermos-Pot-Bot ... SwdU1W9cSI" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Konstant vs dalende temperatur
Jeg har lige nu en elgryde der kan have 20 liter i, men jeg vil gerne op og kunne brygge en 100 liter ad gangen, og har problemer med at finde en kogegryde i den størrelse.
Re: Konstant vs dalende temperatur
Øh, kigget på nettet....? Du må samle selv hvis på el, men gryder op til 200 ltr kan fint købes.ramløse skrev:Jeg har lige nu en elgryde der kan have 20 liter i, men jeg vil gerne op og kunne brygge en 100 liter ad gangen, og har problemer med at finde en kogegryde i den størrelse.
Sent from my iPhone using Tapatalk
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Konstant vs dalende temperatur
Hvis du skal have 100L færdig urt - så skal kogevol nok være 120L + plads til lidt uro under kogningen = 130L
https://lundteknik.dk/rustfri-gryde-150 ... 15195.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Det er en fin gyde til 1200,- kr
Ang. mæske:
Her kunne en 70L gå an i starten - men skal du lave Quadrupler så bliver det nok kun til 50L ☺
https://lundteknik.dk/rustfri-gryde-150 ... 15195.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Det er en fin gyde til 1200,- kr
Ang. mæske:
Her kunne en 70L gå an i starten - men skal du lave Quadrupler så bliver det nok kun til 50L ☺
Re: Konstant vs dalende temperatur
Sejt! Med denne kan jeg vel få omkring en 50 liter til de 63 grader til mæskning, og smide det over i et stort mæskekar, derefter koge 50-60 liter yderligere til at blande op, og derefter koge det hele på én gang i den. Så forstår ikke helt hvorfor jeg skulle gå efter 70?Truntebryg skrev:Hvis du skal have 100L færdig urt - så skal kogevol nok være 120L + plads til lidt uro under kogningen = 130L
https://lundteknik.dk/rustfri-gryde-150 ... 15195.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Det er en fin gyde til 1200,- kr
Ang. mæske:
Her kunne en 70L gå an i starten - men skal du lave Quadrupler så bliver det nok kun til 50L ☺
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Konstant vs dalende temperatur
Tjaa - det kommer jo lidt an på hvordan man brygger - jeg har som hovedregl (her - med min efficielcy) at kogegryden skal være 50% større end mæskegryden.
Men i praksis så kan mine øl op til 6% sagtens laves i en mæskegryde der er ½ størrelse af kogegryden.
PS Lunds 50L gryde er faktisk 60L ...
Men i praksis så kan mine øl op til 6% sagtens laves i en mæskegryde der er ½ størrelse af kogegryden.
PS Lunds 50L gryde er faktisk 60L ...