Første bryg, for høj FG
-
- Indlæg: 9
- Tilmeldt: 14. nov 2017, 18:36
Første bryg, for høj FG
Hey gutter!
Mig og en kammerat har netop flasket vores første øl, men vores FG er endt alt for højt. Vi havde en OG på 1.064 og er endt med en FG på 1.030. Vi havde en opskrift der sagde 1.014 FG. Er vores ABV så virkelig kun på ca 4,5 %, eller har jeg ret i, at der måske er dannet dextriner ved mulig for høj mæsketemperatur, så den måler "forkert"?
I så fald, kan man så overhovedet bestemme vores ABV?
Mig og en kammerat har netop flasket vores første øl, men vores FG er endt alt for højt. Vi havde en OG på 1.064 og er endt med en FG på 1.030. Vi havde en opskrift der sagde 1.014 FG. Er vores ABV så virkelig kun på ca 4,5 %, eller har jeg ret i, at der måske er dannet dextriner ved mulig for høj mæsketemperatur, så den måler "forkert"?
I så fald, kan man så overhovedet bestemme vores ABV?
Re: Første bryg, for høj FG
Hvad måler du med?
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
- Mikro Jensen
- Indlæg: 115
- Tilmeldt: 28. mar 2014, 18:45
- Geografisk sted: 8732 Hovedgård
Re: Første bryg, for høj FG
Hvis I bruger refraktometer, så husk at korriger for alkoholden, f.eks. vha. denne: https://brygbaren.dk/beregninger/refraktometer
Hvis det er det der er fejlen, så er jeres ABV = 7,2%
Hvis det er det der er fejlen, så er jeres ABV = 7,2%
Mhv. Torben
Udstyr:
1 x Brewster 29l elgryde m. indsatssi
1 x Modstrømskøler
1 x Solar cirkulationspumpe
1 x Øllevator
Udstyr:
1 x Brewster 29l elgryde m. indsatssi
1 x Modstrømskøler
1 x Solar cirkulationspumpe
1 x Øllevator
-
- Indlæg: 9
- Tilmeldt: 14. nov 2017, 18:36
Re: Første bryg, for høj FG
Vi måler med et hydrometer :)
Re: Første bryg, for høj FG
Nu siger du, at den er endt på 1030. Er du sikker på, at den er gæret færdig? Har du målt 1030 på to målinger, med tre dages mellemrum?
-
- Indlæg: 9
- Tilmeldt: 14. nov 2017, 18:36
Re: Første bryg, for høj FG
Den var allerede på 1030 for en uge siden :/
Re: Første bryg, for høj FG
Dextriner har ingen indflydelse på vægtfylden.
Hvordan har mæskningen foregået, og hvor meget gær er tilsat hvor meget øl, og hvordan?
Hvordan har mæskningen foregået, og hvor meget gær er tilsat hvor meget øl, og hvordan?
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Første bryg, for høj FG
Hvilken gær har I anvendt?
Og hvilken temperatur har den stået ved?
Har den stået i kontrolleret temperet område (gæringskøleskab), stuetemperatur eller?
Og hvilken temperatur har den stået ved?
Har den stået i kontrolleret temperet område (gæringskøleskab), stuetemperatur eller?
-
- Indlæg: 9
- Tilmeldt: 14. nov 2017, 18:36
Re: Første bryg, for høj FG
Mæskningen foregik i en gryde med blus på, som lå og svingede lidt mellem 68-70 grader. Der er brugt en halv pakke Safale US-05 til ca 11 liter øl. Den har stået i et aflukket rum, hvor temperaturen så vidt muligt er blevet holdt på 18-19 grader :)
-
- Indlæg: 1167
- Tilmeldt: 16. nov 2015, 20:44
- Geografisk sted: Højelse 4623
Re: Første bryg, for høj FG
Det da også en ret høj mæsketemperatur, men det bliver sikkert en dejlig fyldig øl
Re: Første bryg, for høj FG
Det er primært mæskningen I skal fokusere på. En mæsketemperatur så høj, giver mange sukkermolekyler, der ikke kan omsættes af gæren.
En god balanceret mæsketemperatur er 65 grader.
Hvis I bruger blusset under mæskningen, så sørg for at den kun varmer svagt, og at der røres godt rundt i mæsken, helt nede ved bunden. Dernede bliver temperaturen så høj, at enzymerne ikke overlever. Derfor er det vigtigt at få varmen fordelt hurtigt.
Med den OG ville jeg bruge en hel pakke gær. Og naturligvis rehydrere den først.
Fint at holde omgivelsernes temperatur så lavt. Urtens temperatur har så været et par grader højere, og det er meget passende for US-05.
En god balanceret mæsketemperatur er 65 grader.
Hvis I bruger blusset under mæskningen, så sørg for at den kun varmer svagt, og at der røres godt rundt i mæsken, helt nede ved bunden. Dernede bliver temperaturen så høj, at enzymerne ikke overlever. Derfor er det vigtigt at få varmen fordelt hurtigt.
Med den OG ville jeg bruge en hel pakke gær. Og naturligvis rehydrere den først.
Fint at holde omgivelsernes temperatur så lavt. Urtens temperatur har så været et par grader højere, og det er meget passende for US-05.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Indlæg: 9
- Tilmeldt: 14. nov 2017, 18:36
Re: Første bryg, for høj FG
Tusind tak for svar allesammen! Vi prøver os frem med en lavere temperatur ved mæskning næste gang :)
Men som øllet står nu, er det "kun" på ca. 4,5 abv så?
Igår bryggede vi samme øl igen, dog med en OG på 1.067 i stedet. Kan vi nå at smide en ekstra halv pakke gær i, idag?
Igen tak for hurtige svar og fortsat god weekend allesammen :)
Men som øllet står nu, er det "kun" på ca. 4,5 abv så?
Igår bryggede vi samme øl igen, dog med en OG på 1.067 i stedet. Kan vi nå at smide en ekstra halv pakke gær i, idag?
Igen tak for hurtige svar og fortsat god weekend allesammen :)
Re: Første bryg, for høj FG
Nu ved jeg ikke hvilken type blus i mæsker på, men som Borg siger, er temperaturen i bunden høj. Og for at holde den nede med blus på, skal der nok røres i den som var det risengrød. Et alternativ er at ramme 68 i starten og så at holde temperaturen med isolering af gryden. Der er masser af eksempler på hjemmeisolerede mæskekar, hvor isolering har været alt fra camping liggeunderlag til dyner. Er temperaturen så faldet et par grader i løbet af en halv time, så hælder i bare en liter kogende vand i og rører rundt. Der er mere kontrol over processen på den måde.
Mæsketemperaturen har med fyldighed i øllet at gøre.
Min første øl blev mæsket ved 65 grader. Og den blev aldeles glimrende. Den blev lidt mere tør i det, da den blev gæret helt ned til 1006 end tilfældet har været for dem jeg har mæsket ved højere temperatur, hvor kroppen er mere fyldig.
Jeres øl ender nok bare med en god sødme/fyldig krop.
Mæsketemperaturen har med fyldighed i øllet at gøre.
Min første øl blev mæsket ved 65 grader. Og den blev aldeles glimrende. Den blev lidt mere tør i det, da den blev gæret helt ned til 1006 end tilfældet har været for dem jeg har mæsket ved højere temperatur, hvor kroppen er mere fyldig.
Jeres øl ender nok bare med en god sødme/fyldig krop.
-
- Indlæg: 9
- Tilmeldt: 14. nov 2017, 18:36
Re: Første bryg, for høj FG
Jeg er allerede på udkig efter en ny løsning på mæskekar. Tak for svaret! ;)
Vi mæsker lige nu over et gasblus på lav varme, bare for at holde temperaturen, men ja det er for svært at styre.
Nu giver vi den nye omgang noget ekstra gær, tænker at det er fint, siden den ikke har været på gærspand i over 12 timer. Vi brugte gæren tørt igår, men laver nu en rehydrering. Så bliver det spændende hvordan det ender den her gang :)
Vi mæsker lige nu over et gasblus på lav varme, bare for at holde temperaturen, men ja det er for svært at styre.
Nu giver vi den nye omgang noget ekstra gær, tænker at det er fint, siden den ikke har været på gærspand i over 12 timer. Vi brugte gæren tørt igår, men laver nu en rehydrering. Så bliver det spændende hvordan det ender den her gang :)
Re: Første bryg, for høj FG
Fint med endnu lidt gær på dette tidspunkt.blackmammoth skrev:Jeg er allerede på udkig efter en ny løsning på mæskekar. Tak for svaret! ;)
Vi mæsker lige nu over et gasblus på lav varme, bare for at holde temperaturen, men ja det er for svært at styre.
Nu giver vi den nye omgang noget ekstra gær, tænker at det er fint, siden den ikke har været på gærspand i over 12 timer. Vi brugte gæren tørt igår, men laver nu en rehydrering. Så bliver det spændende hvordan det ender den her gang :)
Man kan godt undlade rehydrering, bare man er opmærksom på, at det slår omkring halvdelen af gærcellerne ihjel. Det vil så betyde, at man (igen) skal doble op på gærmængden.
Men en rehydrering sikrer stærkere og mere virile gærceller, så det er absolut den rette vej.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;